Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kendimi, kimse, kızmasın, yazdım

Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım

Gençlik yıllarında demokrasiyi “cici demokrasi” ya da “Filipinler demokrasisi” diye alaya alan Hasan Cemal demokrasi için devrim yapma amacını yapmacıklı ve özentili bulmuştur
Devrimin gerçekleşmesi için askerin bir darbe yapması gerektiğine yönelik hayalleri 12 Mart 1971 darbesiyle sona ermiştir Antidemokratik bir süreç sonucunda demokratik bir yapıya geçileceği düşüncesini taşımıştı
Devrim için şiddetten yana olmasını eleştirirken, yeni bir sınıf ya da toplum kurmak amacıyla işlenen cinayetlerin, şiddeti meşru kılma çabasının dışında bir mantığı olmadığını genç Hasan Cemale anlatır
Yön dergisinin genç Hasan Cemali etkilemesi, orta yaşında aynı etkiyi göstermez Yönün yanlış tarafı gösterdiğine yönelik eleştiride bulunur
Gençliğinde tek doğru olduğuna yönelik inancını, diğer inançları tahammülsüzlükle karşılamasını eleştirerek; özgür düşünmek için, bu hakkı başkalarına da verip, saygı göstermek gerektiği konusuna değinir
1961de Mülkiyede okurken bundan gururlandığını anlatır
Solcuların vakti gelmedi diye bazı gerçekleri açıklamamasını, halkın neyi, ne kadar, ne zaman öğrenmesi gerektiğine ne hakla karar verdikleri eleştirir
Solcuların özeleştiride bulunmaması ve bu sebepten dolayı değişim yapmayı yobazlaşmalarını anlatarak; kendi değişimini, gençliğinde yaşadıklarının bir rüyanın peşinde koşmak olarak gördüğü için gerekli bulur Dünya kapitalistleşmekte, liberalizm yayılmaktadır
Marksizmin laik bir din olduğunu, bir bütün halinde kabul edilmesi gerektiğini, aklından ve vicdanından vazgeçmek gerektiğini, bu şekilde başını sokacak bir yuva bulup yalnızlıktan kurtulacağını söyler
Askeri kışkırtıp darbe yapıp, devrime giden yolu açmak için 1969da Devrim Dergisi çıkarılmaya başlandı Hasan Cemal yazı işleri müdürüydü
Hasan Cemal, Cemal Paşanın torunudur
71 darbesinde devrime giden kapının aralandığını düşünürlerken, dergileri kapanmış; sadece Demirel iktidarı değil, bütün partileriyle birlikte, kendi tabiriyle, cici demokrasidir
Ama sadece Demirel başbakanlıktan düşürülüp, parlamento kapatılmayınca büyük hayal kırıklığına uğramıştır
Darbeye giden yolda devrimci gençlerin ve onların heyecanlarının kullanıldığını belirtir
Orduya yakın olduğu için Hasan Cemal 1971 darbesi işkencelerinden kolay kurtulmuştur ve gazeteciliği devam etmiştir Ama devrime inanıp mücadele eden gençler demir parmaklar arkasında kalmıştır
İsmet İnönünün çok partili demokrasiye büyük katkıları olduğuna değinir
“Başka memleketlerin kanları ile kurdukları demokrasiyi biz kanunla yaratmışız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com