![]() |
Tevrat'ta Allah İnancı, Emir Ve Yasaklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevrat'ta Allah İnancı, Emir Ve YasaklarTevrat'ta Allah İnancı, Emir ve Yasaklar Tevrat'ta Allah'ın Birliği Rab Benim, başkası yok, Benden başka Allah yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Benim, başkası yok ![]() ![]() Sonunda dünyanın bütün ulusları bilsinler ki, tek Allah Rab'dir ve O'ndan başka Allah yoktur ![]() ![]() Ey dünyanın dört bucağındakiler, Bana dönün, kurtulursunuz ![]() ![]() Rab diyor ki, " ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ımız Rab tek Rab'dir ![]() Ya Rab, eşsizdir işlerin ![]() ![]() ![]() Herşeye egemen Rab, bütün dünya krallıklarının tek Allah'ı Sensin ![]() ![]() bütün dünya krallıkları Senin tek Rab olduğunu anlasın ![]() Sizi kurtaran, size rahimde biçim veren Rab diyor ki, "Herşeyi yaratan, gökleri yalnız başına geren, yeryüzünü tek başına seren ![]() Çünkü Kendisi'ne umut bağlayanlar için etkin olan tek Allah Sensin; Senden başkasını hiçbir zaman hiç kimse işitmedi, hiçbir kulak duymadı, hiçbir göz görmedi ![]() Çünkü gökleri yaratan Rab, dünyayı yaratıp biçimlendiren, pekiştiren, üzerinde yaşanmasın diye değil, yaşansın diye biçimlendiren Rab -Allah O'dur- şöyle diyor: "Rab Benim, başkası yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık anlayın ki, Ben, evet Ben O'yum, Benden başka Allah yoktur! Öldüren de, yaşatan da, yaralayan da, iyileştiren de Benim ![]() ![]() ![]() Böylece bileceksin ki, Allah'ımız Rab gibisi yoktur ![]() Ya Rab ![]() ![]() ![]() ![]() Asa, Allah'ı Rab'be, "Ya Rab, güçlünün karşısında güçsüze yardım edebilecek Senden başka kimse yoktur" diye yakardı ![]() ![]() Ben, yalnız Ben Rab'bim, Benden başka kurtarıcı yoktur ![]() Ya Rab, bir benzerin yok, Senden başka Allah da yok! Bunu kendi kulaklarımızla duyduk ![]() ![]() Kutsallıkta Rab'bin benzeri yok, evet, Senin gibisi yok, ya Rab! Allah'ımız gibi dayanak yok ![]() ![]() O'nun bilgisi derin, gücü eşsizdir, kim O'na direndi de ayakta kaldı? (Eyüp, 9:4) Sen ulusun, harikalar yaratırsın, tek Allah Sensin ![]() Övgüler sunun O'na güçlü işleri için! Övgüler sunun O'na eşsiz büyüklüğüne yaraşır biçimde! (Mezmurlar, 150:2) Halk şöyle dua etti: "Tek Rab Sensin ![]() ![]() ![]() ![]() Benim için şöyle diyecekler: "Doğruluk ve güç yalnız Rab'dedir ![]() Bu olaylar Rab'bin Allah olduğunu ve O'ndan başkası olmadığını bilesiniz diye size gösterildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Ezeli ve Ebedi Olması Herşeye egemen Rab diyor ki, "İlk ve son Benim, Benden başka Allah yoktur ![]() Bunları yapıp gerçekleştiren, kuşakları başlangıçtan beri çağıran kim? Ben Rab, ilkim; sonuncularla da yine Ben olacağım ![]() Ya Rab, kutsal Allah'ım, öncesizlikten beri var olan Sen değil misin? ![]() ![]() ![]() Allah'ın yaptığı herşeyin sonsuza dek süreceğini biliyorum ![]() ![]() ![]() Dağlar var olmadan, daha evreni ve dünyayı yaratmadan, öncesizlikten sonsuzluğa dek Allah Sensin ![]() Ey Allah, tahtın sonsuzluklar boyunca kalıcıdır ![]() Yüce ve görkemli olan, sonsuzlukta yaşayan, adı Kutsal olan diyor ki ![]() Şöyle dedi: "Allah'ın adına öncesizlikten sonsuzluğa dek övgüler olsun! Bilgelik ve güç O'na özgüdür ![]() O herşeyi zamanında güzel yaptı ![]() ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Herşeyin Yaratıcısı Olması Başlangıçta Allah göğü ve yeri yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, "Suların ortasında bir kubbe olsun, suları birbirinden ayırsın" diye buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, "Göğün altındaki sular bir yere toplansın, kuru toprak görünsün" diye buyurdu ve öyle oldu ![]() Allah, "Yeryüzü bitkiler, tohum veren otlar, türüne göre tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları üretsin" diye buyurdu ve öyle oldu ![]() ![]() Allah şöyle buyurdu: "Gökkubbede gündüzü geceden ayıracak, yeryüzünü aydınlatacak ışıklar olsun ![]() ![]() ![]() ![]() "Yeri göğü yaratan Yüce Allah Rab'bin önünde ![]() ![]() Allah, "Sular canlı yaratıklarla dolup taşsın, yeryüzünün üzerinde, gökte kuşlar uçuşsun" diye buyurdu ![]() ![]() Allah, "Yeryüzü çeşit çeşit canlı yaratık, evcil ve yabanıl hayvan, sürüngen türetsin" diye buyurdu ![]() ![]() ![]() Allah, "İnsanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Var mı Senin gibisi İlahlar arasında, ya Rab? Senin gibi kutsallıkta görkemli, heybetiyle övgüye değer, harikalar yaratan var mı? (Mısır'dan Çıkış, 15:11) Sizi yaratan, size biçim veren ![]() İşiten kulağı da, gören gözü de Rab yaratmıştır ![]() Kendisi'ni yaratan Allah'a sırt çevirdi ![]() ![]() ![]() Seni yaratan Allah'ı unuttun ![]() Yeri göğü yaratan Yüce Allah ![]() Halkların bütün ilahları bir hiçtir, oysa gökleri yaratan Rab'dir ![]() ![]() Büyük Ayı'yı, Oryon'u, Ülker'i, Güney takımyıldızlarını yaratan O'dur ![]() Beni ana karnında yaratan onu da yaratmadı mı? Rahimde bize biçim veren O değil mi? (Eyüp, 31:15) Herkesin yüreğini yaratan, yaptıkları herşeyi tartan O'dur ![]() Harikalar yaratan yalnız O'dur ![]() Yeryüzünün bütün sınırlarını Sen saptadın, yazı da kışı da yaratan Sensin ![]() Harikalar yaratan Allah Sensin ![]() ![]() Bizi yaratan Rab'bin önünde diz çökelim ![]() Halkların bütün ilahları bir hiçtir, oysa gökleri yaratan Rab'dir ![]() Bilin ki Rab Allah'tır ![]() ![]() Yeri göğü yaratan Rab sizleri kutsasın ![]() Yeri göğü yaratan Rab'den gelecek yardım ![]() Yeri göğü yaratan Rab'bin adı Yardımcımızdır ![]() Yeri göğü, denizi ve içindeki herşeyi yaratan ![]() Ana rahmindeki çocuğun nasıl ruh ve beden aldığını bilmediğin gibi, herşeyi yaratan Allah'ın yaptıklarını da bilemezsin ![]() Bilmiyor musun, duymadın mı? Ebedi Allah, Rab, bütün dünyayı yaratan, ne yorulur ne de zayıflar, O'nun bilgisi kavranamaz ![]() Seni yaratan ![]() ![]() Seni yaratan, rahimde sana biçim veren, sana yardım edecek olan Rab şöyle diyor ![]() Sizi kurtaran, size rahimde biçim veren Rab diyor ki, "Herşeyi yaratan, gökleri yalnız başına geren, yeryüzünü tek başına seren ![]() Işığı biçimlendiren, karanlığı yapan, esenliği ve felaketi yaratan, bütün bunları yapan Rab Benim ![]() Sizi yaratan, gökleri geren, dünyanın temellerini atan Rab'bi nasıl olur da unutursunuz? ![]() ![]() ![]() Gücüyle yeryüzünü yaratan, bilgeliğiyle dünyayı kuran, aklıyla gökleri yayan Rab'dir ![]() Dünyayı yaratan, yerini alsın diye ona biçim veren, adı Rab olan şöyle diyor ![]() Çünkü dağlara biçim veren, rüzgarı yaratan, düşüncelerini insana bildiren, şafağı karanlığa çeviren, dünyanın yüksek yerlerine ayak basan işte O'dur, O'nun adı Rab, Herşeye egemen Allah'tır ![]() Ülker ve Oryon takımyıldızlarını yaratan, zifiri karanlığı sabaha çeviren, gündüzü geceyle karartan, deniz sularını çağırıp yeryüzüne dökenin adı Rab'dir ![]() "Denizi ve karayı yaratan göklerin Allah'ı Rab'be taparım ![]() Halk şöyle dua etti: "Tek Rab Sensin ![]() ![]() ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Herşeyi Gören, İşiten ve Bilen Olması Oturup kalkışımı bilirsin, niyetimi uzaktan anlarsın ![]() ![]() ![]() Kulağı yaratan işitmez mi? Göze biçim veren görmez mi? (Mezmurlar, 94:9) Artık büyük konuşmayın, ağzınızdan küstahça sözler çıkmasın ![]() ![]() ![]() Oysa Sen sıkıntı ve acı çekenleri görürsün, yardım etmek için onları izlersin; çaresizler Sana dayanır, öksüzün yardımcısı Sensin ![]() Öğütlerini, koşullarını uygularım, çünkü bütün davranışlarımı görürsün Sen ![]() Sabah sesimi duyarsın, ya Rab, her sabah Sana duamı sunar, umutla beklerim ![]() Mazlumların dileğini duyarsın, ya Rab, yüreklendirirsin onları, kulağın hep üzerlerinde; ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya Rab, bütün özlemlerimi bilirsin, iniltilerim Senden gizli değil ![]() gideceğim yolu Sen bilirsin ![]() Beni tanırsın, ya Rab, beni görür, yüreğimin Seninle olduğunu bilirsin ![]() Dudaklarımdan çıkan her sözü bilirsin, ya Rab ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen, ey oğlum Süleyman, babanın Allah'ını tanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Tek Güç ve İrade Sahibi Olması Herşeye Gücü Yeten'e biz ulaşamayız ![]() ![]() O kimini yoksul, kimini zengin kılar ![]() ![]() ![]() Şöyle dedi: "Allah'ın adına öncesizlikten sonsuzluğa dek övgüler olsun! Bilgelik ve güç O'na özgüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rab ona görünerek, "Ben herşeye gücü yeten Allah'ım" dedi, "Benim yolumda yürü, kusursuz ol ![]() Herşeye gücü yeten Allah seni kutsasın, verimli kılsın, soyunu çoğaltsın; soyundan halklar türesin ![]() "Ben herşeye gücü yeten Allah'ım" dedi ![]() Herşeye gücü yeten Allah, adamın yüreğine size karşı merhamet koysun da ![]() Ama sen gayretle Allah'ı arar, Herşeye Gücü Yeten'e yalvarırsan ![]() ![]() ![]() Her yaratığın canı, bütün insanlığın soluğu O'nun elindedir ![]() Bilgelik ve güç Allah'a özgüdür, O'ndadır öğüt ve akıl ![]() Ancak bu serveti toplama yeteneğini size verenin Allah'ınız Rab olduğunu anımsayın ![]() ![]() ![]() O'nun yıktığı onarılamaz, O'nun hapsettiği kişi özgür olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Egemen Rab ![]() Tevrat'ta Allah'ın İnsana Ruh Vermesi Oysa insana ruh, Herşeye Gücü Yeten'in soluğu akıl verir ![]() Beni Allah'ın ruhu yarattı, Herşeye Gücü Yeten'in soluğu yaşam veriyor bana ![]() Toprak geldiği yere dönmeden, ruh onu veren Allah'a dönmeden, seni yaratanı anımsa ![]() Gökleri yaratıp geren, yeryüzünü ve ürününü seren, dünyadaki insanlara soluk, orada yaşayanlara ruh veren Rab Allah diyor ki ![]() Egemen Rab bu kemiklere şöyle diyor: "İçinize ruh koyacağım, canlanacaksınız ![]() Size kaslar verecek, üzerinizde et oluşturacağım, sizi deriyle kaplayacağım ![]() ![]() ![]() Ben Rab'bin ruhuyla, güçle, adalet ve cesaretle donatıldım ![]() Size yeni bir yürek verecek, içinize yeni bir ruh koyacağım ![]() ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Sonsuz Adalet Sahibi Olması "Bu yüzden, ey sağduyulu insanlar, beni dinleyin! Allah kötülük yapar mı, Herşeye Gücü Yeten haksızlık eder mi? Asla!" (Eyüp, 34:10) Allah kesinlikle kötülük etmez, Herşeye Gücü Yeten adaleti saptırmaz ![]() Herşeye Gücü Yeten'e biz ulaşamayız ![]() ![]() Rab bütün düşkünlere hak ve adalet sağlar ![]() Rab yücedir ![]() ![]() Hükümdarın gözüne girmek isteyen çoktur, ama Rab'dir insana adalet sağlayan ![]() İşleri kusursuzdur, bütün yolları doğrudur ![]() ![]() ![]() "Rab doğrudur! ![]() ![]() ![]() ![]() "Çünkü Ben Rab adaleti severim, nefret ederim soygun ve haksızlıktan ![]() Ama Rab Kendisi'nden korkanları sonsuza dek sever, antlaşmasına uyan ve buyruklarına uymayı anımsayan soylarına adil davranır ![]() Yine de Rab size lütfetmeyi özlemle bekliyor, size merhamet göstermek için harekete geçiyor ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Merhamet Sahibi ve Bağışlayıcı Olması Ama Sen bağışlayıcısın ![]() Belki ![]() ![]() Sana karşı geldiğimiz halde, Sen acıyan, bağışlayan Allah'ımız Rab'sin ![]() Sen iyi ve bağışlayıcısın, ya Rab, Sana yakaran herkese bol sevgi gösterirsin ![]() Yine de Allah sevecendi, suçlarını bağışlıyor, onları yok etmiyordu ![]() Söz dinlemek istemediler, aralarında yaptığın harikaları unuttular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rab ![]() ![]() ![]() Binlercesine sevgi gösterir, suçlarını, isyanlarını, günahlarını bağışlarım ![]() ![]() Bütün suçlarını bağışlayan, bütün hastalıklarını iyileştiren ![]() ![]() ![]() Rab da Kendisi'nden korkanlara öyle sevecen davranır ![]() Rab sevecen ve lütfedendir ![]() ![]() ![]() Rab herkese iyi davranır, sevecenliği bütün yapıtlarını kapsar ![]() Ya Rab, halkları gerçekten seversin ![]() Rab'bi sevin, ey O'nun sadık kulları! Rab Kendisi'ne bağlı olanları korur, büyüklenenlerin ise tümüyle hakkından gelir ![]() Sığınağım Sensin, beni sıkıntıdan korur, çevremi kurtuluş ilahileriyle kuşatırsın ![]() Korur Rab, yaşatır onu, ülkede mutlu kılar, terk etmez düşmanlarının eline ![]() Ey sizler, Rab'bi sevenler, kötülükten tiksinin ![]() ![]() Rab saf insanları korur, tükendiğim zaman beni kurtardı ![]() Rab her kötülükten seni korur, esirger canını ![]() Sıkıntıya düşersem, canımı korur ![]() ![]() Rab korur Kendisi'ni seven herkesi, yok eder kötülerin hepsini ![]() Rab garipleri korur, öksüze, dul kadına yardım eder, kötülerin yolunuysa saptırır ![]() Adil olanların adımlarını korur, sadık kullarının yolunu gözetir ![]() Rab iyidir, sığınaktır sıkıntı anında ![]() ![]() Günahlarını gizleyen başarılı olmaz, itiraf edip bırakansa merhamet bulur ![]() Acıkmayacak, susamayacaklar, kavurucu sıcak ve güneş çarpmayacak onları ![]() ![]() Ey gökler, sevinçle haykırın, neşeyle coş, ey yeryüzü! Ey dağlar, sevinç çığlıklarına katılın, çünkü Rab halkını avutacak, ezilene merhamet gösterecek ![]() Kötü kişi yolunu, fesatçı düşüncelerini bıraksın; Rab'be dönsün, merhamet bulur, Allah'ımıza dönsün, bol bol bağışlanır ![]() Çünkü Rab kimseyi sonsuza dek geri çevirmez ![]() ![]() Rab'bin sevgisi hiç tükenmez, merhameti asla son bulmaz; (Ağıtlar, 3:22) Doğruluğu, adaleti sever, Rab'bin sevgisi yeryüzünü doldurur ![]() Tevrat'ta Allah'ın Rızık Veren Olması İşte yeryüzünde tohum veren her otu, tohumu meyvesinde bulunan her meyve ağacını size veriyorum ![]() ![]() "Yabanıl hayvanlara, gökteki kuşlara, sürüngenlere -soluk alıp veren bütün hayvanlara- yiyecek olarak yeşil otları veriyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün canlılar size yiyecek olacak ![]() ![]() Öksüzlerin, dul kadınların hakkını gözetir ![]() ![]() Bütün canlılara yiyecek verene, sevgisi sonsuzdur; şükredin göklerin Allah'ına, sevgisi sonsuzdur ![]() O'dur gökleri bulutlarla kaplayan, yeryüzüne yağmur sağlayan, dağlarda ot bitiren ![]() ![]() Tevrat'ta Allah'ın Egemenliğinin Herşeyi Kuşatması Gökler de, göklerin gökleri de, yeryüzü ve içindeki herşey Allah'ınız Rab'bindir ![]() Allah'ımız Rab O'dur, yargıları bütün yeryüzünü kapsar ![]() ![]() Göklere çıksam, oradasın, ölüler diyarına yatak sersem, yine oradasın ![]() ![]() Beni çepeçevre kuşattın, Elini üzerime koydun ![]() Tevrat'ta Allah'ın Her Türlü Eksiklikten Münezzeh Olması Sığınağın çağlar boyu var olan Allah'tır, seni taşıyan O'nun yorulmaz kollarıdır ![]() Bilmiyor musun, duymadın mı? Ebedi Allah, Rab, bütün dünyayı yaratan, ne yorulur ne de zayıflar, O'nun bilgisi kavranamaz ![]() TEVRAT'TA EMİR ve YASAKLAR Yalan Söylememek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin ![]() Yalandan uzak duracak, suçsuz ve doğru kişiyi öldürmeyeceksiniz ![]() ![]() Yalan haber taşımayacaksın, haksız şahit olmak için kötüye el vermeyeceksin ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıp bir eşya bulup yalan söylerse, yalan yere ant içerse, yani insanların işleyebileceği bu suçlardan birini işlerse, günah işlemiş olur ve suçlu sayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hırsızlık Yapmamak Çalmayacaksın ![]() Çalmayacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalmak, adam öldürmek, zina etmek, yalan yere ant içmek, Baal'a buhur yakmak, tanımadığınız başka ilahların ardınca gitmek, bütün bu iğrençlikleri yapmak için mi Bana ait olan tapınağa gelip önümde duruyor, güvenlikteyiz diyorsunuz? (Yeremya, 7:9-10) Hırsızla ortak olanın düşmanı kendisidir ![]() ![]() ![]() Domuz Eti Yememek Domuz çatal ve yarık tırnaklıdır, ama geviş getirmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faizle Para Kullanmamak Kardeşinize para, yiyecek ya da faiz getiren başka bir şey ödünç verdiğinizde, ondan faiz almayacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ondan faiz ve kar alma ![]() ![]() ![]() ![]() Parasını faize vermez ![]() ![]() ![]() ![]() Kardeşlerim, adamlarım ve ben ödünç olarak halka para ve buğday veriyoruz ![]() Diyelim ki, adil ve doğru olanı yapan doğru bir adam var ![]() ![]() ![]() ![]() Fal, Büyü Gibi İşlerle Uğraşmamak Kehanette bulunmayacak, falcılık yapmayacaksınız ![]() Fala bakmak için kullandığı kase değil mi bu? Bunu yapmakla kötülük ettiniz ![]() Aranızda ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkelerini alacağınız uluslar büyücülerin, falcıların öğüdüne kulak verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben söylemediğim halde, Rab'bin sözüdür diyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Size gelince ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Size ilişkin görüşler aldatıcıdır, açılan fal yalandır ![]() ![]() ![]() ![]() Büyü yapma gücünüzü kıracağım, aranızda falcı kalmayacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rüşvet Almamak Yargılarken haksızlık yapmayacak, kimseyi kayırmayacaksınız ![]() ![]() ![]() Suçsuz birini öldürmek için rüşvet alana lanet olsun! (Yasa'nın Tekrarı, 27:25) Ama doğru yolda yürüyüp doğru dürüst konuşan, zorbalıkla edinilen kazancı reddeden, elini rüşvetten uzak tutan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü isyanlarınızın çok, günahlarınızın sayısız olduğunu biliyorum, ey doğru kişiye baskı yapan, rüşvet alan, mahkemede mazlumun hakkını yiyenler! (Amos, 5:12) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun için Rab'den korkun, dikkatle yargılayın ![]() ![]() ![]() Dikkat et, para seni baştan çıkarmasın, büyük bir rüşvet seni saptırmasın ![]() Hile Yapmamak Hile yapmayacaksınız ![]() Suçu Rab tarafından sayılmayan, ruhunda hile bulunmayan insana ne mutlu! (Mezmurlar, 32:2) İyi kişi Rab'bin lütfuna erer, ama düzenbazı Rab mahkum eder ![]() Cinayet İşlememek Adam öldürmeyeceksin ![]() Yalandan uzak duracak, suçsuz ve doğru kişiyi öldürmeyeceksiniz ![]() ![]() Çalmak, adam öldürmek, zina etmek, yalan yere ant içmek, Baal'a buhur yakmak, tanımadığınız başka ilahların ardınca gitmek, bütün bu iğrençlikleri yapmak için mi Bana ait olan tapınağa gelip önümde duruyor, güvenlikteyiz diyorsunuz? (Yeremya, 7:9-10) Oğlum, seni ayartmaya çalışan günahkarlara teslim olma ![]() ![]() Zina Yapmamak Zina etmeyeceksin ![]() Yaptıkları işler Allah'larına dönmeye izin vermiyor, çünkü zina ruhu var içlerinde, Rab'bi tanımıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zina eden adam sağduyudan yoksundur ![]() ![]() ![]() Zina edenin gözü alaca karanlıktadır, "Beni kimse görmez" diye düşünür ![]() ![]() ![]() ![]() Eşcinselliğin Yasaklanması Bir erkek başka bir erkekle cinsel ilişki kurarsa, ikisi de iğrençlik etmiş olur ![]() ![]() ![]() Kadınla yatar gibi bir erkekle yatma ![]() ![]() Kanın Yasak Olması Kan yemeyeceksiniz ![]() ![]() Nerede yaşarsanız yaşayın, hiçbir kuşun ya da hayvanın kanını yemeyeceksiniz ![]() Ama kan yememeye dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak kan yemeyeceksiniz ![]() Ölü Hayvan Etinin Yasak Olması Ölü bulunmuş ya da yabanıl hayvanlar tarafından parçalanmış bir leşi yiyerek kendini kirletmeyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahinler ölü bulunmuş ya da yabanıl hayvan tarafından parçalanmış hiçbir kuş ya da hayvan yemeyecek ![]() Kendiliğinden ölen hiçbir hayvanın etini yemeyeceksiniz ![]() Yerli olsun, yabancı olsun ölü bulduğu ya da yabanıl hayvanların parçaladığı bir hayvanın leşini yiyen herkes ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|