Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anekdotları, diyojen

Diyojen Anekdotları

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Diyojen Anekdotları

Diyojen Anekdotları

Diogenes sözleri - Diyojen'in düşünceleri

Diyojen (Diogenes), MÖ 412 - MÖ 323 yılları arasında yaşamış olan ve kendine yetme ile sadelik ilkelerine dayanan Kinik yaşam biçiminin öncülerinden Sinop'lu çileci düşünürdür

Hakkında doğruluğu kuşkulu pek çok öykü anlatılan Diyojen'in gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak, dürüst bir adam aradığı söylenir

Atina'da gelenekçiliğe karşı tavır almış, toplumdaki yapaylıklara ve uzlaşımsal değerlere meydan okumuş ve her tür yerleşik kuralın insanın doğallığına aykırı düştüğüne inandığı için toplumun tüm yerleşik kurallarına karşı çıkmayı, uzlaşımsal ölçü ve inanışların çoğunun boş olduğunu göstermeyi ve insanları yalın ve doğal bir yaşam biçimine çağırmayı amaçlamıştır

Fenerle ne yaptığı soranlara "dürüst bir adam aradığını" söyleyen Diyojen

Ona göre, sade bir yaşam tarzı, sadelikten başka, örgütlenmiş, dolayısıyla uzlaşımsal toplumların görenek ve yasalarını da önemsememek anlamına gelir Diyojen, doğaya aykırı bir kurum olan ailenin yerini, kadınların ve erkeklerin tek bir eşe bağlı olmadığı, çocukların ise bütün toplumun sorumluluğunda bulunduğu doğal bir durumun alması gerektiğini savunmuştur

Diyojen yoksulluk içinde yaşadığı, halka açık yerlerde yatıp kalktığı ve yiyeceğini dilenerek topladığı halde, herkesin aynı şekilde yaşaması gerektiğini savunmamıştır Onun tek amacı, kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile, mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermek olmuştur Bunun kaynağı bilgeliktir, Diyojen insanı erdemli yapmaya yaradığı için yalnızca bilgeliğe değer verir, öteki uygarlık değerlerini ise saçma, gereksiz ve anlamsız olarak reddeder

Fıçıda yaşayan Diyojen

Diyojen'in savunduğu yaşam[size="3"> tarzının ilk ilkesi "]yaşam[/size] sürer

Diyojen'den anekdotlar:

Bir gün çok dar bir sokakta zenginliğinden başka hiçbir şeyi olmayan kibirli bir adamla karşılaşır İkisinden biri kenara çekilmedikçe geçmek mümkün değildir Mağrur zengin, hor gördüğü filozofa: Ben bir serserinin önünden kenara çekilmem, der Diyojen, kenara çekilerek gayet sakin şu karşılığı verir: Ben çekilirim! Büyük İskender Korinthos'ta "Bir dileğin var mı?" diye sorunca "Var, gölge etme, başka ihsan istemem" demiştir Çeşmeden avucu ile su içen bir çocuk görünce "Bu çocuk bana fazladan eşyam olduğunu öğretti" diye haykırıp su çanağını kırmıştır

-- Bir acemi, diktiği nişana doğru ok atmak üzere hazırlanıyordu Diyojen koşarak gitti; nişanın önüne oturdu "Ne yapıyorsun?" diye sordular Beni vurur, diye korktum, " cevabını verdi

--Yakışıklı bir genç, bir takım çirkin sözler söylüyordu Diyojen dedi ki: "Fildişi kından kurşun kılıç çekmeye utanmıyor musun?"

-- Gene bir defa sokak ortasında, "Adamlar! Adamlar! " diye haykırmaya başladı Bir takım halk etrafına toplandı Diyojen, "Ben adamları çağırıyorum! Diye sopası ile onları ürküttü

-- Diyojen'e, "İhtiyarladınız Artık sizin dinlenmeniz gerek!" dediler Diyojen "Niçin?" diye sordu "Eğer koşucu olsaydım, koşunun sonuna doğru yavaşlamam mı gerekirdi? Tam tersine bütün gücümle koşmam gerek"

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com