![]() |
Kaz Dağında Sarı Kız Efsanesi (Balıkesir) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaz Dağında Sarı Kız Efsanesi (Balıkesir)![]() Kaz Dağında Sarı Kız Efsanesi Yöre: Balıkesir, Edremit İlginizi çekeceğine inandığımız ve kolay kolay bulunması mümkün olmayan bu yazı Gıyas Yetkin'in 1939'da Balıkesir'de yayınlanmış "Edremit" adlı kitabının 74-78 ![]() ![]() Kaz Dağı: Edremit’in şimali garbisinde ve Ağunya’dan başlayarak Behram hatta baba burnunda nihayetlenen bir silsilenin en yüksek kısmıdır ![]() En yüksek tepesi eski adıyla (Gargaros) resmi adıyla (Kartal Tepe) mahalli tabirle (Baba Tepe) dir ![]() İkinci derecede yüksek olan yer meşhur Sarı Kız tepesidir ![]() ![]() ![]() Üçüncü derecede yüksek olan da (Bakla Tepe)dir buna yassı bağ da denilir ![]() ![]() Edremit'ten Kaz Dağı’na çıkmak için başlıca beş yol vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarı Kız’a sağ tarafta ufak bir tepecik üzerindeki yoldan çıkılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her sene Temmuz ve Ağustos ayları içinde Sarı Kız’da Türkmenler tarafından yapılmakta olan Sarı Kız ayini hakkında bazı kimseler Türkmenlere karşı çok çirkin iftiralarda bulunmaktaysalar da bu temiz insanların Sarı Kız ayinleri çok nezihtir ![]() ![]() Pek çok olan Sarı Kız efsanesinin halk arasında en fazla söyleneni budur ![]() Güre’de sakin bir adamın tek bir kızı varmış evlenme çağına gelen bu kızı çok güzel olduğu için pek çok kimseler istemiş babası belki de yalnız kalacağından korkarak bütün taliplere menfi cevap vermiş bunlardan biri kıza bir iftirada bulunmuş müteassıp olan babası da kızını öldürmeye kalkmış fakat çok güzel olan kızını kıyamamış onu Kaz Dağının bu Sarı Kız tepesine çıkarmış yanına on iki tanede kaz vermiş ve ne yapalım ben bu kazları çok seviyorum satmaya ve kesmeye kıyamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|