![]() |
Sıfat, Zarf Test Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sıfat, Zarf Test Soruları Ve CevaplarıSıfat, Zarf Test Soruları ve Cevapları 1 ![]() A) Evli barklı bir adam böyle davranır mı? B) Ülkede dirlik düzenlik sağlamayı başarmışlardı ![]() C) Güllük gülistanlık bir dünyada yaşamıyoruz ![]() D) Küçükken oldukça akıllı uslu bir çocuktu ![]() E) Yüzünde belli belirsiz bir yara izi vardı ![]() 2 ![]() A) Yeniye karşı aşırı bir tutkusu vardı ![]() B) Cenazeye gelenler siyahlar içindeydi ![]() C) Sanat, bir yaşam biçimiydi onun için ![]() D) Kendisini sevene sevmeyene kulak verirdi ![]() E) Kalın kazağım yerine inceyi getirmişsin ![]() 3 ![]() A) Onları kaybetmemeni söylememiş miydim? B) Lütfen hemen şunu bana verir misin? C) Bu anlamsız inatlaşmaya son vermelisiniz ![]() D) Böyle korkusuzca yazardı yazılarını ![]() E) Bunu değil, ötekini izlemiştim ![]() 4 ![]() A) Pek çok insan kitabı hayatından çıkarmış ![]() B) Müzikle kitleleri etkilemeyi başarmıştı ![]() C) Esprilerden hoşlanırım; ama bayağı değilse ![]() D) Adamcağızın pantolonu ütüsüz, gömleği eskiydi ![]() E) Şarkının içinde vurucu sözler, nakaratlar olmalı ![]() 5 ![]() A) Bu soruyu ona nasıl soracaksın? B) Nasıl, bunu sen mi söyledin? C) Nasıl bir kitap aramıştınız? D) Bunca işin altından nasıl kalkacaksın? E) Nasıl çıkacak onun karşısına? 6 ![]() A) O bir yıldızdı, çevresine mavi bir ışık yayan ![]() B) Seni o günlerin hatırı için bağışlıyorum ![]() C) Bir o, bir ben kalmıştık koca salonda ![]() D) Yine de o, öteki kitaplardan daha iyiydi ![]() E) O, yalnız bu tür hastalıklarda kullanılıyor ![]() 7 ![]() A) Hangisinin daha yaramaz olduğunu anladınız mı? B) Nasıl bir konuşma yaptı Profesör Ateş? C) Öğrencilerin kaçını görüşmeye çağırdınız? D) Gazetelerin hiçbirini mi okumadın bugün? E) Niçin gülmez yüzü bu insanların? 8 ![]() A) Ondan para isteme, zavallı bugünlerde meteliğe kurşun atıyor ![]() B) Açık arttırma ile paha biçilmez bir vazo satışa çıkarıldı ![]() C) Bizimki dışarı çıkarken yine iki dirhem bir çekirdek giyinmiş ![]() D) Babası çok para canlısı biri, annesi ise aksine eli açık ![]() E) Onun yürekler acısı halini gördükten sonra uykularım kaçtı ![]() 9 ![]() A) İçin için ağlıyordu şu koca dağlar sanki ![]() B) O buralardan gidince çoluğu çocuğu ne yapacak? C) Adamcağız parasını alamayınca söylene söylene gitti ![]() D) Hasta yatağında zar zor konuşuyordu bizimle ![]() E) Tas tas içtik, o güzelim yayla sularından ![]() 10 ![]() A) Otur sana her şeyi bir bir anlatacağım ![]() B) Enine boyuna düşündüm ve karar verdim ![]() C) Son gün sazlı sözlü bir eğlence düzenlemişler ![]() D) Halının üstüne boylu boyunca uzanmıştı ![]() E) Adamcağız, utana sıkıla yanımıza geldi ![]() 11 ![]() A) Sınıfta kaç kişi vardı? B) Nasıl bir elbise arıyorsunuz? C) Ne tür müzik dinliyorsun? D) Hangi sokağa taşındın? E) Bunları neyle taşıyacaksın? 12 ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir sıfat vardır? A) Kapıdaki görevli iri yarı bir adamdı ![]() B) Derste yarım yamalak şeyler anlattı C) Buraya sağlam mı sağlam bir bina yaptılar ![]() D) Bembeyaz masa örtüleri bahçeyi bir anda değiştirdi ![]() E) Buraya gelirken derince bir yerden atlamak zorunda kaldık ![]() 13 ![]() Yalnızlığın başkenti orası Bu dizelerdeki altı çizili sözcüğün türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Soru sıfatı B) Belgisiz sıfat C) Soru zamiri D) Soru zarfı E) Belgisiz zamir 14 ![]() A) Beş parasız adam size nasıl yardım etsin? B) Yüzü yanık bir adam yanına yaklaştı ![]() C) Şu kırmızı kazaklı kız, arkadaşın mı? D) Geniş ve dümdüz ova uzanıyor önümüzde ![]() E) Arka sıradaki öğrenciler dikkatle dinliyorlar ![]() 15 ![]() A) Öğretmen kaçıncı sayfayı ödev verdi? B) Hangi konuda bilgi almak istemiştiniz? D) Benimle kim ders çalışmak ister? D) Beni neden erken uyandırmadınız? E) Durakların kaçında tabela vardır? 16 ![]() A) Toplantıya kaçı geliyor? B) Hepsini mi ona verdin? C) Kitabı herhangi biriniz getirsin ![]() D) Evdeki hesap çarşıya uymadı ![]() E) Sen de biraz anlayışlı ol ![]() 17 ![]() A) Yol boyunca dağlar, nehirler, yemyeşil ormanlar arasından geçtik ![]() B) Bu kış da Ankara’da tonlarca odun tüketildi ![]() C) Evcil hayvan beslemeyi sevmiyordu ![]() D) Kırlarda patates közlemeyi, çok severdi ![]() E) Akşam güneşi yavaş yavaş ufku terk ediyordu ![]() 18 ![]() ![]() II ![]() ![]() III ![]() ![]() IV ![]() V ![]() ![]() Yukarıdaki cümlelerin hangi ikisinde kesinlik zarfı kullanılmıştır? A) I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D) III ![]() ![]() ![]() ![]() 19 ![]() A) Sinirli davranışları ile itici olduğunun farkında değildi ![]() B) Son romanı pek başarılı sayılmamış edebiyat çevrelerinde ![]() C) Doğrusu ben de görüntülü telefondan hoşlanmazdım sanırım ![]() D) Öğretmenimizin ne zaman sözlü sınav yapacağı belli olmazdı ![]() E) Genç adam kararlı adımlarla ilerliyor hedefine doğru ![]() 20 ![]() ![]() ![]() Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek yoktur? A) Arazinin sulağı tercih edilir ![]() B) Arkadaşın iyisi böyle günde belli olur ![]() C) Köpeğin korkağına köpek mi denir? D) Burada bahçelerin çiçeği eksilmez ![]() E) Armudun kokulusunu severim ![]() 21 ![]() A) Karanlık gecelerin sabahı bir başka olur ![]() B) Derste birkaç sınav sorusu çözdü öğretmenimiz ![]() C) Saçlarının sarı ışıltılarına vurulmuş çocuk ![]() D) Uzun kış gecelerinde masallar anlatırdı büyükannem bize ![]() E) Serin bir eylül günü parkta tanışmıştık onunla ![]() 22 ![]() A) Siz kuyumcu olunuz, ben demir olayım B) Elmas saçan dehayı sizde bulayım C) Kıvılcımlı her ocak, vatan için yanmıştır D) Biz hepimiz bu ruhla sarılalım çekice E) Gidelim serv-i revanım yürü Sâdabada 23 ![]() A) Şen adam güneşe benzer; girdiği yer aydınlanır ![]() B) Münafığın sonu gelmez, söner ocağı C) Bir gün yapacak fen şu siyah toprağı altın D) Hak belleğin bir yola yalnız gideceksiniz E) Kırk gün oldu kaynatırım kaynamaz 24 ![]() A) Kaç ay, kaç yıl geçti aradan; hâlâ değişmedi bu huyu ![]() B) Yorgun insanların halinden anlamaz mısın? C) Şubat ayı hiçbir yıl bu kadar soğuk geçmemişti ![]() D) Bize hiçbir açıklama yapmadan çekip gitti ![]() E) Programa birkaç sinema eleştirmeni de katılmıştı ![]() 25 ![]() A) Hiçbirimizin kitabı, defteri yoktu geçen gün ![]() B) Şuradakileri hepimiz de daha çok beğenmiştik ![]() C) Bu acıyı tarif etmek kolay mı sanıyorsun? D) Bunların her biri sağlığa zarar veren maddelerdir ![]() E) O, bazılarının sandığından daha akıllıdır ![]() 26 ![]() A) Buradaki güzelliği dünyanın hiçbir yerinde göremezsin ![]() B) Güzel güzel konuşurken birden kalkıp gitti ![]() C) Bunca güzel elbisen varken neden hep kot giyiyorsun? D) “Güzelliğinizi neye borçlusunuz?” diye ona sorarlar hep ![]() E) Dersin sonunda müdürün sürpriz yapması çok güzeldi ![]() 27 ![]() A) Gece lambasını karanlık odaya götürmelisin ![]() B) Bazı sorular öğrencilerin moralini bozuyor ![]() C) Serkan’ın araba tutkusu birkaç öğrenciyi de etkiledi ![]() D) Onur’la dün büyük bir mağazada karşılaştık ![]() E) Nilay’ın köpeği evdeki bütün koltukları yırtmış ![]() 28 ![]() A) Ne kadar eli açık insanlar komşularınız ![]() ![]() ![]() B) Ne kadar uyarırsan uyar, kulak asmayacaktır o ![]() C) Boyundan büyük işlere kalkışmayacaktın ![]() D) Kitaptaki dizgi hatalarını bir daha gözden geçireceğiz ![]() E) Çocukcağız bütün yaz canını dişine takarak çalıştı ![]() 29 ![]() A) Herkes otuzundan sonra gelecek kaygısı duyar ![]() B) Oradan geçtiğimde bir sızı duyuyorum içimde ![]() C) Bazı günler sabaha kadar ders çalışırlardı ![]() D) O eski evde, geçen yıl olağanüstü bir tatil geçirdik ![]() E) Yaz, bütün güzelliğiyle hüküm sürüyor kıyılarımızda ![]() 30 ![]() A) - Yarın akşam konuklarımız gelecek ![]() - Kimler? B) - Bu yaz yurt dışına gidiyoruz ![]() - Nereye? C) - O filmi daha önce seyretmiştim ![]() - Ne zaman? D) - Arkadaşını biriyle gördüm ![]() - Nerede? E) - Bunun rengini daha çok beğendim ![]() - Hangisinin? CEVAP ANAHTARI: 1)B 2)C 3)C 4)E 5)C 6)B 7)B 8)C 9)B 10)C 11)E 12)E 13)A 14)D 15)D 16)E 17)D 18)C 19)B 20)D 21)B 22)C 23)B 24)E 25)C 26)C 27)C 28)E 29)E 30)C |
![]() |
![]() |
|