Yazım Ve İmza Kuralları |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yazım Ve Ä°mza KurallarıYAZIM(Ä°MLA) KURALLARI 1) ?ki? baÄŸlacının ve ?-ki? ekinin yazımı: Türkçede üç çeÅŸit ?ki? vardır:BaÄŸlaç olan?ki?,sıfat yapan ??ki? ve zamir olan(ilgi zamiri) ??ki? dirBaÄŸlaç olan ?ki? daima ayrı yazılırSıfat yapan ??ki? ve zamir olan ?-ki? eklendiÄŸi sözcüğe bitiÅŸik yazılır Dilimizdeki bu üç farklı ?-ki?yi birbiriyle karıştırmamak için ÅŸu pratik yöntemleri uygulayın *Cümle içerisinde ?ki?den sonra ?ler çokluk ekini getirebiliyorsanız o ?ki zamir olan ?ki?dir Ayrıca zamir olan ?ki?nin bir ismin yerini tuttuÄŸunu ve genellikle zamirlerin üzerine geldiÄŸini de unutmayın ---Arabam bozuldu , seninki(ler)ni kullanabilir miyim? ---Onunki(ler) seninki(ler)den daha iyi olmuÅŸ Görüldüğü gibi cümle içerisinde ?ki zamirinden sonra ?ler ekini getirdiÄŸimizde cümlenin yapısında herhangi bir bozukluk meydana gelmiyorÖyleyse bu ?ki?ler ilgi zamiridir *Sıfat yapan ?ki de sıfat tamlaması kurar Sıfat yapan ?ki her zaman bitiÅŸik yazılırPratik olarak önündeki isme ?hangi? sorusunu yönelterek bulur ve diÄŸer ?ki?lerden ayırt ederiz ---Sokaktaki çocuklara sahip çıkmamız gerekiyor(Hangi çocuklar?) ---Sınıftaki öğrenciler dışarı çıksın(Hangi öğrenciler?) Görüldüğü gibi sıfat yapan ?ki?yi alan sözcüğün hemen önündeki isme hangi sorusunu yöneltebiliyoruzÖyleyse bu ?ki sıfat yapan ?ki?dir ve eklendiÄŸi sıfata daima bitiÅŸik yazılır *BaÄŸlaç olan ?ki? ise daima ayrı yazılırDiÄŸer ?ki? ekleriyle karıştırmamak için cümleden çıkartırız, cümlenin yapısında ciddi bir bozukluk olmuyorsa o ?ki? baÄŸlaç olan ?ki?dir Ayrıca baÄŸlaç olan ki?nin daha vurgulu söylendiÄŸini de göz önünde bulundurmak gerekir *Duydum ki unutmuÅŸsun gözlerimin rengini(Duydum unutmuÅŸsun gözlerimin rengini) *Sen ki dünyalara deÄŸersin(Sen dünyalara deÄŸersin) *Åžimdi anlıyorum ki o yaptıklarım bir hataydı(Åžimdi anlıyorum o yaptıklarım bir hataydı) Görüldüğü gibi baÄŸlaç olan ?ki cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında bir daralma olsa da yapısında ciddi bir bozukluk olmuyor, öyleyse bu ?ki?ler baÄŸlaçtır ve daima ayrı yazılır NOT: Mademki,halbuki,oysaki,çünkü,s anki? sözcüklerindeki ?ki? ler baÄŸlaç olmasına raÄŸmen kalıplaÅŸtığı için bitiÅŸik yazılır 2) ?de? baÄŸlacının ve ?de? bulunma durum ekinin yazımı: ?de? ?da? baÄŸlacı da tıpkı ?ki? baÄŸlacı gibi ayrı bir sözcük olduÄŸu için daima ayrı yazılırBulunma durum eki olan ?-de,-da, -de,-ta? ise eklendiÄŸi sözcüğe bitiÅŸik yazılır ?de,da? baÄŸlacıyla ?-de,-da,-te,-ta? ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdırPratik olarak birbirinden ÅŸu ÅŸekilde ayırt ederiz: Cümle içerisinde cümleden ?de?yi çıkartırız,eÄŸer cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyorsa o ?de? baÄŸlaçtırCümlenin yapısı bozuluyorsa o ?de? bulunma durum ekidir *Kitap da alacağım(Kitap alacağım) *Sen de onun gibisin(Sen onun gibisin) Görüldüğü gibi baÄŸlaç olan ?de ,da? cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyorÅžimdi de aÅŸağıdaki örnekleri inceleyelim: *Sende bir ÅŸeylerim kaldı(Sen bir ÅŸeylerim kaldı) *Onu otobüste gördüm(Onu otobüs gördüm) Görüldüğü gibi bulunma durum eki cümleden çıkartıldığında cümlenin yapısı bozuluyor Önemli uyarı: BaÄŸlaç olan ?de,da?nın kesinlikle ?te,ta? biçimi yoktur *Sana kazak ta alacağım(yanlış) *Sana kazak da alacağım(doÄŸru) Ayrıca baÄŸlaç olan ?de,da? bir özel isimden sonra gelirse kesme iÅŸaretiyle ayrılmaz *Bize Ahmet?de gelecek(yanlış) *Bize Ahmet de gelecek(doÄŸru) 3 ?mi? soru edatının yazımı: ?mı,mi,mu,mü? soru edatı eklendiÄŸi sözcükten her zaman ayrı yazılır,kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitiÅŸik yazılır: *Yarim Ä°stanbul?u mesken mi tuttun? *Bize gelecek misiniz? *Sen miydin dün rüyalarıma giren? Soru edatı olan ?mı mi mu mü? ile fiilden fiil yapan olumsuzluk eki olan ?ma,-me?nin darlaÅŸmış biçimi birbiriyle karıştırılmamalıdır: *Niçin beni dinle miyorsun? Yukarıdaki cümlede ?mi? ayrı yazılmamalıdır;çünkü buradaki mi soru eki deÄŸil, ?ma,-me olumsuzluk ekinin darlaÅŸmış biçimidirCümleden mi?yi çıkartıp cümleyi tekrar okuduÄŸumuzda cümledeki soru anlamının kaybolmadığını sadece olumsuzluÄŸun kaybolduÄŸunu görürüzCümleye soru anlamını katan mi deÄŸil, ?niçin? sözcüğüdür Soru edatı olan ?mı,mi,mu,mü? cümleye soru anlamından baÅŸka anlamlar da katabilir *Sana güzel mi güzel bir elbise aldım(pekiÅŸtirme göreviyle kullanılmış) *Bu testi de çözdün mü konuyu daha iyi anlarsın(Çözdüğün zaman) *Tüm bunları ben mi yapmışım?(reddetme,kabullenmem e) 4)Sayıların yazımı: Sayılar daima ayrı yazılır;ancak çek ve senetlerde sahtekarlığın önlenmesi amacıyla bitiÅŸik yazılır *YaÅŸ otuz beÅŸ yolun yarısı eder *Bu yıl dershanemize tam bin beÅŸ yüz altmış kiÅŸi kayıt yaptırdı 5)Kısaltmaların Yazımı: Birkaç kelimeden oluÅŸan kurum ve kuruluÅŸ adlarının kısaltmaları yapılırken araya nokta konmaz *TBMM *PTT *THY *TEK *KKTC *MTA *DSÄ° Cümle içerisine kısaltmalara bir ek getirileceÄŸi zaman kısaltmanın son harfinin okunuÅŸu esas alınır *KardeÅŸim THY?da çalışıyor(yanlış) *KardeÅŸim THY?de çalışıyor(doÄŸru) *Aç bakalım TV?da ne var? (yanlış) *Aç bakalım TV?de ne var? (doÄŸru) Tek bir sözcüğün kısaltması yapılıyorsa kısaltmanın sonuna nokta konur: *Dr *Prof * c * s * bk 6)Gün ve Ay Adlarının Yazımı: Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle baÅŸlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe baÄŸlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle baÅŸlatılır *Okullar haziranda kapanıyor(doÄŸru) *Okullar 14 Haziran?da kapanıyor(doÄŸru) *Ben 21 Mart 1978 Salı günü doÄŸmuÅŸum(doÄŸru) *Sınav 16 haziran?da yapılacak(yanlış) *Sınav 16 Haziran?da yapılacak (doÄŸru) 7)Yön Ä°simlerinin Yazımı: Yer-yön bildiren (doÄŸu ,batı,güney,kuzey,orta?) sözcükler, tek başına ya da özel isimden sonra kullanıldıklarında küçük harfle,özel isimden önce kullanıldıklarında büyük harfle baÅŸlar: *Siz Kuzey Amerika?yı gördünüz mü? *Siz Amerika?nın kuzeyini gördünüz mü? *Bu insanlar buraya Güney Asya?dan gelmiÅŸler *Bu insanlar buraya Asya?nın güneyinden gelmiÅŸler *Sizin daha da batıya gitmeniz gerekiyor NOT: Yer-yön bildiren kelimeler eÄŸer bir insan topluluÄŸunun yerini tutuyorsa büyük harfle baÅŸlatılmalıdır *Bu konuda Batı bizi anlamıyor *Dün DoÄŸu bu haberle çalkalandı 8CoÄŸrafi Terimlerin Yazımı: ?Ay,GüneÅŸ,Dünya,Mars?? gibi kelimeler eÄŸer coÄŸrafi bir terim olarak gök cisimlerini anlatmak için kullanılırsa büyük harfle, bunun dışında kullanılırsa küçük harfle baÅŸlar: *Ay,Dünya?nın uydusudur *Siz, Dünya?nın Ay?a ve GüneÅŸ?e olan uzaklığını biliyor musunuz? *Daha dünyalar kadar iÅŸim var(terimlikten çıkmış) *Pencereden içeriye güneÅŸ giriyordu(terimlikten çıkmış ,güneÅŸ ışığı anlamında) 9)Tarihlerin Yazılışı: Gün ve yıl sayıları rakamla ;ay, hem rakamla hem de yazıyla gösterilebilir: *21 Mart 1978 *25111930 *11X2000 *18/01/1919 Not:Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler,kesme iÅŸaretiyle ayrılır *19 Mayıs 1919?da *18121933?te 10)BirleÅŸik Sözcüklerin Yazımı: Ä°ki ya da daha çok sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleÅŸip kalıplaÅŸmasıyla oluÅŸan sözcüklere birleÅŸik sözcük denir BirleÅŸik sözcüklerden bazıları bitiÅŸik yazılırken bazıları da ayrı yazılırBir birleÅŸik sözcüğün bitiÅŸik yazılması için ÅŸu özellikleri taşıması gerekir: a)Anlam Kaymasıyla OluÅŸmuÅŸ BirleÅŸik Sözcükler BitiÅŸik Yazılır: Hanımeli, Kabakulak,SuçiçeÄŸi,KuÅŸpalazı, b)Ses DeÄŸiÅŸikliÄŸi Yoluyla OluÅŸmuÅŸ BirleÅŸik Sözcükler BitiÅŸik Yazılır: Sütlaç,Kaynana,Cumartesi,Nasıl ,Niçin,Zannetmek,His setmek,Emretmek,Sabretmek, Kaybolmak,Kahrolmak,reddetmek c)Tür DeÄŸiÅŸmesi Yoluyla OluÅŸmuÅŸ BirleÅŸik Sözcükler BitiÅŸik Yazılır: Gecekondu,Biçerdöver,BilirkiÅŸi ,Dedikodu,AteÅŸkes d)Kurallı BirleÅŸik Fiiller BitiÅŸik Yazılır: *Yapıverdi,Alıverdi,Öpüver,KoÅŸ uver (Tezlik birleÅŸik fiili) *Yapabildi,Yürüyebiliyor,Çalış abilmiÅŸ (Yeterlilik birleÅŸik fiili) *Bakakaldı,SüregelmiÅŸtir,KoÅŸad ursun (Süreklilik birleÅŸik fiili) *Düşeyazdı,Öleyazdı(YaklaÅŸma birleÅŸik fiili) Not: Etmek, olmak yardımcı eylemleri önündeki isimle birleÅŸirken önündeki isimde bir ünlü düşmesi ya da bir ünsüz türemesi varsa bitiÅŸik, yoksa ayrı yazılır: *Hissetmek ,Reddetmek,Emretmek, Terk etmek,Hasta olmak,Ayırt etmek? 11)Ä°kilemelerin Yazımı: Ä°kilemeler ayrı yazılır ve aralarına herhangi bir noktalama iÅŸareti konmaz *Beni er geç anlayacaksın *Sen de doÄŸru dürüst bir iÅŸ bulamadın gitti *Beni görüce koÅŸa koÅŸa yanıma geldi 12)Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler: 1)Her cümle büyük harfle baÅŸlar: *Sana bakmak bütün rastlantıları reddedip bir mucizeyi anlatmaktır *Yazdığım bütün ÅŸiirler,sana baÅŸlayan bir kitap için önsöz *AÅŸk sorgusunda ÅŸahanem yalnız kelepçeler sanıktır 2)Yazı baÅŸlıklarının her sözcüğü büyük harfle baÅŸlar: *Türk Dilinin Korunması *Aile EÄŸitiminin Önemi 3)Bütün özel adlar büyük harfle baÅŸlarÖzel adların baÅŸlıcaları aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir: a)KiÅŸi ad ve soyadları: *Faruk Nafiz Çamlıbel *Halit Ziya UÅŸaklıgil b)Hayvanlara verilen adlar: *Sobanın başında uyuyan Pamuk mu? *Bugün Boncuk keyifsiz gibi c)Ulus,mezhep,tarikat din adları: *Biz Ä°slamiyet?i 10 yüzyılda kabul ettik *Anadolu?da kurulan tarikatlardan biri de Aleviliktir d)Ãœlke adları: *Türkiye ile Yunanistan iliÅŸkileri eskisine göre ÅŸimdi daha iyi e)Bulvar,sokak,mahalle adları: *Biz Turgut Özal Bulvarı?nda oturuyoruz *Mimar Sinan Mahallesi?ne yeni bir okul yapılıyor f)Kıta,bölge,daÄŸ ,ova,deniz,göl,ırmak?adlarıaÄŸ,ova,deniz,göl,Ä ±rma k adları eÄŸer kendinden önceki özel isme dahilse büyük harfle baÅŸlar,dahil deÄŸilse küçük harfle baÅŸlar *Konya Ovası Türkiye?nin buÄŸday ambarıdır Yukarıdaki cümlede ?ova? sözcüğü özel isme dahil olduÄŸu için yani ikisi bir olup bir yeri karşıladığı için büyük harfle baÅŸlarEÄŸer ?ova? sözcüğünü çıkarıp sadece Konya dersek aklımıza Konya Ovası deÄŸil, Konya ÅŸehri gelecektir *Toros daÄŸları Akdeniz?dedir Yukarıdaki cümlede ?daÄŸ? sözcüğü özel isme (Toros) dahil olmadığı için küçük yazılır Özel ismin önündeki daÄŸ sözcüğünü çıkarttığımızda Torosların tek başına yer adını karşıladığını görürüzÖyleyse ?daÄŸ? sözcüğü özel isme dahil deÄŸildir ve küçük harfle baÅŸlatılmalıdır *Siz Tuz Gölü?nü hiç gördünüz mü? Yukarıdaki cümlede ?göl? sözcüğü büyük harfle baÅŸlamalıdır;çünkü ?göl? sözcüğü özel isme dahildirGöl sözcüğünü cümleden çıkartıp tek başına ?tuz? dediÄŸimizde yine tek başına kast edilen yeri karşılamadığını görüyoruzÖyleyse buradaki göl sözcüğü özel isme dahildir ve büyük harfle baÅŸlatılmalıdırAÅŸağıdaki örnekleri de bu mantık çerçevesinde inceleyiniz *Meriç nehri *Alp daÄŸları *Van Gölü *AÄŸrı Dağı *Çanakkale BoÄŸazı g)Kurum,kuruluÅŸ,örgüt,parti,de rnek adları: *Sosyal Sigortalar Kurumu bugün zor durumdadır *Cumhuriyet Halk Partisi ,Atatürk tarafından kurulmuÅŸtur h)Yapı,yapıt,kitap,dergi,gazet e adları: *Ben Topkapı Sarayı?nı görmeyi çok isterdim *Sizlere Küçük AÄŸa?yı ve ÇalıkuÅŸu?nu okumanızı tavsiye ediyorum *Geçenlerde bu makalem Türk Dili?nde de yayımlandı Not:Özel ada dahil olmayan gazete ve dergi adları büyük harfle baÅŸlamaz: *Dün Hürriyet gazetesinde yayımlanan köşe yazısını okudun mu? *Kanun Resmi Gazete?de yayımlandı *Dergah dergisinde yayımlanan Kırık Aynalar adlı öyküyü okuduktan sonra öyküyü sever oldum i)Unvanlar,takma adlar:Lakaplar, unvanlar büyük harfle baÅŸlar *Tarık BuÄŸra eserinde Çolak Salih?in fiziki betimlemesini çok güzel yapar *Ahmet Mithat Efendi adeta bir yazı makinesidir *Ahmet Bey içeride mi? *Sultan Hanım da mı yok? *Dün Doktor Ahmet Bey bizdeydi *Ahmet doktor olmak istiyormuÅŸ Not: Akrabalık bildiren sözcükler küçük harfle baÅŸlar *Ne güzel komÅŸumuzdun sen Fahriye abla! *Yarın AyÅŸe teyzem gelecek Ancak akrabalık bildiren sözcük kiÅŸinin lakabı olmuÅŸsa büyük harfle baÅŸlatılmalıdır *Burada ona herkes Nene Hatun derdi ı)Dil adları: *Türkçeye,Arapça ve Farsçadan pek çok kelime girmiÅŸtir j)Din ve mitoloji kavramları: *Tanrı,Allah,Cebrail,Zeus ? Not: Tanrı sözcüğü özel ad olarak kullanılmadığı zaman küçük harfle baÅŸlatılır *Yunanlılar da tanrılarına kurban sunarmış Bazı dini kavramlar gelenekselleÅŸmiÅŸ olarak küçük harfle baÅŸlar:cennet,cehennem,sırat köprüsü? k)Milli ve dini bayramların adları büyük harfle baÅŸlar: *Kurban Bayramı *Ramazan Bayramı *Cumhuriyet Bayramı? 13)Satır Sonunda Kelimelerin Bölünmesi: Türkçede satır sonuna sığmayan kelimeler bölünebilir;fakat heceler bölünemez gel- iyorum (yanlış) ge- liyorum (doÄŸru) BirleÅŸik kelimeler satır sonunda bölünürken tek bir sözcükmüş gibi hecelere ayrılır baÅŸ- öğretmen (yanlış) ba- şöğretmen (doÄŸru) ilk- okul (yanlış) il- kokul (doÄŸru) DurmuÅŸ- oÄŸlu (yanlış) Durmu- ÅŸoÄŸlu (doÄŸru) Ayırmada satır sonunda ve satır başında tek harf bırakılmaz ???a- raba (yanlış) ??????????????????????????? ????????ara- ba (doÄŸru) ????????????????????????????? ??????niha- i (yanlış) ni- hai (doÄŸru) Kesme iÅŸareti satır sonuna geldiÄŸi zaman yalnız kesme iÅŸareti kullanılır;ayrıca kısa çizgi kullanılmaz Edirne?- nin (yanlış) Edirne? nin (doÄŸru) 2005?- te (yanlış) ??????????????????????????? ???????2005? te (doÄŸru) 14)Ses Olaylarıyla Ä°lgili Yazım Kuralları: a)Ãœnsüz deÄŸiÅŸimi (yumuÅŸaması) yazıya yansıtılır;ancak özel isimlerin yumuÅŸaması yazıya yansıtılmaz *Kitapı (yanlış) kitabı (doÄŸru) *Mehmed?in (yanlış) Mehmet?in (doÄŸru) b)Sert ünsüzlerin benzeÅŸmesi yazıya yansıtılır *Dolapda (yanlış) dolapta (doÄŸru) *2005?de (yanlış) 2005?te (doÄŸru) c)Dudak ünsüzlerinin benzeÅŸmesi(iç ses benzeÅŸmesi) yazıda gösterilmelidir *PerÅŸenbe (yanlış) PerÅŸembe(doÄŸru) *penbe (yanlış) pembe (doÄŸru) *Tenbel (yanlış) tembel (doÄŸru) *çenber (yanlış) çember (doÄŸru) Ancak kimi özel isimlerde ve birleÅŸik sözcüklerde n?li yazılış doÄŸrudur *Saframbolu (yanlış) Safranbolu (doÄŸru) *ombaşı (yanlış) onbaşı(doÄŸru) d)Ãœnlü düşmesi yazıda gösterilir *ağızı (yanlış) aÄŸzı (doÄŸru) *sabır et (yanlış) sabret (doÄŸru) e) ?y? kaynaÅŸtırma ünsüzünden kaynaklanan söyleyiÅŸteki daralma yazıya yansıtılmaz *SevmiyecekmiÅŸ (yanlış) sevmeyecekmiÅŸ (doÄŸru) *yaşıyan (yanlış) yaÅŸayan (doÄŸru) f)SöyleyiÅŸte bazı sözcüklerde yer deÄŸiÅŸtirme (göçüşme,metatez) olur;ancak bunlar yazıya yansıtılmamalıdır *yanlız (yanlış) yalnız (doÄŸru) *yalnış (yanlış) yanlış (doÄŸru) *kiprik (yanlış) kirpik (doÄŸru) *kirbit (yanlış) kibrit (doÄŸru) |
|