|
|
Konu Araçları |
cevapları, edebiyat, soruları, sorumluluk, sınavı, sınıf |
Edebiyat 10. Sınıf Sorumluluk Sınavı Soruları Ve Cevapları |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Edebiyat 10. Sınıf Sorumluluk Sınavı Soruları Ve Cevapları1 - Aşağıdaki beyitlerde devletin hangi nitelikleri üzerinde durulduğunu belirterek, ikinci beyitte verilmek istenen mesajı yazınız ? ( 10 Puan ) Tavrın doğru ve hareketin temiz olsun Yoldaşın akıl ve danışmanın bilgi olsun Sen her zaman doğrulukla hükmet Beylik kanun ile ayakta kalır Cevap: Birinci beyitte doğruluk ve dürüstlük İkinci Beyitte ise adalet ve yasalara uygunluk Verilmek istenen mesaj: Bir devletin varlığını sürdürmesi kanunların varlığına bağlıdır Kanunsuz devlet yaşamaz 2- Kutadgu Bilig?in niçin ?alegorik? bir eser olduğunu belirterek türünü ve nazım şeklini yazınız? Cevap: Kavramlar simgelerle kişileştirilerek anlatıldığı için alegoriktir Türü Siyasetnamedir Nazım şekli de Mesnevidir 3- Geçiş Dönemi eserlerinin üç özelliğini yazarak, Divân-ı Lügati?t Türk?ün yazılış amacını belirtiniz ? Cevap: -Uygur alfabesinin yanında arap alfabesinin de kullanımı -Din ve Ahlak konularına ağırlık verme -Araplara Türkçe?yi öğretmek amaçlı yazılmıştır 4- Yunus'un bir mutasavvuf olduğunu düşünerek "Aşkın aldı benden beni ?sözlerinden ne anladığınızı belirtip bu dörtlüğü Tasavvuf düşüncesine göre yorumlayınız ? ( 10 puan ) Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek senin Ben yanarım dün ü günü Bana seni gerek seni Cevap: - ? Aşkın aldı benden beni ? derken Allah aşkı ile kendinden geçmiştir - Tasavvufta dünya nimetlerinden arınarak kendini tamamen Allah?a adamanın esas olduğu Yunus?un bu amaçla kendinden geçip Allah aşkıyla onu aradığı Tek gerçek varlık olan Allah?a kavuşmanın dayanılmaz özlemiyle yandığı 5 ? Yukarıdaki Gazel ve İlâhi?de bir tema iki farklı yaklaşımla ele alınmıştır Bu konuyu yazarak yaklaşım farkını belirtiniz ? Cevap: - Biri Allah?a duyulan aşktır Biri de İnsana duyulan aşktır 6 - Aşağıdaki cümlede bulunan isim ve sıfatları göstererek yapıları bakımından çeşitlerini yazınız ? ( 10 puan) Cümlemiz; Artık herkes biliyorduki, yoksul çocuğun ona duyduğu sevgi tutkuya dönüşmüştü Cevap: Yoksul: Sıfat ? Türemiş Çocuk: İsim ? Basit Duyduğu: Sıfat ? Türemiş Sevgi: İsim ? Türemiş Tutku: İsim ? Türemiş 7- Aşağıdaki dörtlükte bulunan tamlamaları göstererek çeşitlerini belirtiniz? Yalın ayaklarla koştun mu tarla tarla Duydun mu çıplak toprağın çıplak insanın yasını Ağlayan kadınlarla, ihtiyarlarla? Yaşadın mı yağmur duasını Cevap: Yalın ayak: sıfat tamlaması Çıplak Toprak: Sıfat tamlaması Çıplak İnsan: Sıfat tamlaması Çıplak insanın yası: Belirtili isim tamlaması Ağlayan Kadınlar: Sıfat tamlaması Ağlayan ihtiyarlar: Sıfat tamlaması Yağmur Duası: Belirtisiz isim tamlaması 8 - Aşağıdaki beyitlerde devlet ve yöneticilerle ilgili hangi kavramlar üzerinde durulmuştur? Bu kavramların modern devletlerde ( demokrasilerde) hangi adlarla karşılandığını belirterek ikinci beyitte verilmek istenen mesajı yazınız? (10 Puan) Doğrulukla hallederim ben işi Ayırmam ben bey ya da kul diye kişi Devletin direği doğru kanundur Kanun bozulursa devlet durmaz ayakta Cevap: - Birinci Beyitte ?Kanun? kavramı üzerine durulmuştur - İkinci Beyitte ise Devletin başındaki kişilerin doğru adil davranması gerektiğini vurgulamıştır 9 - Konularına göre mesnevi çeşitlerinden dördünü yazarak Kutadgu Bilig?in bunlardan hangisine dahil olduğunu ve niçin ?ütopik? olduğunu açıklayınız ? Cevap: Mesnevi Çeşitleri: Aşk ? Kahramanlık ? Didaktik ? Din ve Tasavvuf ? Mizahi Kutadgu Bilig Didaktik bir mesnevidir 10 ? Geçiş dönemi eserlerini yazarak Manas Destanının konusunu ve kimlere ait olduğunu belirtiniz ? Cevap: ~ Kutadgu Bilig - Atabetü?l Hakayık - Divân-ı Lügati?t Türk - Divan-l Hikmet ? Manas Destanı Manas Destanında konu Manas ve oğullarının etrafında dönen olaylar ve yaşam mücadeleleri anlatılır Kırgız Türk?lerine aittir 11 ? ?Aşk? ve ?şarap? terimlerinin tasavvuftaki anlamlarını yazarak bu ilâhiyi tasavvuf düşüncesine göre yorumlayınız ? Cevap: Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem Sensin dün ü gün endişem Bana seni gerek seni Aşk: Tanrıya duyulan sevgi Şarap: Allah aşkı ile kişiyi kendinden geçiren hal |
|