Vücudunuzu Liflerle Temizleyin |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Vücudunuzu Liflerle TemizleyinVÜCUDUNUZU LİFLERLE TEMİZLEYİN Sağlıklı beslenmenin en temel taşlarından biri olan lifler, çok konuşulmasına ve çok tartışılmış olmasına rağmen hala kafaları karıştırmaya devam eden bir konudur Lifler doğru tüketildiğinde sağlığa olumlu etki ederken, yanlış tüketiminde kimi riskler ile karşımıza çıkabilir Lifler, besinlerin içerisinde doğal olarak yer alan sindirime karşı dirençli birleşiklerdir Bu özellikleri sayesinde bizlerin yüksek yaşam kaliteli bir hayat sürmesine yardımcı olurlar Liflerin sağlığa sağlık katan 7 yönü • Lifli besinler düşük kalorilidir… Lif içeren besinlerin kalori içerikleri, lif içeriği düşük olan besinlere kıyasla daha azdır Şişmanlığın en büyük sağlık tehdidi haline geldiği bu günlerde lifler bu özellikleri ile daha ön plana çıkmaya başladı • Daha az besin ile doymamızı sağlarlar… Çünkü çiğneme refleksini uyarırlar Öğünlerimizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmemize neden olurlar Böylelikle tokluk sinyalleri beynimize ulaştığında, lif içermeyen bir öğüne göre daha az kalori tüketmiş oluruz • Lifli besinler daha uzun süre tok tutar… Yavaş sindirilmeleri, midede daha uzun süre kalmalarına neden olur Midede geçen sürenin uzaması ve yarattıkları yoğun hacim nedeniyle tokluk süresi uzar • Kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlarlar… Bitmek bilmeyen açlık veya tatlı krizleri ile mücadele edenler ve diyabet (şeker) hastaları için önemli etkileri vardır Lifli besinler yavaş sindirildiklerinden ötürü kan şekerini yavaş yükseltirler ve daha uzun süre dengede kalmasını sağlarlar Bu etkileri ile tatlı krizlerinin önüne geçer ve şeker hastalarının kendilerini daha enerjik ve iyi hissetmesini sağlarlar • Kan kolesterolünün düşürülmesinde etkindirler… Lifli besinler, barsaklardan kolesterol emilimini azaltır Bu nedenle kan kolesterolünün azaltılmasında ve kalp-damar sağlığının korunmasında rol sahibidirler • Kabızlıkla savaşmanın sağlıklı yolunu çizerler… Modern şehir yaşantısının yan etkilerinden biri olan kabızlığın önlenmesinde ve tedavisinde lifli besinlerin ayrı bir önemi vardır Lif içeren besinler barsak hareketlerini arttırır ve sindirim sisteminin bir görevi olan atım işlevinin düzgün gerçekleştirilmesini sağlar • Sindirim sistemi kanserine karşı koruma sağlar… Sindirim sisteminin etkin çalışmasını sağlayarak, vücuttaki artık maddelerin uzaklaştırılmasını ve sindirim sisteminin temizlenmesini sağlarlar Bu etkisi ile kolon kanseri başta olmak üzere sindirim sistemi kanserlerine karşı koruma sağladıkları bilinir DENGESİZ LİF ALIMININ TATSIZ SONUÇLARI Liften zengin besinlerin yetersiz tüketimi sonucunda kabızlık sorunu ortaya çıkar Uzun dönemde ise liflerin yaşamımıza kattığı artılar ortadan kaybolur ve yaşam kalitesi düşer Düşük lif tüketimine bağlı olarak şeker, kalp ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riski artar Yetersiz tüketimi kadar aşırı tüketimi tatsız sonuçlar doğurur Aşırı lif alındığında karın ağrısı ve ishal ortaya çıkar Uzun dönemde ise bazı mineral yetersizlikleri görülebilir Çünkü aşırı posa, kalsiyum ve fosfor gibi önemli minerallerin vücutta kullanılması engeller ve vücuttan kaybını arttırır SAĞLIĞA AÇILAN KAPI: LİFTEN ZENGİN BESLENME Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kuru yemişler ve kuru meyveler lif içeriği yüksek olan besinlerdir Bu besinlerin beslenme düzeninde, düzenli olarak yeterli miktarda yer alması ile liflerin olumlu etkileri yaşantımızdan hiç çıkmayacaktır Beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişiklikler liften zengin beslenmek için yeterli olacaktır • Haftada 1–2 kez, kahvaltıda yüksek lifli kahvaltı gevreklerini ve yulaf ezmesini tüketmeyi deneyebilirsiniz • Ana öğünlerde, sebze yemeklerinin yer almasına özen göstermelisiniz • Her öğününüze 1 kâse salata veya söğüş sebze ekleyebilirsiniz • Meyveleri ihmal etmemelisiniz Meyvelerin suyunu içmek yerine kendisini tüketmeyi denemelisiniz • Kabuklu tüketilebilen meyveleri kabuğu ile tüketmelisiniz • Haftada en az 2 kez kuru baklagilleri sofranıza davet etmelisiniz Kuru baklagil yemeklerinin yanı sıra, son dönemlerde tercih edilen iki lezzetli seçenek ise, karışık kuru baklagil salataları ve yeşil salatalara eklenen kuru baklagil taneleri… • Ekmek seçiminiz tam buğday, tam çavdar veya yulaf olarak yapmalısınız • Beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç, rafine makarna yerine kepekli makarna tercih etmelisiniz • Haftada 2–3 kez miktarında aşırıya kaçmadan kuruyemiş ve kuru meyve tüketebilirsiniz |
|