Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
günahlar, sevaplar

Günahlar Ve Sevaplar

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Günahlar Ve Sevaplar

1- Allahın varlığı hakkında insanda meydana gelecek en ufak bir şüphe ve tereddüt

2- Allahın cisim olduğunu düşünmek ve hayalinde canlandırmak

3- Cenab’ı Hakkın sıfatlarından herhangi birini insanların sıfatlarına benzetmek (Mesela Cenabı Hakk’a dil ve ağız gibi mahlukatın hassalarından olan azalar hayal etmek)

4- Allah’ı bir şeye hulûl etmiş olarak kabul etmek

5- Cenab’ı Hakka analık, babalık veya oğulluk isnad etmek Haşa "Allah Baba" demek veya "Her şeyi yaratan Allah ama Allah’ı yaratan kim" (!) gibi sözler söylemek veya bunları kalbinden geçirmek (Cenabı Hak Yaratan varlıktır Yaratılan varlık değildir)

6- Peygamberlere yalancılık isnadında bulunmak

7- Peygamberlerden herhangi birini inkar etmek

8- Peygamberlere günah isnadında bulunmak

9- Peygamberlerin yüksek terbiye ve ilimlerini Allah’ın yetiştirmesiyle değil de, bir insanın yetiştirmesiyle olduğunu sanmak

10- Meleklerden her hangi birini inkar etmek

11- Meleklere erkeklik dişilik isnadında bulunmak

12- Hakkında ayet olan herhangi bir mücizeyi inkar etmek

13- Tevatur yoluyla sabit olan ayın yarılması ve mirac hadisesi gibi mücizeleri inkar etmek

14- Kur’an-ı Kerim’in bir ayet veya bir cümlesini inkar etmek

15- Kur’an-ı Kerim’de en ufak bir noksanlık düşünmek ve "kifayetsizdir" diye bir fikre sahip olmak

16- Kur’an-ı Kerim’in hükümlerinden ve kanunlarından daha üstün kanun ve hükümler olduğunu iddia etmek veya düşünmek, veya hutta ileri bir zamanda böyle bir fikre sahip olabilirim diye düşünmek

17- Kabir sualini ve azabını, öldükten sonra dirilmeyi inkar etmek veya şüphe ile karşılamak

18- Hesap gününü, sıratı, mizanı, cennet ve cehennemi inkar etmek

19- Cennet nimetleri veya Cehennemin azabı hakkında şüphede bulunmak, inkar etmek "Allah hiçbir kuluna azap etmez" demek

20- mü’minlerin ebediyyen Cehennemde kalacağını söylemek

21- Her hangi bir farzın bir cüz’ünü veya tamamını inkar etmek, Mesela: "5 vakit namazdan öğle veya ikindi namazları bu devirde kılınmaz, farz olamaz" demek veya düşünmek

22- Faizi, insan öldürmeyi, günah ve haram kabul etmemek

23- İslam dinini mühimsememek ve hor görmek

24- Herhangi bir kâfiri mü’minden üstün görmek

25- Haramlardan birini helâl adetmek veya ayetle sabit bir haramı inkar etmek

26- Sahabelerden her hangi biri hakkında münafık, mürai (iki yüzlü), kâfir diye düşünmek

27- Bir mü’mini imanından dolayı hakir görmek veya bir kâfiri küfründen dolayı üstün görmek

28- İslamiyetin dünya saadetine engel olan bir din olduğunu söylemek veya düşünmek

29- Bir mü’mini küfürle suçlamak

30- Küfrü icap ettiren her hangi bir şeyi kendi isteğiyle hatırından geçirmek

31- Üzerinde ayet yazılı her hangi bir şeyi kasten kirletmek veya pisliğe tutmak

32- "Müzik aletlerinden birini çalarak Kur’an okumak"

33- "O adam peygamber olsa gene inanmam"demek

34- "Peygamber gelse gene kabul etmem" demek

35- "Allah olsan ne yapabilirsin sen bana" demek

36- "Allah’ ımı inkar edeyim bu böyle" demek

37- "Ne olur şu güzelim şarap haram olmasaydı" demek

38- "Namaz kılmam, kılmayacağım" demek

39- Allahın emir ve yasaklarından ve kanunlarından biriyle alay etmek, (mesela alaylı alaylı : Hırsızlık mı yaptın uzat kolunu, adam mı öldürdün uzat boynunu" diyerek istihza etmek veya istihza edenin gülmesine gülerek mukabelede bulunmak

40- Küfrü icabettiren bir söz söylendiğinde onu gülerek karşılamak

41- "İslam dini efsane ve hurafeden ibarettir" demek

42- Ruhların kalıptan kalıba geçtiklerine inanmak

43- Peygamberimizden sonraki hiristiyan ve yahudileri mü’min kabul etme, onların da dini haktır diye itikat etmek

44- Kur’anın kanunlarını Allahın kelamı diye değil de akla, mantığa, ilme ve felsefeye uygundur diye kabul etmek

45- Bir kâfire karşı muhabbet etmek (Bu hususa bilhassa taassup derecesinde her hangi bir fıkraya fikren angaje olan kimseler dikkat etmelidir Hele hele her şeyin sahtesinin çıkktığı günümüzde pek öyle zahire ve elfaza kapılarak hemen "iyidir, aradığımız ve beklediğimiz olsa olsa budur" diye körü körüne birine sevgi beslememek lazımdır Çünkü dış memleketlerden konmuş casuslar bir memleketin en yüksek idari mevkilerini işgal edebiliyorlar ve yükselebiliyorlar Bu türlü bir sevgi dahi kişinin imanını götürür)

46- Uzun müddet küfre hizmet etmiş ve müslümanlığa zararı dokunmuş birisini sevmek, onu desteklemek ve hakkında Allah razı olsun diye dua etmek

47- Ölmüş bir kâfire veya İslam dinine kötülüğü dokunmuş birine "Allah rahmet eylesin" demek

48- Kafirlerin öteden beri kendilerini müslümanlardan ayırmak için kullandıkları Haç, zünnar (vs) gibi alameti küfür olan şeyleri takmak veya giymek

49- Allah’ın ve dininin düşmanlarını taklit etmek, onların hallerini, tavırlarını kendisine örnek ittihaz etmek

50- İbadetlerinde Cenabı Hakkın rızasından başkalarının hoşnutluğunu gözetmek ve başkalarının görmeleri için kulluk etmek

51- Kendisi veli olmadığı halde velilik iddiasında bulunmak

52- "Bu gün Kur’an-ı Kerimle dünya idare edilemez" demek veya diyen birine "doğru söylüyor" demek

53- Allah’a (cc) peygemberimize ve peygamberlerden herhangi birine, dine veya kitaba sövmek, hakaret etmek veya söven, hakaret eden birine sevgi beslemek o anda onun yüzüne gülmek

54- Ağıza veya göze sövmek, küfretmek

55- Nazar değmesin diye bir şeye boncuk takmak (Allah’tan gayri bir şeyden ümit beklemek)

56- Allah dostlarından her hangi bir veli’ye düşmanlık etmek, çalışmalarını baltalamak

57- Şeriat, dini aykırılıkları bulunmayan ve Allah’ın dinini yaymağa çalışan bir topluluğa, Kur’an’ın şeriatın öğretildiği bir müesseseye düşmanlık etmek ve onların çalışmalarını baltalamak

58- Bir kâfirin dünyalık bir iyiliğinden dolayı cennete gireceğine kail olmak ve mesela "insanlığa bu kadar iyiliği dokunup da cennete giremiyecek olursa ben de cennet’e girmem" demek

59- Her hangi bir sünneti ittihaz etmiş bir mü’mine "sana hiç yakışmamış" demek (Mesela sakal ve bıyık)

60- Hakkında nas (Ayet-Hadis) olduğu açıkça bilinen, ayrıca icma ve selefi salihiyn efendilerimizin, Şah’ı Nakşi Bendi Abdulhaliki Gucduvani, İmamı Rabbani ve daha binlerce İslam büyüklerinin kail oldukları, kabul ettikleri Rabıta hakkında ileri geri laf etmek ve küfürdür, demek

61- "Peygamber gelse kararımdan beni caydıramaz" demek

62- "Bu işin inşAllahı maaşAllahı yok artık" demek

63- "İşte küfrün adını günah koymuşlar böylelerine küfür sevaptır" demek

64- "Oruç tutup namaz kılmak neye yarar benim kalbim temiz" demek ve farzları hafife almak

65- "İslam dini dünya işlerini geriletmiştir" demek

66- Melaike-i kiramdan herhangi birine günah isnadında bulunmak (Harut ve Marut gibi)

67- Hastalanmıyan birisine: "Seni Allah unuttu" demek

68- Gelecekten haber verdiğini iddia eden kimseyi tasdik etmek doğru söylüyor demek

69- "Eğer bu işi ben yapmış isem kâfirim" demek

70- Yalan olduğunu bildiği halde "Allah biliyor ki seni oğlumdan daha çok seviyorum" demek

71- "Allahım! rahmetini bana vermekle cimrilik etme" demek

72- "Allah’ın hiç işi kalmamışta bu gibi şeyleri mi yaratıyor" demek

73- "Allah falan kuluna şu kadar veriyor bana ise şu kadar veriyor Bu adalet midir" demek

74- "Ben bu kadar iyilikte ve hayırda bulunuyorum bütün belalar yine bana geliyor Falan kimse ise her çeşit kötülüğü yapıyor paşa gibi yaşıyor; bu nasıl adalet" demek

75- "Cinleri olacakları biliyor" demek

76- "Eğer ahirette Allah hakkı ile hükmederse senden hakkımı alırım" demek

77- "Falan kimse peygamber olsa idi ben iman etmezdim" demek

78- "Eğer Adem Aleyhisselam buğdaydan yemese idi biz eşkiya olmazdık" demek

79- "Falan kimse peygamber olsa idi yine de yalan konuşurdu" demek

80- Birisini döverken "dövme" denilse o da "Gökten dövme diye ses gelse yine bırakmam" demek

81- Kur’anın Arapça olmayıp başka bir lisanla olduğunu iddia etmek

82- Kur’anın bazı ayetlerini alaya almak ve mesela "Ben namazımı yalnız kılarım Çünkü Allah ’İnnessalate tenhâ’ buyurur" demek

83- Namaz kıl diyen kimseye: "Sabret Ramazan gelsin kılarız" demek

84- Zikirlerle alay etmek

85- Bir günahı işlerken besmele çekmek

86- Abdestsiz olarak bilerek namaz kılmak

87- "Eğer Allah Cenneti bana verse, sensiz girmem" demek

88- "Falan adamla Cennete bile girmem" demek

89- "Falan kimse kıble olsa o tarafa yüzümü çevirmem" demek

90- Hırıstiyan veya Yahudi, yahut başka din üzere ölenlerin azab göreceklerine inanmamak

91- "Ramazan bitti artık namazı rafa koydum" demek

92- Alim kıyafetine bürünüp yüksek bir yere çıkarak alay tariki ile konuşma yapmak veya böyle yapan kimsenin hareketlerine gülmek

93- Boşanma hakkında : "Ben talak malak bilmem" demek

94- "Hırıstiyanlık Yahudilikten daha hayırlıdır" demek

95- Yakını ölen kimsenin "Ey Allahım! Biz şimdi ne yapacağız sen niçin böyle yaptın" diyerek sitemde bulunmak

96- Meşru bir sebep olmadığı halde bir kimse için "Şu adamın kanı helaldir ve mübahtır" demek

97- "Allahü Teâlâ falan kimseyi vaktinden evvel öldürdü ve vakitsiz gitti" demek

98- Yabancı bir kadına bakıpta : "Güzele bakmak sevaptır" demek

99- Ahiretten bahseden kimseye "Ordan haber veren kim? Oraya gidip gelen var mı?" demek Günah işleyen bir kimseye "Tövbe et" denildiğinde "Ben ne yaptımda tövbe edeyim" demek

Kaynak: MZahit Kotku Ehli sünnet akaidi ( Büyük Günahlar )

Alıntı Yaparak Cevapla

Günahlar Ve Sevaplar

Eski 06-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Günahlar Ve Sevaplar

Günah, insanı sevaptan alıkoyan veya geri bıraktıran, yapılmasıyla hayırdan uzaklaştıran işe denir bu itibarla günahlar büyük ve tüçük olmak üzere iki kısma ayrılmışlardır

Âlimler büyük günahları farklı sayılarda zikretmişlerdir Bir günahın büyüklerden sayılması kimi zaman onun sürekliliğinden kimi zamanda onun kötü neticeleri açısından büyük sayılmıştır İslam alimleri bu hususta pek çok eser telif etmişlerdir

Hafız Muhammed ez-Zehebî (h 748) büyük günahları ve onlardan sakınmanın yollarını açıklayan müstakil bir eser yazmıştır Eserinde büyük günaları elli küsür kadar saymıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Günahlar Ve Sevaplar

Eski 06-21-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Günahlar Ve Sevaplar

Dilin Günahlarından

1- Gıybet etmek Yani Müslüman kardeşinin arkasından hoşuna gitmediği ondaki olan şeyi zikr etmendir

2- Nemime etmek Yani sözü bozgunculuk için aktarmaktır

3- Söz aktarmadan kışkırtmak Hayvanlar arasında olsa dahi

4- Yalan söylemek Yani gerçek dışı olan sözdür

5- Yalan yere yemin etmek

6- Gazıf sözleri (yâni namusa lâf atıcı sözler) bunlarda çoktur O, insana veya yakınlarından birine zinayı nisbet eden her sözle olur İşte o nisbet ettiği kimseye gazıftır

Hür olan gazf edenin haddi, onu 80 defa kırbaçlamaktır, köle olanın ise bunun yarısıdır

7- Sahabilere söğmek

8- Yalancı şahitlik yapmak

9- Varlıklı olanın uzatması yani (varlıklı olup gücü yettiği halde) borcu ödemeyi ertelemek

10- Müslümana söğmek, lânet etmek, alaya almak ve onu kıracak herhangi bir sözü söylemek

11- Allâh ve Resulu hakkında yalan söylemek

12- Batıl iddiada bulunmak

13- Bid’i talak (yani bid’i boşamak) oda; hayız halinde veya hayzın kesik olduğu vakitte cinsi münasebet yaptıktan sonra boşamadır

14- Zihar, oda hanımına şöyle söylemesidir: „Sen bana annemin beli gibisin“ yani „Seninle cinsi münasebet yapmam” Bundan sonra hemen boşanmazsa kefaret vermesi gerekir Oda; kusurdan uzak Mü’min bir köleyi serbest bırakmaktır

Eğer kâfir bir köleyi azat etse dahi caizdir

Buna gücü yetmiyorsa arka arkaya (kesintisiz) iki ay oruc tutar Bunada gücü yetmiyorsa altmış miskini yedirir

15- Anlamı değiştirecek şekilde Kur-an’ı veya anlamını değiştirmezse dahi harekeleri yanlış okumak

16- Malıyla veya mesleğiyle varlıklı olanın dilencilik yapması

17- Verecekli ( borclu olan) ile alacaklıdan ( borcunu alacak olan) veya emaneti olan ile emanet sahibinden başkasının bilmediği borcu veya eşyayı vasiyet ederek haber vermemek

18- Babasından başkasına veya efendisinden yani kendisini serbest bırakandan başkasına intima etmek Kendisini serbest bırakandan başkasını adlandırarak şöyle demesi gibi: “Beni filan serbest bıraktı”

19- Din kardeşine hıtbe (nişan üstüne nişan) yapmak

20- İlimsiz fetva vermek

21- Şer’i (dini bir sebep) bir sebep olmadan zararlı olan ilmi öğretmek ve öğrenmek

22- Allâh’ın hükmü dışında hükmetmek

23- Ölünün iyi tarafını yüksek bir sesle anmak

24- Ölüm musibetinden dolayı sızlanarak bağırmak (ağıt)

25- Harama teşvik eden veya farzdan vaz geçirecek söz söylemek

26- Dini, Peygamberlerden birini, alimleri, Kur-an’ı veya dinin sembollerinden bir şeyi kötüleyen her sözü söylemek

27- Kaval çalmak

28- İyiliği emretmek ve kötülüğü yasaklamaktan özürsüz susmak

29- Öğrencinin bulunmasıyla birlikte farzı ayn ilmini gizlemek

30- Müslümanı alçaltmak için ona gülmek

31- Şahitlik etmeyi gizlemek

32- Sana farz olan selama karşılık vermeyi bırakmak

33- Hac ve Umre nuskuyla ihrama girene veya farz orucunu tutana tahrik edici öpücük mahsurludur (yani caiz değildir) Eğer meninin gelmesinden korkuyorsa (yani farz orucu tutan) Fakat eğer meninin inmesinden korkmuyorsa o zaman mekruh olur, öpülmesi helâl olmayan kimseyi öpmek mahzurludur (yani caiz değildir)

Alıntı Yaparak Cevapla

Günahlar Ve Sevaplar

Eski 06-21-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Günahlar Ve Sevaplar

Günahlar Ve Sevaplar

Söylenmesi caiz olmayan sözler
1- Bir alet çalışmayınca veya bozulunca azizlik etti demek uygun değildir Çünkü dinimizde aziz; izzetli, şerefli, değerli, evliya gibi anlamlara gelir Bozulunca şerefli bir iş yaptı denmez

2- Çocuk yedinci kattan düştü Mucize olarak kurtuldu demek caiz olmaz Çünkü mucize sadece Peygamberlerde görülür, çocuğa Peygamber denmiş olur Allah’ın kudreti ile kurtuldu demek gerekir

3- Günahkâra veya kâfire, (Günah keçisi) demek caiz değildir

4- Ana babası Hıristiyan olan, namazda zammı sure olarak (Rabbenağfirli velivalideyye) âyetini okuması caizdir, salli bariklerden sonra dua olarak caiz değildir

5- (Haram ama seviyorum) demek haram olur, küfür olmaz

6- (Allah yazdıysa bozsun) demek, dua niyetiyle caizdir

7- Kâfire, (dayı, amca, dayıcığım, buyurun) demek, âdet olarak söylendiği için caizdir

8- Allah bizi düşündüğü için göz vermiş demek caiz olmaz Zira düşünmek mahluklara mahsustur

9- (Allah kuşlara kanat vermeyi ihmal etmemiş) demek uygun değildir Allahü teâlâ ihmal etmez Sanki ihmal de edebilir anlamı çıkacağı için söylememeli İhmal etmez anlamında söylemek küfür olmaz

10- Yüzünü gören Cennetlik veya hacı oluyor, demek caiz olmaz Çünkü bir kimseyi görmekle Cennetlik veya hacı olunmaz Bu bakımdan böyle söylemek yanlıştır

11- Müslümana şeytan gibi adam demek caiz değildir Cin gibi demek caizdir

12- Müslüman ölü için (Toprağı bol olsun) demek caiz olmaz, bu ifade gayri müslimler için kullanılır

13- (Allah kuşların planını kader defterine çizerken yakıt ihtiyaçlarını da hesaba katmış) demek caiz ise de böyle ifadeler kullanmak uygun olmaz

14- (Allah insanın binasını hücre tuğlası ile örmüş) demek caiz ise de dememelidir

15- Kâfire yaptığı iyilik için Allah razı olsun ifadesini imana gelmesini veya "Allah razı olduğu şekle çevirsin" diye niyet ederek söylemek caizdir

16- (Allah unutmadı) demek edepsizlik olur Sanki böyle demekle unuttuğu zaman da olabilir anlamı çıkmaması için böyle söylememeli

17- (Allah yarattı demem döverim, almadan vermek Allah’a mahsus) gibi sözler küfür olmaz, ancak, Allahü teâlânın ismini, gereksiz yere kullanmak hürmetsizlik olur Lüzumsuz yere yemin gibidir

18- Şerefsizim ki doğru söylüyorum demek caiz değildir Müslüman böyle söylemez

19- (Anam avradım olsun) demek küfür olmaz Ama müslümana böyle söylemek yakışmaz

20- Kalbin çalışmasına Allah’ın mucizesi denmez Allah’ın kudreti, hikmeti demelidir

21- İlah yerine "Ey rahmeti bol padişah" demek, ibadet olmayan yerlerde caizdir

22- Eskimiş Kur'an demek caiz değildir Eski Mushaf olur ama, eski Kur'an olmaz Kur’an, Allah kelamı demektir Kur'an-ı kerimin kağıtlara yazılmış şekline Mushaf denir Bunun gibi, büyük Kur'an, küçük Kur'an demek de caiz olmaz

23- Kur'an için antivirüs programı, Resulullah için yürüyen Kur'an, Savaş Peygamberi, Allah için mimar, sanatçı diyenler var Böyle söylemek caiz değildir Çünkü Allahü teâlânın isimleri, tevkîfîdir, yani dinin sahibinin bildirmesine mevkuftur, bağlıdır İslamiyet’in söylediği ismi söylemelidir İslamiyet’in bildirmediği isim söylenemez Ne kadar iyi, güzel isim olsa da, söylenmez Dinde bid’at çıkarılmamalı Diğerleri de böyledir Allah Resulüne, Allah kelamına saygı göstermeli, misyonerlerin tuzaklarına düşüp de müslüman olarak böyle şeyler söylememeli

24- Bazıları, “Domuz oğlu domuz, domuz gibi bakıyorsun Eşek oğlu eşek demek küfürdür, çünkü böyle söyleyince Hz Âdem'e kadar gider Böyle söyleyenin iman ve nikahını tazelemesi gerekir” diyorlar Bunlar doğru değildir Hz Âdem'e kadar gitmez Böyle söylemek uygun değilse de, küfür olmaz Müslüman böyle sözler söylemez

25- (Anladıysam Arap olayım) demek uygun değildir Niyeti, Arabı, Peygamber efendimizi kötülemek ise küfür olur

26- (Allah bana kulum demesin) diyerek yemin etmek caiz değildir, çok tehlikelidir

27- Allah’a akıl sahibi demek caiz değildir, akıl mahluktur Allahü teâlâ aklın yaratıcısıdır

28- Eskiden mürşid-i kâmiller vardı, ama dünya işlerinden anlamazlardı demek caiz değildir Onlar ahiret işleri gibi, dünya işlerini de bilirlerdi Bazı kimseler de evliya ayrı, âlim ayrı diyorlar Yani evliya ilimden anlamaz diyorlar Evliya haramdan, mekruhtan kaçan salih kimsedir İlim olmadan haramdan, bid'atlerden nasıl kaçılır ki?

29- İnsanlar için, (Beni ihya etti, beni ihya ettiniz) demek caiz değildir İhya etmek kelimesi, canlandırmak, can vermek, diriltmek anlamındadır Bu anlamda kullanılması uygun değildir

30- Allah insanı veya şu çocuğu özenerek yaratmış demek caiz değildir Allahü teâlâyı acizlikle suçlamak olur Allah bir şeye "Ol" dedi mi hemen oluverir O şeyi yaratmak için zahmet çekmez, yorulmaz Yaratıcı, yaratılanla mukayese edilmez İnsanı veya güzel çocuğu yaratmak için çok gayret gösteriyor, hayvan veya çirkin çocuk için özenmeye lüzum görmüyor demek olur ki, böyle sözler insanı imandan çıkarır (Hadika)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com