Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
tarihi, türklüğün

Türklüğün Tarihi

Eski 02-13-2010   #1
Şengül Şirin

Türklüğün Tarihi

Türklüğün Tarihi

Türklüğün Tarihi GAntep'te Abideleşti

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türklüğün ilk yazılı metinleri olan Orhun Kitabelerini Dokurcum Meydanında ölümsüzleştirdi

Türk adının, Türk milletinin isminin geçtiği ilk Türkçe metin olan, Türk devlet adamlarının millete hesap vermesi, milletle hesaplaşması olarak nitelendirilen ve Dokurcum Meydanında 2 bin metrekare alan üzerinde Gaziantep halkının tarih yaşamına kazandırılan Orhun Kitabeleri, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu Meydan üzerinde 3 adet abide 6 adet bilgilendirme levhalarının olduğu dekoratif yazıtların yer aldığı ve duvarlara monte edilen levhalar Bilge Kaan, Tonyukuk ve Kültigin Abidelerinin hem Türkçe hem de orijinal Göktürk yazılarını içeriyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr Asım Güzelbey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Orhun Kitabeleri manevi bakımdan Türk tarihi, dili, edebiyatı, sanatı, töresi hakkında önemli bilgiler veren belgeler olarak büyük önem arz etmektedir Türk milliyetçiliğinin temel kitabı olan kitabeler devlet ve milletin karşılıklı vazifelerini de anlatmaktadır" dedi

Güzelbey, "Abideler, kaplumbağa şeklindeki oyuk bir kaide taşına oturtulmuştur Biliyorsunuz kaplumbağalar çok uzun ömürlüdür Orhun abidelerinin kaplumbağa kaide üzerinde olması da sembolik olarak kaplumbağa gibi uzun ömürlü olmasının temennisidir Diğer kuşaklara aktarılacaktır böylece Malum, içeriği devlet yönetimi ile ilgili bir çok bilgi ve öğüt içerdiğinden yazanlar kendinden sonra başa gelenlerin de bunlarını görmesini istemişlerdir Biz de Türk tarihi açısından bu kadar önemli bir yapıtı Gaziantep'in tarih ve kültür yaşamında yer alan hazineler arasına katmak istedik" diye konuştu

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com