Kalsiyum Ve Osteoporoz |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalsiyum Ve OsteoporozKALSIYUM VE OSTEOPOROZ Kadınsanız, menopozdan sonra osteoporoz olma şansınız dörtte birdir Osteoporozda, kemikler zayıf, ince ve kırılmaya eğilimli olurlar Omurga, bilek ve kalçanın eğri duruşu ve kırılmaları yaygındır Daha yaşlı bazı insanlar için, bu tür kırılmalardan kaynaklanan komplikasyonlar ölümcül olabilir Osteoporozun nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir Bir faktörün hayatınız boyunca tükettiğiniz kalsiyum miktarı olduğunu biliyoruz Bu nedenle diyetiniz yeterli miktarlarda kalsiyum içermelidir 11 ilâ 24 yaşlarında erkekler ve kadınlar için, kalsiyumun tavsiye edilen miktarı günde 1200 miligram, 25 yaşın üzerinde ise günde 800 miligramdır Ancak, kadınların birçoğu bu miktarın ancak yarısını tüketmektedirler Kalsiyum kemik, diş ve tırnak sağlığında önemli rol oynar Sağlıklı kemik oluşumu, bunun devamı ve kemik kaybının önlenmesi için kalsiyum dengesi çok önemlidir Büyüme dönemindeki çocuklar, ergenler, gebeler ve emziren kadınlar kalsiyuma en çok ihtiyacı olanlardır Kemik kütlesi otuzlu yaşlarda maksimum miktarına erişir Araştırmacılar, özellikle genç yaşlarda bol kalsiyum alınmasının, ileri yaşlarda osteoporoz riskini azalttığını belirtiyorlar Yaşla birlikte kalsiyum emilimi azalır Eğer 65 yaşın üzerindeyseniz D vitamini yapımı da azalmıştır D vitamini, kalsiyumun kemiklere ulaşması için gerekli bir vitamindir Kadınlarda östrojen düzeylerinin düşmesi, kemik yıkımını hızlandırır çünkü östrojen kemiklerdeki kalsiyumun azalmasını önleyen bir hormondur Menopozda östrojen düzeyleri düşünce kemik yıkımı artar Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum açısından özellikle zengindir Birçok Kadın şişmanlatıcı olduğu varsayımıyla, süt ürünlerinden kaçınır Kaygınız buysa, şunu düşünün: kaymağı alınmış sütten yapılan süt ürünleri, tam yağlı sütten yapılan yüksek kalorili ürünlerle aynı miktarda ya da biraz daha fazla kalsiyum içermektedir Diğer kalsiyum kaynakları arasında konserve som balığı ve sardalye (kılçıklarıyla birlikte), brokoli, lahana, ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler, fasulye, küçük kuru fasulye, benekli fasulye, soya ve börülce gibi fasulyeleri içerir Özümseme farklılıkları nedeniyle, lif açısından zengin sebzelerde muhtemelen vücudunuzun kullanabileceği daha az kalsiyum vardır Bu nedenle, lif açısından zengin bir diyet uyguluyorsanız, kalsiyum açısından zengin başka gıda kaynaklarını dahil etmeye dikkat edin (Not: psyllium içeren hacim oluşturucu bir ilaç alıyorsanız, yemek zamanı dışındaki zamanlarda alın) Bazı yoğurt, portakal suyu ve süt markaları kalsiyum takviyelidir Genellikle biraz daha pahalıdırlar ve başka kaynaklardan aldığınız kalsiyum miktarı düşükse buna değebilir Ek kalsiyum gerekir mi? Genel olarak, mümkün olduğu kadar çok kalsiyumu diyetinizden almanız daha iyidir Ancak, yiyeceklerle gereken miktara ulaşamıyorsanız, ek kalsiyum farkı kapatmaya yardımcı olabilir Osteoporozu önlemek için tavsiye edilen en yüksek ek doz günde 1000 ilâ 1200 miligramdır, bu 25 yaşında ve daha yaşlı insanlar için gereken miktarın çok az üzerindedir Özellikle menopoza girdiyseniz, diyetiniz için gereken ek kalsiyum alma konusunu doktorunuzla görüşün Ek kalsiyum desteği : Günlük besinleriniz arasında süt ve süt ürünleri fazla yer tutmuyorsa kalsiyum desteği almanız gerekir Kalsiyum desteği alırken dikkat etmeniz gerekenler: -Küçük dozlarda alın, Her bir doz 600 mg ı aşmasın Küçük dozlar daha iyi emilir -Yemekle birlikte alın, Yemek yenilirken asit üretiminin uyarılması, kalsiyum emilimini artıran bir faktördür -D vitamini ile birlikte alın, Bir multivitamin almıyorsanız kalsiyumun yanı sıra 200-400 IU D vitamini içeren bir kalsiyum desteği seçin Yeterli kalsiyum alınması, kemik yıkımının yavaşlamasını sağlayarak osteoporoz riskini azaltacaktır Kalsiyum ve D vitamini desteğinin yanı sıra düzenli ağırlık kaldırma egzersizleri yapılması kemikleri güçlendirecektir Kadınlarda egzersiz ve yeterli kalsiyum alımı ile kombine edilen östrojen tedavisi, kemik erimesi ve kırıklara karşı en iyi savunmadır |
|