|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dünyaya, geldi, göre, hayatı or şia’ya, imam, kimdir or hz, mehdi |
![]() |
İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi?Hz
![]() ![]() Ehl-i Beyt mektebine göre, Mehdilik inancı ahir zamanda dünyaya gelmesi beklenen belirsiz bir kurtarıcıya inanmak değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Şia mektebi, son peygamber olan Hz ![]() ![]() ![]() Şia’ya Göre Hz ![]() Ehl-i Beyt mektebine göre ismi Resulullah sallâ’llâhu aleyhi ve alih’in ismi, künyesi de Resulullah’in künyesi olan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğum Tarihi Merhum Şeyh Mufid (Ölm ![]() ![]() “Hasan Askeri’den sonra ki İmam, onun oğludur ![]() ![]() ![]() ![]() Hicri 255 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Hallekan da “Vefayat-ul A’yan”da şöyle yazar: “Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed b ![]() “Ebu-l Kasım Muhammed el-Hüccet b ![]() ![]() ![]() Doğum Yeri İşaret edildiği gibi Hz ![]() ![]() ![]() İmam Hasan Askeri ve babası İmam Ali Naki aleyhi’s-selam’ın Askeri lakabıyla anılmalarının sebebi de bu şehirde yaşadıkları mahallenin Askeri bölge olması ve Asker mahallesi diye tanınmış olmasıydı ![]() Hz ![]() ![]() Çeşitli muteber nakillere göre Hz ![]() ![]() Merhum Şeyh Saduk, Hz ![]() “İmam Muhammed Taki aleyhi’s-selâm’ın kızı ve İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm’ın halası olan Hakime Hatun diyor ki: “…Ben kardeşim İmam Ali Naki aleyhi’s-selâm’ın ziyaretine gittiğim gibi onun vefatından sonra da oğlu İmam Hasan Askeri’nin ziyaretine gidiyordum ![]() Bir gün onların yanına gittim ![]() ![]() İmam Hasan Askeri: “Halacığım! bu gece bizimle kal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey benim efendim, dedim, ben Nergis’te gebelik belirtisi göremiyorum ![]() O Tekrar, “Nergis’ten olacak, diğerinden değil” dedi ![]() Yatsı namazını bitirdikten sonra iftar ettim, sonra yerime çekildim, ama sürekli olarak Nergis’in durumunu gözetliyordum ![]() Gece yarısı olduğunda namaz için kalktım ![]() ![]() Olayın devamı Musa b ![]() ![]() ![]() ![]() Hakime Hatun şöyle devam ediyor: “Fecrin doğup doğmadığına bakmak için dışarı çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben oturup Elif Lâm Mîm, Secde ve Yasin surelerini okumaya başladım ![]() ![]() ![]() ![]() “Kendini toparlamaya çalış, bu, sana vaat edilen şeydir işte” dedim ![]() Bu halde ben ve Nergis Hatun uyuklama gibi bir hal geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() Mes’udi’nin nakline göre İmam Hasan Askeri çocuğu sol elinin üzerinde oturttu ve sağ eliyle de arkasından tutarak “Konuş” dedi ![]() ![]() ![]() Sonra Hz ![]() ![]() Bu rivayet birçok muteber senetle nakledilmiş ve Ehl-i Beyt mektebinin büyük alimlerince doğruluğu tasdik edilmiştir ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abbasilerin, Ehl-i Beyt (a ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Tarih kitaplarında Abbasilerin hükümranlık süresi ile ilgili olarak kaydedilen olay ve vakıalara baktığımızda, onların da Ehl-i Beyt’e karşı büyük bir düşmanlık beslediklerini, onları kendi rakipleri[4] olarak görüp çeşitli vesilelerle onlara baskı yaptıklarını, halkla ilişkilerini sınırlandırıp onlara ve dostlarına her türlü zulüm ve eziyeti reva gördüklerini görürüz ![]() ![]() ![]() Allah’a ant olsun ki, eğer Ümeyye oğulları zulüm ile Peygamber’in torununu katletmeye yeltendilerse, kabrini yıkmakla Abbas oğulları da onlara uydular; öldürmekte onlara yardımcı olmaya muvaffak olmama teessüflerini, kabrini yıkmakla giderdiler ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Ebu-l Ferec İsfahani “Mekatil-ut Talibiyyin”, s ![]() Mütevekkil’in işlerinden biri de, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bu adam (Mütevekkil), Hz ![]() ![]() ![]() Mütevekkil’den sonra yönetime geçen oğlu Muntasır Ehl-i Beyt’e karşı uygulanan zulmü kaldırmaya çalışmışsa da onun hükümdarlık süresi ancak yedi ay sürmüştür; ondan sonra Hicri 248’den sonraki yıl başa geçen Mustain ve Mu’taz babalarının yöntemine yeniden dönüp Ehl-i Beyt’e karşı zulüm ve baskılarını yenilemişlerdir ![]() Mu’taz döneminde Hz ![]() ![]() ![]() Örneğin Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’a yemin ediyorum ki senin soyunu tanımadığın için seni reddetmiyorum; çünkü bu soydan daha üstün bir soy tanımıyorum ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
İmam Ali Naki ve Hasan Askeri (a.s) ’ın Dönemleri/Hz. Mehdi (a.s) ’ın Dünyaya Gelişinden Sonraki Dönem |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İmam Ali Naki ve Hasan Askeri (a.s) ’ın Dönemleri/Hz. Mehdi (a.s) ’ın Dünyaya Gelişinden Sonraki DönemAbbas Oğullarının Ümeyye Oğullarıyla Yöntem Farkı
Abbasiler, Ehl-i Beyt’e karşı düşmanlıklarında genellikle bir nevi nifaka başvurmuşlardır ![]() ![]() ![]() Bu siyaset gereği özellikle Me’mun’un döneminden başlayarak bir nevi nifakla Ehl-i Beyt’i zahirde kendi yanlarında göstermeye ve gerçekte ise her türlü hareketlerini kontrol altında bulundurmaya çalışmışlar ve istedikleri zaman zehirleyerek şehit etmişlerdir ![]() Ehl-i Beyt İmamlarını zorla Medine’den Abbasi Halifesinin bulunduğu şehre getirmiş ve çeşitli yöntemlere başvurarak onları da kendi eksenlerinde yer alan kapıkulu alimlerden biri yapmaya yeltenmişlerdir ![]() ![]() ![]() İmam Ali Naki ve Hasan Askeri (a ![]() İmam Ali Naki ve İmam Hasan Askeri’nin dönemlerinde bu zulüm, baskı ve işkenceler daha bir artış göstermiştir ![]() ![]() On ikinci İmam’ın, Mehdi olduğu hakkındaki hadisler ve Şîa’nın, İmam Hasan Askerî’yi on birinci İmam olarak tanıması ve bunun tüm Müslümanlar nezdinde de bilinen on iki halife hadisi vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm, Mu’temit tarafından da birkaç kez hapsettirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm, bir kere de Ali b ![]() ![]() ![]() İmam Hasan Askeri, son olarak, hicretin 260 ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi, İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm Abbasiler tarafından çok şiddetli bir takibe alınmış ve bu yolla İmam’ın evlat sahibi olmasını kendi akıllarınca önlemek istemişlerdir ![]() İmam Hasan Askeri’yi Öldürmek İstemeleri Önceden de deyinildiği gibi İmam Hasan Askerî, çok ağır bir askeri kontrol altında yaşıyordu ![]() ![]() İrbili naklediyor ki: Mu’tez, Said isimli yardımcısına İmam Hasan Askeri’yi Kufe’ye götürmesini emrettiğinde, Ebu Heysem İmam’a şöyle yazdı: “Sana feda olayım, bizi endişelendiren ve rahatımızı kaçıran bir haber aldık ![]() ![]() ![]() Bu olayı İbn-i Şehraşup “Menakıb” adlı kitabında şöyle naklediyor: Mu’tez yardımcısı olan Said’e: “Ebu Muhammed’i (İmam Hasan Askeri’yi) Kufe’ye götür ve yolda boynunu vur” diye emir gönderdi ![]() ![]() ![]() Mu’taz’dan sonra başa geçen Mühtedi, İmam aleyhi’s-selâm’ı öldürme düşüncesindeydi, ancak o da amacına ulaşamadan can verdi ![]() Şeyh Tusi “Gaybet” adlı kitabında Ebu Haşim’den şöyle naklediyor: İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm ile birlikte Vasık oğlu Muhtedi’nin zindanına hapsedilmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Haşim diyor ki: O gecenin sabahı Türk askerleri Muhtedi’ye saldırıp onu öldürdüler ve Mu’temid onun yerine geçti ![]() ![]() Şeyh Saduk Muhammed İbn-i Abdullah’tan naklediyor ki: İmam Hasan Askeri, Zubeyrî (Bazı görüşlere göre maksat Abbasi Halifesi Muhtedi’dir) öldürüldüğünde evinden çıkıp şöyle dedi: “Bu Allah’ın velilerine karşı gelenlerin cezasıdır ![]() ![]() Ahmed b ![]() ![]() ![]() Mühtedi’den sonra başa geçen Mu’temid de defalarca İmam’ı hapise atıp eziyetlere maruz bırakmış ve sonunda İmam aleyhi’s-selâm Mut’emid tarafından zehir verilerek şehit ettirilmiştir ![]() Bu durum, bir yönden Firavun’un Benî İsrail soyundan Hz ![]() ![]() İşte Mehdi aleyhi’s-selâm, Ehl-i Beyt İmamlarının büyük baskı ve zulüm altında bulunduğu, zalimlerin bu İmamları kendi askeri karargâhları sayılan bir şehirde gözaltında tutarak zahirde güvenlik hissettikleri karanlık bir dönemde Abbasi Halifesinin zulüm sarayının yanı başında Hicri 255 ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() İşte bu beş yıl döneminde İmam Hasan Askeri’nin en çok önem verdiği mesele oğlu Hz ![]() ![]() Ama bunun yanısıra, İlahî hüccetin herkes hakkında tamamlanması için takva ve imanlarıyla tanınmış, herkesin güvendiği, çeşitli bölgelerden olan Ehl-i Beyt mektebine bağlı büyük şahsiyetlere, böyle bir çocuğunun olduğunu bildirmiş ve bu mübarek evladını onlara göstererek onların kalplerini mutmain kılmıştır ve onlara bu haberi güvenilmeyen kimselerden gizlemelerini emretmiştir ![]() Merhum Şeyh Mufid İmametle ilgili “el-İrşad” adlı değerli eserinde şöyle diyor: İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm, kendisinden sonra hak devletini kurmak için beklenilen oğlunu İmam olarak bıraktı ![]() Dönemin sultanı, İmamiye Şiasının inancına göre böyle bir İmam’ın geleceği yaygın olduğu ve Şia’nın bu İmam’ın gelişini bekle-diğini bildiği için çok ciddi bir şekilde onu arıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Normal şartlar gereğince mütalaa edildiğinde de Hz ![]() ![]() ![]() Elbette bu gibi hususlarda asıl faktör ve sebebin yenilmez İlahî irade olduğuna dikkat etmek gerekir ![]() Evet, Musa’yı bulup öldürebilmek için binlerce çocuk öldüren Fira-vun gibi bir zalimin evinde ve onun gözleri önünde Musa’yı koruyup büyüten Allah, İlahî vaatleri gerçekleştirecek olan, son Peygamber’in son vasisi Hz ![]() ![]() Yakın ve özel dostlarına gelince, Hz ![]() ![]() Şimdi Hz ![]() ![]() ![]() Merhum Şeyh Tusi “Gaybet” adlı kitabında Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Merhum Kuleyni “Usul-i Kafi”de ve Merhum Şeyh Saduk “Kemal-ud Din” kitabında Ahmed b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam hemen kalkıp eve girdi ve yüzü ay gibi parlayan üç yaşlarında bir çocuğu omzunda taşıyarak getirdi ve: “Ey Ahmet b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra şöyle dedi: “Ey Ahmet, bu, Allah’ın emirlerinden bir emirdir ![]() ![]() ![]() İmam Hasan Askeri aleyhi’s-selâm, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Yine, Osman b ![]() ![]() ![]() Yine, ashabından olan İbrahim’e dört koyun gönderip şöyle yazdığı nakledilmiştir: “Bismillahirrahmanirrahim ![]() ![]() İmam Hasan Askeri, hatta uzak şehirlerde bulunan güvenilir dostlarına bile oğlunun dünyaya geldiğini bildirmiş ve böylece güvenilir in-sanlar vasıtasıyla liyakati olan insanlara bu haberin ulaşmasını sağlamıştır ![]() Merhum Şeyh Saduk “Kemal-ud Din” kitabında Ahmed b ![]() İmam Hasan Askeri benim büyük babama kendi el yazılarıyla şu içerikte bir mektup yazmış: “Bizim çocuğumuz dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi, İmam aleyhi’s-selâm, bazı özel ashabına oğlu İmam Mehdi aleyhi’s-selâm’ın dünyaya geldiğini haber vermiştir ve bazılarına da bizzat oğlu Mehdi’yi göstermiştir: İmam aleyhi’s-selâm, ashabından bazılarına da Hz ![]() “Kifayet-ul Mühtedi” kitabının nakline göre Şeyh Muhammed b ![]() ![]() “Bil ki, on beş günden sonra buraya (Samerra’ya) geri dönecek ve benin evimde ağlama sesi duyacak ve benim cenazemi gusül yerinde bulacaksın ![]() Ebu-l Edyan: “Ey efendim,” dedim, “eğer böyle büyük bir facia ger-çekleşirse o zaman Allah’ın hücceti ve bizim İmamımız kim olacak?” “Mektupların cevabını senden isteyen” diye cevap verdi ![]() ![]() ![]() Ebu-l Edyan diyor ki: İmam’ın heybetinden, hangi hemyandan (para kesesinden) söz ettiğini ve hemyanda ne olduğunu sormaya cesaret edemedim ![]() Samerra şehrinden ayrılarak mektupları Medain şehrine ulaştırdım ve mektupların cevabını alıp geri döndüm, on beşinci gün Samerra’ya ulaştım ![]() ![]() İmam’ın kardeşi Cafer de İmam’ın kapısında durmuştu, halk onun etrafına toplanıp ona başsağlığı dileğinde bulunuyordu ![]() ![]() ![]() Bu sırada Âkid isimli hizmetçi yanımıza gelip Cafer’e hitaben: “Kardeşini kefenlediler, kalk da ona namaz kıl” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bana dönüp “Ey Basri, mektupların cevabını getir” dedi ![]() ![]() ![]() Bundan sonra Cafer’in yanına gittim; Cafer ağlar bir haldeydi ![]() ![]() Cafer; “Vallahi” dedi “Şimdiye kadar onu görmemişim ve onu asla tanımıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kumlular: “Bu mektupları kimin yazdığını ve bizim getirdiğimiz malın miktarını bize söylemelisin ki onları sana verelim” dediler ![]() ![]() ![]() Bu arada bir hizmetçi dışarıya çıkıp Kumluları kendi isimleriyle çağırdı ve sonra getirmiş oldukları mektupların kimler tarafından gönderildiğini bir bir söyledi ve sonra şöyle dedi: “Sizin yanınızda bir para kesesi vardır, onda bin dinar bulunmakta, yalnız onlardan on tanesi sahtedir ![]() ![]() Ebu-l Edyan ve Kum heyetinde görüldüğü gibi hakkı arayanlar Hz ![]() ![]() ![]() Ve’l hamd-u lillahi Rabb’il alemin ![]() [1] – Merhum Kuleyni “Usul-i Kafi”de sahih bir senetle naklediyor ki, İmam Cafer Sadık aleyhi’s-selâm’a: “Yeryüzü İmamsız olabilir mi?” diye soruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Himevi, “Mu’cem-ul Buldan” ve İbn-i Esir, “el-Kamil” ![]() [3] – Şeyh Saduk, “Kemal-ud Din”, s ![]() ![]() [4] – Merhum Kuleyni muteber senetle, Ehl-i Beyt’e karşı düşmanlıklarıyla tanınan Abbasi Halifesinin Baş veziri Ubeydullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] – Mütevekkil, Hicri 232 yılında hukümdar olmuştur ![]() [6] – Bkz ![]() ![]() [7] – İmam Ali Naki’nin şehit edildiğini Taberi Delail-ul İmam adlı eserinde ve Siracuddin Rifai Sihah-ul Ahbar kitabında yazmışlardır ![]() [8]- Mutevekkil İmam Ali Naki’yi, meclisinde, kendisine nedim etmeyi, bunu halka duyurup kadrini, hâşâ, küçültmeyi tasarlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar (zalimler), korunmak için dağ tepelerine tırmandılar; Güçlü kişilerdi ama o tepeler fayda etmedi onlara, yenildiler ![]() Yüceldiler, sonra düşürüldüler; çukurlara yerleştiler; Ne de kötü yerlerdi onların yerleştikleri yerler ![]() Gömülüp gittiler; sonra da bir feryat eden, ardlarından bağırdı: Nerde bilezikleri, nerde taht-taç, nerde süsler püsler? Ne oldu o naz-ü naimle beslenen, bezenen yüzler; Hani vaktiyle nazlarla, nimetlerle perdelenirdi o yüzler? Kabir, bu soruya açık-seçik cevap veriyor da diyor ki: Şimdi o yüzlerde kurtlar oynaşmada, kurtlara yem olmuş o yüzler ![]() Nice zamandır yediler-içtiler, geçindiler; Şimdiyse dünya onları yer-içer ![]() Nice zaman evlerde barındılar; oturup esenleştiler; Şimdiyse evlerden de ayrıldılar; ehlinden-eyalinden de; geçip gittiler ![]() Bunca zaman hazineler yığdılar, mallar biriktirdiler; Derken mallarını-mülklerini düşmanlarına dağıttılar, gittiler ![]() Evleri bomboş; içindekilerse mezarlarında yatıyorlar; göçtüler, göçtüler ![]() Mütevekkil, bu şiiri dinleyince, sarhoşlukla şarap kadehini yere fırlatıp şiddetle ağlamaya koyuldu; meclistekiler de ağlıyorlardı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi? |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi?Mütevekkil, İmam aleyhi’s-selâm’dan özür diledi; İmam aleyhi’s-selâm da kalkıp meclisi terk ettiler
![]() Mütevekkil, İmam aleyhi’s-selâm’ı, Şiilerin gözünde küçük düşürmek için bir gün, bunca zamandır çalıştım, çabaladım, bir türlü ona şarap içiremedim dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de öyle oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle bir dönemde Abbasi Halifelerinin zulüm ve fesadından yorulan halk tabii olarak zulüm ve fesattan ve her türlü pislikten temiz olan Ehl-i Beyt aleyhum’us-selâm’a yöneliyor ve onlara olan bağlılık ve inançları daha bir pekişiyordu ![]() ![]() Abbasi Halifelerinin fesadı ve beyt-ul malı savurganlığı hakkında tarihe geçmiş bilgiler, kitaplar oluşturacak derecede çoktur ![]() Yakut Himevi yazıyor ki: Mütevekil’in bina ettiği saraylardan bazıları ve onların maliyeti şöyledir: 1- Aras Sarayı, 30000 dinar ![]() 2- Muhtar Sarayı, 5000000 dinar ![]() 3- Vahid Sarayı, 2000000 dinar ![]() 4- Ca’feri Sarayı, 10000000 dinar ![]() 5- Garıb Sarayı, 10000000 dinar ![]() 6- Subh Sarayı, 5000000 dinar ![]() 7- Melih Sarayı, 5000000 dinar ![]() 8- İtahye Sarayı, 10000000 dinar ![]() 9- Tell Sarayı, 5000000 dinar ![]() 10- Cevsek Sarayı, 5000000 dinar ![]() 11- Berkevar Sarayı, 20000000 dinar ![]() 12- Kelaid Sarayı, 50000 dinar ![]() Yine Himevi’nin nakline göre, Mütevekkil’in 2500 civarında cariyesi vardı ki yalnız tahta oturma merasiminde 500 cariye ona hediye edilmişti ![]() Abbasi Halifelerinin fesatı ve savurganlıkları eğlence ve ayyaşlık destanları tarih kitaplarının sayfalarını karartmıştır ![]() ![]() Oysaki, bu dönemde Ehl-i Beyt soyundan gelen aileler Abbasi yöneticilerinin baskısı yüzünden, iktisadi yönden felaket sayılacak bir durumda yaşıyorlardı ![]() ![]() [9] – Kemal-ud Din, s ![]() ![]() [10] – Kemal-ud Din, s ![]() ![]() [11] – Yeni dünyaya gelmiş çocuk için kesilen kurban ![]() [12] – Kemal-ud Din, c ![]() ![]() [13] – Bihar-ul Envar, c ![]() ![]() ![]() [14] – Kemal-ud Din, c ![]() [15] – Hurmadan yapılan bir nevi şaraptır ![]() ![]() [16] – en-Necm-us Sakıp s ![]() ON İKİNCİ İMAM KISA HAYATI Imam Mehdi bin Hasan (as) = ( Zamanın Imamı = Sahib-ez Zaman = Kaim) On ikinci imam, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babası vefat ettikten sonra imamet makamına ulaştı ve Allah’ın emriyle gaybeti seçti ![]() ![]() ÖZEL NAİPLER Hz ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi, gaybet-i suğradır (kısa gaybet dönemi) ![]() ![]() ![]() İkincisi: gaybet-i Kübra’dır (büyük gaybet dönemi) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi? |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi?GENEL AÇIDAN HZ
![]() ![]() Peygamberlik ve imamlık konularında açıkladığımız gibi yaratık türlerinin hepsinde geçerli olan genel hidayet yasası gereği, insan türü de zorunlu olarak onu, insanlık üstünlüğüne ve saadetine ulaştırabilecek özel bir güçle (vahiy ve nübüvvet) donatılmıştır ![]() ![]() ![]() Başka bir deyişle şöyle diyebiliriz; insanoğlu yeryüzüne yerleştiği günden beri tam anlamıyla mutluluğu içeren toplumsal bir hayat arzusunu taşır ve böyle bir günün geleceği ümidiyle adım atar ![]() ![]() ![]() Dolayısıyla zorunlu olarak dünyanın geleceği, adalet, sulh, sefa ve samimiyetle dolu bir güne sahip olacaktır ![]() ![]() Elbette böyle bir olay insanın kendi eliyle gerçekleşecektir ![]() ![]() Yahudilik, Hıristiyanlık, Vesenilik, Mecusilik ve İslamiyet gibi dünyada hakim olan din ve mezheplerde beşerin kurtarıcısı diye birisinden söz edilmiştir ![]() ![]() İttifakla kabul edilen Peygamber-i Ekrem’in (s ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZEL AÇIDAN HZ ![]() ![]() Şia ve Ehl-i Sünnet kanalıyla Resul-i Ekrem’den (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR KAÇ SORU VE CEVAP Şia muhalifleri şöyle itiraz ediyorlar: Şia’nın inancına göre, gaip imamın bin iki yüz yaşında olması lazımdır ![]() ![]() Cevap: Bu itirazın esası, istib’ada dayanır, yani böyle bir şeyin çok uzak bir ihtimal olma esasına dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette olağanüstü şeyle, muhal (mümkün olmayan) şey farklı şeylerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Semavi kitaplara inanç gereğince peygamberlerin mucizelerini ve olağan üstü şeyleri kabul eden Kelimilerin, Mesihilerin ve Müslümanların, böyle bir itirazda bulunmaları çok şaşırtıcıdır ![]() Yine Şia muhalifleri şöyle diyorlar: Şia, imamın varlığını dini hükümleri ve hakikatleri açıklamak ve halkı hidayet etmek için gerekli ve zaruri biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap: Bu itirazda bulunanlar imametin asıl manasını kavrayamamışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar [281]- Bihar-ül Envar, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [282]- Bihar-ül Envar, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [283]- Fusul-ul Mühimme, s ![]() ![]() [284]- Örneğin: İmam Bakır (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 285- Örneğin: İmam Ali İbn-i Musa er-Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıfr b ![]() ![]() ![]() “Benden sonraki İmam, oğlum Ali’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa İbn-i Cafer Bağdadi diyor ki, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() (Hz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz (sav)’in hadislerinde kıyamete yakın bir zamanda yaşanacak olan ahir zaman hakkında çok detaylı bilgiler ve işaretler yer almaktadır ![]() ![]() ![]() Ahir zamanın ilk aşamasında, Yüce Allah’ın varlığını kabul etmek istemeyerek ateizmi ve dinsizliği telkin eden birtakım felsefi sistemler nedeniyle, insanlar arasında büyük bir dejenerasyon ve kaos yaşanacaktır ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (sav)’in hadislerindeki, ahir zaman alametleri olarak bildirilen bu gelişmelerin pek çoğu, günümüzde birebir haber verildiği şekilde gerçekleşmiştir ![]() ![]() Peygamberimiz (sav)’in hadislerindeki bilgilere göre Allah, bu karanlık dönemin ardından insanları ahir zamanın karmaşasından kurtaracak ve büyük bir kurtuluşa ulaştıracaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Mehdi Hayatı/Şia’ya Göre Hz. Mehdi Kimdir?/Hz. Mehdi (a.s) Nasıl Dünyaya Geldi?HZ
![]() Peygamberimiz (sav)’in birçok hadisinde, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’tan Çok Korkması Bir insan Allah korkusunu ne kadar fazla hissederse, o kadar Allah’a yakınlaşır ![]() ![]() ![]() Mehdi, gerges kuşunun kanadı ile titremesi gibi Allah’tan çok korkan bir kimsedir ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel Ahlaklı Olması Yüce Allah tarih boyunca pek çok elçi göndermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehdi Allah’a karşı son derece boyun eğicidir ![]() ![]() ![]() Ahlakı benim ahlakım olan bir evladım çıkacak ![]() ![]() Mücadeleci Olması Peygamber Efendimiz (sav)’in hadislerinde bildirildiğine göre, Hz ![]() Mehdi işi sıkı tutacak ![]() ![]() Mehdi hesabını çok seri bir şekilde görecek ve vaadinden dönmeyecektir ![]() ![]() Mehdi Doğu tarafından çıkacak ![]() ![]() ![]() Hamiyeti İslamiyesi (Allah’ın Sınırlarına Olan Titizliği ve Koruyuculuğu) İslam’ın aleyhine söylenecek bir söz bile, ona ağır gelir ![]() (İbn Hacer El Mekki; “El-Kavlü’l Muhtasar fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar”, s ![]() Zamanın En Hayırlısı Olması Mehdi ortaya çıktığı dönemde karışıklık içinde olan dünya, onun vesilesiyle aydınlık bir çağ yaşamaya başlayacaktır ![]() ![]() ![]() Muhammed ümmetinin en hayırlısı ve sizin zorlukları gideren veliniz olan kimseye katılın ![]() ![]() ![]() Devrinde yeryüzünün en hayırlısı kendisi olacaktır ![]() (El-Kavlu’l Muhtasar Fi Alamet-il Mehdiyy-il Muntazar, s ![]() Mehdi (zamanındaki) insanların en hayırlısıdır ![]() ![]() “Mehdi insanların en hayırlısıdır ![]() ![]() Adaletli Davranır Ebu Ca’fer Muhammed b ![]() “Bizim Ehl-i Beytimizden Mehdi ortaya çıktığı zaman, malları eşit olarak paylaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeryüzü daha önce zulüm ve haksızlıkla dolu olduğu gibi Mehdi tarafından adalet ve doğrulukla doldurulacaktır ![]() Herkes Tarafından Çok Sevilmesi Müminlerin bir kimseyi sevmede gözettikleri ölçü, o kişinin Allah’a olan yakınlığı, sevgisi, korkusu ve bağlılığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Ümmet-i Muhammed’den memnun olmadık hiçbir fert kalmayacaktır ![]() ![]() Ebu Abdullah Nuaym b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun hilafetinden yer ve gök ehli, hatta havadaki kuşlar bile razı olacaktır ![]() ![]() Tebliğ Gücü (İrşad) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() O (Mehdi) kuru bir kamış ağacını kuru bir yere dikecek, anında yeşillenip yaprak verecek ![]() ![]() Aşağıdaki hadiste de benzer bir şekilde; önceleri cahil, cimri ve korkak olan bir insanın, ahir zamanın büyük mürşidi (doğru yolu gösteren kişisi) Hz ![]() Asrında cahil, cimri ve korkak olan bir adam hemen alim, cömert ve cesur olacak ![]() ![]() Zalimlere Karşı Hakkı Müdafa Eder Hafız Ebu Abdullah Nuaym b ![]() ![]() Mehdi zalime karşı hakkı müdafa edecektir ![]() ![]() (En-Necmu’s-sakıb fi Beyanı Enne’l Mehdi min Evladı Ali b ![]() Hikmeti Ve Anlayış Gücü Hadislerde, Hz ![]() O, kimsenin bilemediği gizli bir gücün sahibi olduğu için kendisine Mehdi denilmiştir ![]() (Ahir zaman Mehdisinin Alametleri, Müellif: Ali Bin Hüsameddin El Muttaki, Kahraman Neşriyat ![]() ![]() Büyük İslam alimlerinden Muhyiddin Arabi, eserlerinde Hz ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() ![]() Kutsal Emanetlerle Çıkması Pek çok hadiste, Hz ![]() ![]() Naim bin Hammad, Ebu Cafer’den şöyle rivayet etmiştir; “Mehdi, Mekke’de Peygamberimiz’in sancağı, gömleği, kılıcı, işaretleri, nuru ve güzel ifadesiyle yatsı vaktinde çıkar ![]() ![]() Peygamber (sav)’in softan bayrağı ile çıkacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hz. Mehdi’nin Gözetlenmesi -Takip Edilmesi/İmam Mehdi’nin Zuhur Edeceği Şehir |
![]() |
![]() |
#6 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Hz. Mehdi’nin Gözetlenmesi -Takip Edilmesi/İmam Mehdi’nin Zuhur Edeceği ŞehirHz
![]() Deccal çıkınca, ona karşı müminlerden bir şahıs (Mehdi) yönelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadisin başlangıcında Hz ![]() ![]() “O, kendisinde delilik bulunan bir adamdan başkası değildir, onu belli bir süre gözetleyin ![]() İmam Mehdi’nin Zuhur Edeceği Şehir İstanbul Hadislerde dikkat çekilen bir başka önemli şehir ise, o dönemde Konstantiniyye ismine sahip olan İstanbul’dur ![]() Konstantiniyye: İslam dünyasında İstanbul şehri için kullanılmış isimlerden biridir ![]() Peygamberimiz (sav)in pek çok hadisinde, Hz ![]() ![]() Hz ![]() Naim b ![]() Allah Teala onun (Mehdi’nin) elindeki Konstantiniyye’nin manen fethini müyesser (kolay)kılar ![]() Naim b ![]() (Mehdi’nin) zamanında uykuda olan uyandırılmaz ve bir damla kan bile akıtılmaz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Denildi ki: Hangi medine? (Hangi şehir?) -Buyurdu ki: Konstantiniyye ![]() Bu Konstantiniyye’nin Mehdi tarafından yapılacak fethidir ![]() Ikdid-dürer isimli eserde şöyle geçer: Konstantiniyye’nin yedi suru vardır ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Abdullah b ![]() Mehdi’nin beraberinde süslenmiş bir halde Peygamberimiz (sav) in bayrağı olacaktır ![]() Peygamber (sav)in softan bayrağı ile çıkacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Mehdi Konstantiniyye ve diğer beldelerin imarına çalışır ![]() |
![]() |
![]() |
|