![]() |
Eğer Yalancı Isen |
![]() |
![]() |
#1 |
peri
|
![]() Eğer Yalancı IsenEğer yalancı isen
İsrâiloğulları'ndan abraş (cilt hastası), kel ve kör üç kişi vardı ![]() ![]() ![]() -Hangi şey sana daha sevimlidir? diye sordu ![]() Abraş: - Güzel vücut, güzel ten ve halkın iğrendiği abraşlığın benden giderilmesidir, dedi ![]() ![]() Melek yine sordu: - En çok hangi maldan hoşlanırsın? Abraş: -Deve'den, dedi ![]() ![]() Melek: - Allah bu deveye senin için bereket kılsın, diye duâ etti ![]() Sonra melek kel'in yanına geldi ve ona: - En çok hangi şeyi istersin? diye sordu ![]() Kel: -Güzel saç ve halkın tiksindiği şu kelliğin benden gitmesini, dedi ![]() Melek onu da sıvazladı, kelliği gitti; kendisine güzel bir saç verildi ![]() Melek tekrar sordu: - Hangi mal daha çok hoşuna gider? Kel: - Sığır, dedi ![]() ![]() Melek: - Allah bu inekte senin için bereket kılsın, diye duâ etti ![]() Daha sonra melek, kör'ün yanına geldi ve ona da sordu: - Hangi şey daha çok hoşuna gider? - Allâh'ın, gözümü bana iâde buyurup insanları görmem, dedi ![]() ![]() ![]() Melek: - Hangi mal daha çok hoşuna gider? dedi ![]() - Koyun, diye cevap verdi ![]() ![]() Bir müddet sonra deve ve sığır sahiplerinin bu hayvanları yavruladı, koyun sahibinin koyunu da kuzuladı ![]() ![]() ![]() ![]() Derken bir zaman sonra o melek, ilk görüştüğü andaki sûret ve hey'etinde Abraş'a geldi: - Ben yoksul bir adamım, dedi, yolculuğum esnasında maişet imkânlarım kesildi ![]() ![]() ![]() Abraş: - Hak sahipleri çoktur yardım edilecek pek çok yer var, sana verecek malım yoktur, dedi ![]() Melek: - Ben seni tanıyor gibiyim ![]() ![]() Abraş: - Ben bu mala ancak ata'dan ata'ya intikâl ile vâris oldum, dedi ![]() Melek: - Eğer iddiânda yalancı isen, Allah seni eski vaziyetine çevirsin, dedi ![]() Sonra melek ilk görüşmelerindeki sûret ve hey'etinde kel adama geldi ![]() ![]() ![]() Melek: - Eğer yalancı isen, Allah seni önceki hâline soksun, dedi ![]() Daha sonra melek yine ilk görüşmelerindeki sûret ve şekliyle kör'e geldi ve dedi ki: - Ben yoksul biriyim; yolda kaldım, yolculuğum esnasında maîşet sebeplerim kesildi ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine o adam: - Dilediğin kadar al, dilediğin kadarını da bırak ![]() ![]() Melek de: - Malın sana kalsın ![]() ![]() ![]() Mevlâmız, cümlemizi cimrilik ve nankörlük illetlerinden uzak eyleyip, hayır ve hasenatta yarışan ve zâtına dâima şükreden kullarından eylesin ![]() Âmîn ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan sonra durum Hz ![]() ![]() ![]() Suçlu kabul edilen Sahabi, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine sahabi: - Ya Ömer! Ben bir suç işlediysem, sen iki suç işledin, diyince Hiddeti birden kaybolan Hz ![]() ![]() ![]() - Nedir benim o iki suçum? - Allah'ın selamını verdim de çok hiddetlendiğin için mukabelede bulunmadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatasını anlayan Hz ![]() ![]() ![]() Sahabi: - Tayin ettiğin vali, hutbede seni öyle övdü, öyle övdü ki bu söz, cemaatin üzerinde sanki fazilet yönünden senin Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Neden? Sahabi: - Orduya yardım ediniz ! emri-i peygamberi karşısında sen servetinin yarısını getirmiştin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Yüreğin varsa karşılıksız da seversin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korkun ne olabilir ki? Kaybetmek mi? Hep yalnız değilmiydik zaten ![]() ![]() ![]() Seviyorum demek önce onsuz olmayı kabullenmektir Varlığı armağansa yokluğu ceza deği Varlığının değerini bilmektir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|