Mutfak Sözlügü 1 |
12-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Sözlügü 1Alaca soymak : Kabuklu meyve veya sebzelerde kabugun birer parmak arayla uzunlamasina soyulmasina denir Aperatif : Yemekten önce istah açici olarak alinan içki veya yiyeceklerdir Aroma : Meyvelerdeki hos kokuya denir Tatli ve pastalarda güzel koku vermek amaciyla portakal, limon kabugu rendesi veya vanilya kullanilir Baglamak : Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulastirmaya denir Günümüzde daha çok nisasta ve krema en iyi iki baglayici olarak kabul edilir Barsama : Güzel kokulu, yapraklari yemeklere konan nane ve yaban kekiginin ortak adi Benmari : Bir tencere yariya kadar sicak su ile doldurularak agir ates üzerine oturtulur Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabani ve kenarlari sicak su ile temas edecek sekilde yerlestirilir Yiyecekler bu ikinci kabin içine konularak pisirilir Boca Etmek : Bir kerede hepsini dökmek Buket Garni : Birbirine baglanmis defne yapragi, maydonoz, kekik Çentmek : Sebze yada meyvalari biçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik dogramak Çesni : Yemeklerde farkli tatlar elde etmek için kullanilan çesitli baharatlara denir Demlemek : Pisen yiyecekleri atesten indirerek kapaklarini kapali tutup kendi buharlarinda dinlemeye birakilmasi Fiske : Bas parmagiyla isaret parmagi arasinda kalan miktardir Flambe : Ikram sirasinda hazirlanip sunulan alevli yemek veya tatlilara verilen addir Fondan : Sekerleme haline gelmis beyaz krema Füme : Kurutarak saklama yöntemlerinden biri Et, balik gibi gidalarin ates dumaninda kurutulmasi |
|