Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ekmeği, tandır, tarifi

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi



Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi

Tandır;

Tandır, topraktan 100cm derinliğinde 120cm çarpımında yapılır Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur



TANDIR EKMEĞİ
Yöresel ekmeğimizdir Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır Tandırın ilk yanışından Ulavaç yapılır Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur) Mayasız olacakta kete yapılır Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt
, süt gibi malzemeler yapılır)

Alıntı Yaparak Cevapla

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi



Tandır Ekmeği Tarifi

Malzeme:
Yeteri Kadar Un
Su
Tuz
Maya

Yapılışı:
Büyükçe bir kabın içine yarım torba un dökülür ,tuz bir avuç kadar, maya ise bir yemek kaşığı kadar atılır Daha sonra yavaş yavaş ılık su dökülür ve yoğrulur hepsini ıslatıldıktan sonra asıl yoğrulma işlemi başlar bir saate yakın yoğrulduktan sonra kıvamına gelir kıvamına gelen hamur üstü düzeltilir hafiften un serpilir ve üzeri örtülür Kıvamına gelinceye kadar iki veya üç saat beklenir kıvamına gelince tandıra götürülür
Genellik e iki veya üç kadın tarafından yapılır Birisi yun yumağı büyüklüğünde hamur yapar öbürü loş haline gelinceye kadar hamuru açar üçüncüsü ise mezrik le tandıra vurur beş dakika yufkalar tandırda bırakılır kızarınca koparılır ve ekmek hazır dırUzun bir süre tazeliğini kaybetmeyen bir ekmektir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.