![]() |
Benim Yaşlarım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benim Yaşlarım"İnsan 5 yaşına gelmeden anlıyor; açlığın öldürdüğünü, soğuğun dondurduğunu, ateşin yaktığını ![]() ![]() ![]() Sevgisizliğin insanın canını acıttığını ![]() ![]() ![]() Duyguları, nesneleri, kişileri, çevresini tanıyor ![]() Her şey ona çok büyük görünüyor: Ev, masa, anne, baba ![]() ![]() ![]() 10'una gelmeden oyunla, sayılarla, harflerle tanışıyor ![]() ![]() ![]() ![]() 15'inde, tam da en çok kendini sevdireceği çağda, sivilcelenen yüzünden, değişen bedeninden utanırken aşkı keşfediyor ![]() Dış dünya kadar iç dünyanın da büyük salonları ve kendisinin bile bilmediği odaları olduğunu, açıldıkça o odalardan devasa bahçelere çıkıldığını hissediyor, büyüleniyor ![]() ![]() ![]() ![]() 20'sinde putlarını yıkıyor, başkaldırıyor, kanatlanıyor ![]() Her şey ona küçük görünüyor: Ev, masa, anne, baba ![]() ![]() ![]() "Dünya küçükmüş; büyük olan benim" efelenmeleri başlıyor ![]() Lakin dünya bunu bilmiyor ![]() O yüzden 20'ler çoğu zaman hayal kırıklıklarıyla geliyor ![]() *** 25'inde ayaklar biraz yere değiyor ![]() Okul bitiyor, iş telaşı başlıyor ![]() Sınıfta öğrenilenlerin akı, sokaktaki gerçeklerin karasına çarpıp grileşiyor ![]() Yolu hızlı gelenler çabuk yorularak, sevdiğini bulanlarsa kalbinden vurularak evleniyor genelde ![]() ![]() ![]() 5 yıl önce uzak bir ülke olan "istikbal", daha yakına geliyor ![]() "Bir denizde yangın çıkarma" hayali erteleniyor ![]() "Dünya zor"laşıyor ![]() *** 30'unda muhasebeye başlıyor insan: "Dünya hâlâ beni tanımadı, üstelik galiba ben de dünyayı tam tanımıyorum" dönemi ![]() ![]() ![]() Mevcut bilgilerin sorgu yeri ![]() ![]() ![]() Kuşkunun beyliği ![]() ![]() ![]() Tehlikeli yaşlar: "Bunun nesine hayran oldum ki ben" pişmanlıkları, "Hakkımı yediler" sızlanmaları, sırta saplanan hançerler, çelmeler, dost kazıkları, ağır ağır olgunlaştırıyor insanı ![]() ![]() ![]() *** 35, yolun yarısı ![]() ![]() ![]() Hiç okul asmadan, evden kaçmadan, bir terasta sevdiğiyle öpüşüp bir çadırda uyanmadan 20'sine gelenler için gecikmiş telafi çağları ![]() ![]() ![]() Daha önce hiç yüz verilmemiş ana-babaların sözüne yeniden kulak kabartılan yaşlar ![]() ![]() ![]() Olgunluğun karasuları ![]() ![]() ![]() 40'ında eski kotlar dar gelmeye, saçlara ak düşmeye, aile büyükleri yaşlanıp ölmeye başladığında bocalıyor insan ![]() ![]() ![]() Panik, kadınları kuaföre sürüklüyor, erkekleri araba galerilerine; ve ikisini birden yeni sevda hayallerine ![]() ![]() ![]() Yiten gençliğe, boyalı saçlarla, içe çekilen karınlarla, kırmızı arabalarla çare aranıyor ![]() *** 45'inde "istikbal" denilen o uzak ülkenin toprağına ayak basıyor insan ![]() ![]() ![]() Hem ölüm yarınmış gibi, hem hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamasını öğreniyor ![]() Eski dostlar, hatıralar kıymete biniyor ![]() Didişmenin yerini sükûnet, böbürlenmenin yerini nedamet, kinin yerini merhamet alıyor ![]() ![]() Bu dünyayı silkelemekten, daha iyi bir dünya için kavga vermekten vazgeçmeseniz de, öbür dünya umuduna da kulak kabartıyorsunuz, ara sıra ![]() ![]() ![]() *** Genellenemez tabii; bunlar benim yaşlarım ![]() Sonrasını bilmiyorum henüz; öğrendikçe yazarım ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|