Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dönemitanzimat, gelişmeler, tanzimat, öncesi

Tanzimat Dönemi-Tanzimat Öncesi Gelişmeler

Eski 01-28-2010   #1
Şengül Şirin

Osmanlı tarihinde, batılılaşma yolunda köklü değişmelerin yaşandığı dönemin adıdır Tanzimat dönemi 3 Kasım 1839'da Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla başlamış; yenileşmenin sürmesi anlamında, Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar devam etmiş; dar anlamıyla ise 1876'da i Meşrutiyet'in ilanıyla son bulmuştur

Tanzimat Öncesi Gelişmeler

Osmanlı Devleti 18 yüzyılın başından beri duyduğu yenileşme gereksinimini Lale Devri'nden başlayarak giriştiği çeşitli reformlarla karşılamaya çalışmıştı Ama bu reform hareketleri ya 1730 Patrona Halil Ayaklanması, 1807 Kabakçı Mustafa Ayaklanması gibi tepkilerle karşılaşmış ya da başarılı sonuçlar vermemişti Buna karşılık eğitim ve askerlik alanında bazı yeniliklerin yaran görülmüş, eskinin yanında bunlar da kurumlaşmaya başlamıştı

Öte yandan batının büyüyen gücü ve artan baskısı, üst üste uğranılan askeri yenilgiler ve sürüp giden iç düzensizlik Osmanlı Devleti'ni hep acil sorunlar karşısında
bırakmış, kapsamlı ve köklü bir yenileşme programının hazırlanıp uygulanmasına olanak bırakmamıştı Bu nedenlere devletin yönetim yapısındaki bozulmayı da eklemek gerekir Ayrıca geleneksel toprak düzenindeki bozulma, zanaat üretimindeki ve ticaretteki gerileme sorunun boyutlarını daha da büyütmüştü II Mahmud döneminde (1808-39) başlayan atılımlar daha köklü olmakla birlikte, öncekilere benzer nitelikteydi ve çoğunlukla acil sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyordu Ama plarısız da olsa, Tanzimat'ın habercisi niteliğindeki adımlar hep bu dönemde atılmıştır (Tanzimat öncesi yenileşme hareketleri için bak Abdülhamİd I; Lale Devrİ; Mahmud II; NİZAM-I CEDİD; SELİM)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com