![]() |
Ya Şekûr |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ya Şekûr![]() Şekûr : Kullukları kabul edici, az amele çok sevap veren, şükrü kabul edip çok ihsan eden, şükredilen Cenab-ı Hak buyuruyor: "Eğer Allah'a güzel bir borç verecek olursanız, onu sizin için kat kat arttırır ve sizi bağışlar ![]() ![]() Şekûr, şükrü devam eden ve büyük-küçük ibadet ayrımı yapmaksızın şükrü bütün itaat edenleri kapsayandır ![]() Gerçek şükür, nimet verene şükretmekle eksikliğini itiraf etmektir ![]() "Ey Davud ailesi, şükrederek çalışın" (2) buyurunca, Hz ![]() ![]() ![]() "Ey Rabb'im! Sana nasıl şükredeyim ki? Benim şükrüm bile senin bir nimetindir" demiş, Yüce Allah da şöyle cevap vermiştir: "İşte şimdi Beni tanıdın ve Bana şükrettin ey Davud! Çünkü şükretmenin de Benim bir nimetim olduğunu bildin" ![]() Nimete şükürle karşılık vermek, nimetlerin daha da artmasına vesile olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şükrün üç temel şartı bulunmaktadır: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Cenab-ı Hak şükrü kabul eder ve karşılıksız bırakmaz ![]() ![]() ![]() Kullarına, onlar tarafından şükrü ifade edilen nimetleri artıracağına dair Allah'ın kesin vaadi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı Allah dostlarına: "Şükür nedir" diye sorulduğunda; "Allah'ın verdiği nimetlerle O'na isyan etmemendir" şeklinde cevap vermişlerdir ![]() Her müslüman,mutlak Şekûr (Şükredilen)un Allah olduğunu, âlimlerin ittifakıyla O'na şükretmenin farz olduğunu ve Allah'ın azı da çoğu da kabul ettiğini bilmesi gerekir ![]() Bil ki, her aza ve organın kendisine has bir şükrü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bedenin şükrü, organları Allah'a itaatin dışında kullanmamandır ![]() Kalbin şükrü, onu Allah'ı anma ve bilme dışında şeylerle meşgul etmemektir ![]() Dilin şükrü, onu Allah'tan başka kimseleri övme ve methetmede kullanmamandır ![]() Malın şükrü, Allah'ın sevdiği ve hoşnut olduğu yerlerin dışında harcamamandır ![]() Allah'a şükretme konusunda bunları bildikten sonra müslüman, insanlar arasında kendisine iyilik yapanlara teşekkür etmeli ve şu hadis-i şerif-i unutmamalıdır: "İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a şükretmez" (4) İhlasla "Yâ Şekûr" diye bir müslüman bu isme devam etse, iyi ameller yapmak nasip olur ![]() -------------------------- Kaynaklar: 1) Teğabün, 17 2) Sebe, 13 3) İbrahim,7 4) Tirmizi, 1955 5) Esmâ-ül Hüsna, Karınca Yayınları, Nisan 2004 6) Calligraphy, The Most Beautiful Names, Tosun Bayrak, Threshold Books, 1985 7) Islam City 8 ) Kurtubi, Ebu Abdullah Muhammed b ![]() |
![]() |
![]() |
|