Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağının, anlamı, kökeni, türk

Türk Adının Anlamı ve Kökeni

Eski 05-28-2010   #1
Şengül Şirin

Türk milletinin dört bin yılı aşan bir tarihe sahip olması, "Türk" adının nereden ve ne anlama geldiği konusunda tarih ve dil araştırmacılarını, en eski kaynaklarda araştırmalar yapmaya yöneltmiştir

Bu amaçla, Heredot tarihinden başlanarak Tevrat, Çin, Hint, İran (Pers) kaynakları ve Ön Asya çivi yazılı metinler incelenmiştir Ancak, bu kaynaklara dayanılarak yapılan çeşitli görüşler, günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir

Türk" adının ne anlama geldiği konusunda ileri sürülen görüşler şunlardır:

1) Wambery, 1879'da Türk" adının "türemek" fiilinden geldiğini ileri sürer

2) Kaşgarlı Mahmut, Divân-ü Lûgat-it Türk adlı eserinde, Türk'e "olgunluk çağı" anlamını verir

3) Ziya Gökalp, "türeli" (töre sahibi) diye açıklar

4) Dil araştırmalarına göre, "Türk" adının söyleniş şekli günümüzdeki gibi tek heceli değil, iki hecelidir

Türk adı ilk defa, Orhun kitabelerinde "Türük" şeklinde geçer Buna göre Türk kelimesi zaman içinde "Törük, "Türük" ve "Türk" şekline dönüşmüştür

Devlet ismi olarak Türk kelimesini ilk kullanan Göktürk Devleti (Kök -Türk) olmuştur Göktürkler ile Türk kelimesi genellik kazandı ve günümüze kadar, millet adı olarak kullanılmaya devam etti

Coğrafî bir terim olarak Türkiye kelimesi, VI yüzyıl Bizans kaynaklarında kullanılmıştır Bizanslılar, Orta Asya'ya Türkiye diyorlardı

IX ve X yüzyıla ait kaynaklarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar uzanan yerler Türkiye diye geçmektedir Bu coğrafî bölge içerisinde Hazar ülkesi "Doğu Türkiye", Macaristan ise "Batı Türkiye" adı ile anılmıştırXIII yüzyılda Memlûk Devleti zamanında Suriye ve Mısır, Türkiye adıyla tanıtılmıştır XII yüzyıldan itibaren Anadolu'nun adı, bir daha değişmemek üzere Türkiye" olmuştur

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com