Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
getirmiş, hitit, kuraklık, sonunu, uygarlığının

Hitit Uygarlığının Sonunu Kuraklık Getirmiş

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hitit Uygarlığının Sonunu Kuraklık Getirmiş

Eski çağ tarihi uzmanı Prof Dr Hasan Bahar kuraklığın Anadolu'da tarih boyunca hüküm süren pek çok medeniyetin en büyük sorunu olduğunu söyledi Prof Dr Bahar Hitit uygarlığının kuraklıktan en çok etkilenen medeniyet olduğunu dile getirdi
Hititler'in Anadolu topraklarında Kral 4 Tuthalia vaktinde yaşanan kuraklık nedeniyle çok zor durumda kaldığı MÖ 1250 yıllarında yaşanan kuraklığın Hititler'in sonunu hazırladığı belirtildi
Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Eski Çağ Tarihi uzmanı Prof Dr Hasan Bahar son yıllarda yaşanan kuraklığın Anadolu'da tarih boyunca hüküm süren pek çok medeniyetin de en önemli problemlerinden biri olduğunu belirtti
Bahar Anadolu'da hüküm sürmüş kavimler içinde kuraklıktan en fazla etkilenen medeniyetin milattan önce hüküm süren Hititler olduğunu vurguladı Tarihî kaynaklara göre başkenti Çorum sınırları içinde yer alan Hattuşaş olan Hitit İmparatorluğu'nun yaşadığı kuraklığın kaç yıl sürdüğü tam olarak bilinmiyor Hititler'in sürekli savaştıkları Mısır ile ünlü Kadeş anlaşmasını imzalayarak bir barış dönemine girdiklerini belirten Bahar "Bu dönem ve sonrasında Hititler kimsenin topraklarına göz dikemeyeceği kadar güçlü bir devletti Hititler en parlak dönemlerini yaşarken 3 Hattuşiliş'in oğlu 4 Tuthalia döneminde Anadolu'da büyük bir kuraklık yaşandı" dedi Bu kuraklığın yıkıcı etkiler bıraktığının kesin olduğunu belirten Bahar "Ağaç halkalarını sayma yöntemiyle ahşapların yaşını hesaplayan ABD'li ünlü Arkeolog Prof Dr Peter Ian Kuniholm'a göre Hititler döneminde yaşanan kuraklığın şiddeti o döneme ait ağaçların yağışsızlık nedeniyle büyüyememesi buna bağlı olarak da son derece dar halkalara sahip olmasından net bir şekilde anlaşılıyor" diye konuştu Bahar Kadeş anlaşması nedeniyle aralarında derin dostluklar oluşan Mısır'ın kıtlık yaşayan Hititler'e gemilerle buğday yardımı getirdiğini ifade etti Bu topraklarda yoğun şekilde su azlığı sorunu yaşayan Hititler'in suya çok büyük önem verdiklerine dikkat çeken Bahar "Bu nedenle Hititler'den günümüze sadece Konya'da Ereğli İvriz Ilgın Layburt Kadınhanı Köylütolu Hatıp Kuruta Fasıllar Eflatunpınar gibi çok sayıda anıt havuz bulunmaktadır Hititler suya öyle önem veriyordu ki temiz su kaynağını kirleten kişinin suçu ölümdü Bu durum Hititler ve bu topraklarda tarih boyunca yaşamış medeniyetlerin en büyük sorununun kuraklık olduğunu açık şekilde gösteriyor" diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com