Bıttım Sabunu Hakkında |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bıttım Sabunu HakkındaBıttım Sabunu Hakkında Siirt yöresinde üretilen bıttım sabununun kepeklenme ve saç dökülmeleri sorununu giderdiği yolundaki iddialar bilimadamlarının dikkatini çekti Sabun bilimsel araştırmaya konu oluyor Saç dökülmesi ve cilt sorunlarını gidermede olumlu etkileri olduğuna inanılan bıttım sabununu bilimsel olarak araştırılacak saç dökülmesi sorunu yaşadığı için bıttım sabununu tercih eden kişiler, bıttım sabununun kepeklenme ve saç dökülmeleri sorununu giderdiğini, ayrıca cildi güzelleştirdiğini ifade etti Bugüne kadar bıttım sabunu konusunda bilimsel bir araştırmaya rastlamadıSabunda bol miktarda organo selenyum bileşiği olduğu, Selenyum, saçları güçlendirmek ve dökülmelerini önlemek amacıyla şampuanlara katılıyor Şampuanlara selenyum bileşiği katılırken, bıttım sabununda ise organo selenyum bileşiği zaten mevcut Bıttım nasıl üretiliyor? Halk arasında çitlembik olarak da adlandırılan menengiç ve onun biraz daha büyüğü olan bıttımın ezilerek yağının çıkarılmasından elde edilmektedir Menengiç ağacının yörede çok sıkça rastlanılan bir orman ağacıdır Ufak yeşil renkli meyvesi sonbaharda toplanıyor Daha sonra evlerde veya değirmenlerde öğütülerek yağı çıkarılıyor Daha sonra da bu yağ yine ev ortamında tamamen doğal bir şekilde sabuna dönüştürülüyor Ev üretimi olduğu için sabun belli kalıplara değil de yuvarlak geniş kaplara dökülüyor Bu yüzden sabun kalıpları kaşar tekerlerine benziyor Daha sonra telle kesilerek satışa sunuluyor Siirt'te yılda 200 ton civarında üretilen bıttım sabununun kilosunun 13-15 lira arasında satılmaktadır |
|