Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tandır Ve Tandır Ekmeği TarifiTandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi Tandır; Tandır, topraktan 100cm derinliğinde 120cm çarpımında yapılır Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur TANDIR EKMEĞİ Yöresel ekmeğimizdir Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır Tandırın ilk yanışından Ulavaç yapılır Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur) Mayasız olacakta kete yapılır Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt , süt gibi malzemeler yapılır) |
Tandır Ve Tandır Ekmeği Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tandır Ve Tandır Ekmeği TarifiTandır Ekmeği Tarifi Malzeme: Yeteri Kadar Un Su Tuz Maya Yapılışı: Büyükçe bir kabın içine yarım torba un dökülür ,tuz bir avuç kadar, maya ise bir yemek kaşığı kadar atılır Daha sonra yavaş yavaş ılık su dökülür ve yoğrulur hepsini ıslatıldıktan sonra asıl yoğrulma işlemi başlar bir saate yakın yoğrulduktan sonra kıvamına gelir kıvamına gelen hamur üstü düzeltilir hafiften un serpilir ve üzeri örtülür Kıvamına gelinceye kadar iki veya üç saat beklenir kıvamına gelince tandıra götürülür Genellik e iki veya üç kadın tarafından yapılır Birisi yun yumağı büyüklüğünde hamur yapar öbürü loş haline gelinceye kadar hamuru açar üçüncüsü ise mezrik le tandıra vurur beş dakika yufkalar tandırda bırakılır kızarınca koparılır ve ekmek hazır dırUzun bir süre tazeliğini kaybetmeyen bir ekmektir |
|