![]() |
Dikkat! Şekerin Kimyasını Bozuyorlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dikkat! Şekerin Kimyasını BozuyorlarDikkat! Şekerin kimyasını bozuyorlar Şeker hastalarının kullandığı sakarin ve aspartamın ithalatı, sekiz yılda 13 kattan fazla arttı ![]() Sakarin ve aspartamın yüzde 95i gıda sektöründe kullanılıyor ![]() ![]() Şekerin yerini almaya aday yapay ya da kimyasal tatlandırıcılar, gündelik hayatta kontrolsüzce yaygınlaşıyor ![]() ![]() Özellikle ramazan ayında tatlı, şekerleme ve çikolata tüketiminin artmasına paralel olarak kimyasal tatlandırıcıların tüketimi de artıyor ![]() ![]() Amerikada bir dönem yasaklanan, kansere neden olduğu iddia edilen, diyetisyen ve doktorlar tarafından kullanılmaması tavsiye edilen yapay tatlandırıcılar, İstanbul Eminönündeki tezgâhlarda bile açıktan satılıyor ![]() ![]() ![]() Elbette bu artışın altında sağlık alanındaki ihtiyaçlar yatmıyor ![]() ![]() Mesela, kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin, market raflarındaki diyet kola, düşük kalorili yoğurt ve şekersiz sakızın yanı sıra açıktan satılan baklava, reçel, helva ve süt tatlıları gibi birçok üründe rahatlıkla şeker yerine geçiyor ![]() ![]() Bir bavul aspartamın bir kamyon şekere denk geldiği düşünüldüğünde, gıda sektörünün bu ürünlere meyletmesinin gerçek nedeni ortaya çıkıyor ![]() ![]() Piyasaya sürülen 5 YTLlik baklavalar, 2 YTLlik çikolatalar gibi ucuz mamullerde kullanılan kimyasal tatlandırıcıların sağlık riskleri ve şeker pazarına verdiği zarar ise âdeta görmezden geliniyor ![]() Amacı dışında kullanımı her geçen gün daha fazla artan tatlandırıcıları yakından izleyen uzmanlar ise uyarıyor: “Sağlıklı yaşamak isteyenler her türlü tatlandırıcıdan uzak durmalı ![]() ![]() BAKLAVALARDA KAÇAK ASPARTAM! Çin, Singapur, Tayvan, Hollanda, Amerika, Almanya gibi ülkelerden gelen bu yapay tatlandırıcılar, şekerden çok daha yüksek tat veriyor ![]() Ürkütücü olanı ise İstanbul Eminönü gibi açıktan ürün satılan yerlerde bu tür kimyasallar çokça ve rahatça bulunabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem evde tatlı yapımında hem de büyük firmaların diyet/diyabetik ürünlerinde mutfağa giren yapay tatlandırıcılar, acaba piyasada farklı alanlarda gizlice kullanılıyor mu? Ürünlerin içindeki yapay tatlandırıcılardan vatandaşın haberi var mı? Sektörde hızla yaygınlaşan yapay tatlandırıcılardan birçok üretici yakınıyor ![]() Foga Pastanesi sahibi Yalçın Albardak, adını vermediği Ankarada büyük bir baklava toptancısının, pancar şekeri yerine ürünlerinde aspartamı gizlice kullandığını ifade ediyor ![]() ![]() Mesela, bir tepsi baklavada 2 buçuk kilogram şeker kullanılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok firma, baklavayı toptancıdan hazır alıyor; toptancı ise fiyatı düşürmek için ucuz malzemeye yöneliyor ![]() ![]() Yalçın Albardak, kimi müşterilerin “Neden baklavayı 15 YTLden satıyorsunuz?” sorusuna muhatap kaldıklarını anlatıyor: “Bunu müşteriye anlatamıyoruz ![]() ![]() ![]() Ama o tatlıların içinde ne kullanıldığını vatandaş bilmiyor, sormuyor ![]() ![]() Ya çok büyük iş yapanlar kullanıyor ya da çok küçükler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ASPARTAM SATIŞLARINI DURDURDU! Piyasaya uzun süre yapay tatlandırıcı satan Kalealtı Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi firmasından bir yetkili, amacı dışında kullanım yüzünden üç yıldır yapay tatlandırıcı satışını durdurduklarını anlatıyor: “Bizim kayıtlarımızı inceleyin ![]() Amaç dışı kullanıldığı için üç yıldır bu tatlandırıcıların satışını yapmıyoruz ![]() ![]() ![]() Volkan Pastanesinin sahibi Erdal Usta ise baklava sektöründe ucuz ve kimyasal malzemenin yaygın biçimde kullanıldığını ifade ediyor ![]() Kimyasal tatlandırıcı kullanılsa bile günde 30 tabletin aşılmaması gerekiyor ![]() ![]() Gıda sektöründeki ürünlerde yapay tatlandırıcıların kullanım oranı net olarak yazmadığı için Ayşe Cengiz “Bir kekte ne kadar kullanılıyor, bunun su yüzüne çıkması gerekir ![]() ![]() ![]() Tabii belediyeler ve Tarım Bakanlığı denetçilerinin de bu gözle gıda kontrolü yapması gerekiyor ![]() ![]() Beslenme Uzmanı Cengiz, gün içinde 30 tabletin üzerindeki rakamı ciddi buluyor ![]() ![]() Ayşe Cengiz, piyasada bu tip ürünlerin tüketim sıklığının düşürülmesini istiyor ![]() ![]() Rahat olmak istiyorum ![]() ASPARTAM İÇİNDEKİLERDE YOK! Türk Gıda Kodeksi, hangi üründe ne kadar yapay tatlandırıcı kullanılacağını belirlemiş durumda ![]() ![]() Ancak market raflarında satılan birçok ürünün içindekiler kısmında yapay tatlandırıcı kullanıldığı ifade edilse de ne kadar kullanıldığı (kaç miligram) yazmıyor ![]() ![]() Yasada yer almasına rağmen bu uygulamanın ürünler üzerinde yazmaması yasal yaptırımlar gerektiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yapay tatlandırıcılar Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Türkiye Şeker Kurumunun onayını aldıktan sonra ithal edilebiliyor ![]() ![]() Yani sekiz yılda yapay ya da kimyasal tatlandırıcıların ithalatı 13 kat arttı ![]() ![]() Türkiye Şeker Kurumundan Aksiyona yapılan açıklamada, yüksek yoğunluklu (yapay/kimyasal) tatlandırıcıların şekere ucuz bir alternatif olduğu belirtiliyor: “Yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalat miktarlarının yıllar itibarı ile nüfus artışı veya sağlık gibi nedenlerle açıklanamayacak miktarda artış göstermesi, söz konusu ürünlerin fiyatının cazibesi nedeniyle yaygınlaştığını göstermektedir ![]() 2008 yılının ilk yedi ayında ithal edilen miktarın 2 bin 190 tona ulaştığı dikkate alındığında ithalatı yapılan yüksek yoğunluklu tatlandırıcı miktarlarının diyet ve diyabetik amaçların çok üzerinde olduğunu göstermektedir ![]() Bu ürünlerin amacı dışında kullanıldığını resmî rakamlardan tespit eden Şeker Kurumunun 2003 yılında yaptığı bir çalışmaya göre ithal edilen yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların yüzde 4,8i ilaç sanayiinde kullanıldı ![]() ![]() ASPARTAM TRÖSTÜ VAR! Her ne kadar kansere neden olduğuna dair kesin bulgulara ulaşılamamış olsa da 6 binden fazla üründe kullanılan yüksek yoğunluklu tatlandırıcılarla ilgili bilimsel araştırmalar sürüyor ![]() Bu konuda dünyada en çok ses getiren araştırmaları İtalyadaki Ramazzini Vakfı yürütüyor ![]() ![]() Bin 500 sıçanın yemeklerine Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörülen tüketim miktarı olan kilogram başına 40 miligramın yarısı, yani 20 miligram yapay tatlandırıcı eklendi ![]() ![]() Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer ise şekerin yerini alan kimyasal tatlandırıcılar hakkında araştırma ve haber çıkmamasının altında uluslararası bir tröstün yattığını söylüyor ![]() Özerin iddiasına göre bir dönem yapay tatlandırıcı şirketlerinde görev alan eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de kritik rol oynuyor ![]() ![]() Kemal Özer, Türkiyede diyetisyen kılıklı kişilerin un, şeker, tuz denilen “üç beyazdan uzak durun” çağrısına karşı çıkıyor: “Bu üçünden uzaklaşırsanız yaşam biter ![]() ![]() ![]() Doktor Emin Mindan da sağlıklı yaşamak isteyen insanları her türlü yapay tatlandırıcıdan, hatta tatlandırılmış gıdalardan uzak durmaya çağırıyor ![]() ![]() Tatlandırıcıları diyetten çıkarmak sağlıklı yaşam için yeterli olmaz ![]() ![]() ![]() Yapay ya da kimyasal tatlandırıcılar şişmanlıkta ve şeker hastalıklarında kurtarıcı olarak görüldü ![]() ![]() ![]() Örneğin bir bardak siyah veya yeşil çay önemli antioksidanlar içerdiği hâlde, tatlandırıcı ile vücuda zararlı hâle gelebilir ![]() ![]() ![]() ![]() PANCAR ÜRETİCİSİNİ VURDU Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise her maddenin fazla kullanılması durumunda zehirli olacağını iddia ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aspartam cinsi tatlandırıcıların Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından güvenilir olmadığına dair bir raporunun bulunmadığını ileri süren Sanere göre ilk defa 1965te ABDde üretilen yapay tatlandırıcılarla ilgili bu ülkede uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda piyasaya çıkma izni aldı ve ABD, AB, Türkiye de dâhil olmak üzere dünyada 100e yakın ülkede kullanım izni bulunuyor ![]() Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı ve Gıda Biriminden Sorumlu Prof ![]() ![]() ![]() Yapay tatlandırıcıların kullanım oranlarıyla ilgili her türlü detayın Türk Gıda Kodeksinde yazdığını ifade ediyor ![]() ![]() Merdiven altı firmalarda yapay ya da kimyasal tatlandırıcıların İstanbul gibi büyük şehirlerde kaçak yollardan üretilebildiğini, bunun da iskân kanunundan kaynaklandığını anlatıyor: “Biz kapatıyoruz, gidip başka yerde açıyorlar ![]() Türkiyede pancardan üretilen şeker miktarı yıldan yıla düşüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Aradaki bir milyon tonluk kaybın 600-700 bin tonunu kaçak şeker-nişasta bazlı şeker; kalan 300 bin tonluk kısmı ise Türkiye Şeker Kurumunun tahminine göre şeker eş değerindeki kimyasal tatlandırıcılar oluşturuyor ![]() ![]() ![]() Her fabrika 20 bin çiftçiye tarımsal istihdam sağlıyor ![]() ![]() ![]() İŞTE EN ÇOK KULLANILAN TÜRLER Aspartam (E 951), Asesülfam-K (E 950), Sakarin (E 954), Aspartam-asesülfam tuzu, Neohesperiden (E 959), Siklamat (E 952), Sukraloz (E 955), Taumatin (E 957) ASPARTAMIN ZARARLARI NELER? Dr ![]() ![]() KİMYASAL TATLANDIRICI NERELERDE KULLANILIYOR? Türk Gıda Kodeksinin izin verdiği alanlar şunlar: aromalı içecekler, süt, meyve suyu, tatlı, çerezler, şekerlemeler, boğaz pastilleri, kakao, kuru meyve, sakız, dondurma, soslar, hardal, çorba, reçel, jöle, marmelat, meyve konservesi, balık, kahvaltılık tahıllar, fırıncılık ürünleri, kilo verme amaçlı gıdalar, diyet gıdalar, gıda takviyeleri, biralar, elma ve armut şarabı ![]() KOY ASPARTAMI, BAK TADINA! Yapay tatlandırıcılardan siklamat, şekerden 45 kat, aspartam 200 kat, asesülfam K 200 kat, sakarin 300 kat, sukraloz 600 kat, taumatin 2 bin 500 kat daha fazla tat veriyor ![]() ![]() KİMYASAL TATLANDIRICILARIN NET İTHALAT RAKAMLARI 2000 162 28,5 2001 155 23,6 2002 352 49,3 2003 771 97,7 2004 1 518 172,6 2005 1 551 210,9 2006 1 196 141,7 2007 1 792 233,6 2008* 2 190 250,9 *Ocak Temmuz ayları arasında gerçekleşen ithalata ait değerlerdir ![]() Kaynak: Türk Şeker Kurumu |
![]() |
![]() |
|