![]() |
Üç Beyaz Ceketli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üç Beyaz CeketliYaz sıcağındaki bu beyaz ceketliler kim? Edebiyatın üç büyük ismi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalabalık bir yerdeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bütün ayrıntıların ötesinde Türk edebiyatının üç büyük ismi aynı karede, siyah beyaz bir fotoğrafta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edebiyat dünyasının bildiği bu fotoğrafı, sıcak yaz gününde bir kez daha hatırlıyoruz; aynı kuşaktan üç kalemin üzerlerindeki beyaz ceketlerden anladığımız kadarıyla yaz ayında çekilmiş bir kare olduğunu tahmin ediyoruz ![]() Öykünün en büyük kalemlerinden Sait Faik 1954'te, Garip akımının kurucusu Orhan Veli 1950'de, yazarlığının yanı sıra akademisyen ve çevirmenlik de yapan Eyüboğlu ise 1973'te vefat etti ![]() Bu üç büyük ustayı birer şiiri ile hatırlayalım O ve Ben Sana koşuyorum bir vapurun içinden Ölmemek, delirmemek için ![]() Yaşamak; bütün adetlerden uzak Yaşamak ![]() Hayır değil, değil sıcak Dudaklarının hatırası Değil saçlarının kokusu Hiçbiri değil ![]() Dünyada büyük fırtınanın koptuğu böyle günlerde Ben onsuz edemem ![]() Eli elimin içinde olmalı ![]() Gözlerine bakmalıyım Sesini işitmeliyim Beraber yemek yemeliyiz Ara sıra gülmeliyiz ![]() Yapamam, onsuz edemem Bana su, bana ekmek, bana zehir Bana tad, bana uyku Gibi gelen çirkin kızım Sensiz edemem ![]() S ![]() niceleri geldi, neler istediler sonunda dunyayı bırakıp gittiler sen hic gitmeyecek gibisin degil mi? o gidenler de hep senin gibiydiler S ![]() Bedava Bedava yaşıyoruz, bedava; Hava bedava, bulut bedava; Dere tepe bedava; Yağmur çamur bedava; Otomobillerin dışı, Sinemaların kapısı, Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava; Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava ![]() Orhan Veli Kanık |
![]() |
![]() |
|