|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cevapları, isim, soruları, tamlamaları, test |
![]() |
İsim Tamlamaları Test Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsim Tamlamaları Test Soruları Ve Cevaplarıİsim Tamlamaları Test Soruları ve Cevapları 1 ![]() ![]() Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar ![]() B) Kasabadan ayrılırken Saffet Bey'in gözleri doldu ![]() C) önce Serhat Şehri'ne varıp bir süre orada durakladılar ![]() D) Saffet Bey hepsinin elini tek tek sıktı ![]() E) Saffet Bey harcırahının tamamını, şoförün cebine koydu ![]() 2 ![]() Yüzüm kaktüs yaprağına benzemiş Bilmiyorum neden böyle tembelim Kim bana "çalışma, yaşarsın" demiş ![]() Yukarıdaki dizelerde tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 3 ![]() ![]() Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır? A) Gül dalında güzeldir, bunu unutma ![]() B) Annemin yaptığı mis gibi yemeklerin kokusu hâlâ burnumda tütüyor ![]() C) Daha ne olmasını bekliyordun, tembel işi ancak bu kadar olur ![]() D) Bu günlerde bütün gazeteler tencere tava kuponu verme yarışına girdiler ![]() E) Söğüt ağacı genellikle dere kenarlarında yetişen bir ağaç türüdür ![]() 4 ![]() A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi, B) Uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin ![]() C) Kim bilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden, D) Belki bu kadar yakın olmazdık birbirimize ![]() E) Ayrılığı ölüm ile tartarlar; Elli dirhem fazla gelir ayrılık 5 ![]() A) Üniversite sınavını kazanmak için gece gündüz çalışıyorum ![]() B) Herkes ekmek parasını kazanmak için çalışıp kimseye muhtaç olmamalı ![]() C) Hiçbir doktor gönül yarasının merhemini bulamadı ![]() D) Bu kitap tutumlu olmanın yaralarını anlatmak için yazıldı ![]() E) Daracık sokaklar geçilince karşınıza geniş bir cadde çıkıyordu ![]() 6 ![]() A) Akan su bulanıksa akar akar durulur ![]() B) İki bacak bir bedeni çekmez olur yorulur ![]() C) Neden Lokman Hekimler bulamadılar deva ![]() D) Her şey erir erimeyen bu zamanın elinde ![]() E) Yeşil yapraklar gibi yeşillere bezendim ![]() 7 ![]() ![]() Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 8 ![]() ![]() Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı zamir olan bir ad tamlaması vardır? A) Kaçak olarak kesilen ağaçların odunundan odun kömürü yapılıyormuş ![]() B) Saffet Bey, rugan ayakkabılarının ucunda zıplamasını sürdürüyordu ![]() C) Osman Ağanın babası buraların en zengin insanıymış ![]() D) Terzi: "Kaymakam bu elbisenin neyini beğenmedi ![]() ![]() E) Hüsnü: "Bu işin sonunda yakayı ele vermek de var:" dedi ![]() 9 ![]() Ağlarsın da yüreğimi dağlarsın ![]() Sabaha doğru ben gideceğim Akşamdan azığımı bağlarsın Yukarıdaki dörtlükte tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 10 ![]() A) Çölde yolculuk yapanlar, gündüz dinlenip gece ayın ışığında yollarına devam ederlerdi ![]() B) Bahar gelince ilk önce badem ağaçları çiçek açar ![]() C) Bizim köydeki derenin kenarında piknik yapardık ![]() D) Masanın örtüsünü her hafta başka bir öğrenci evine götürüp yıkatırdı ![]() E) Müdür: "Öğrencilerin başarısını arttırmak için neler yapabiliriz:" diye sordu ![]() 11 ![]() A) Okulun bahçesinde neşeyle oynayan çocukları görünce birden eski günleri hatırladım ![]() B) Katmerli yalanlarından bıktım, artık sana inanmayacağım ![]() C) Geyik, avcının onu yakalamak için kurduğu tuzaktan son anda kurtuldu ![]() D) Hakemin gözü maçta yediği yumruktan sonra morardı ![]() E) İnsan babasının kıymetini ölmeden önce bilmelidir ![]() 12 ![]() A) Annem her akşam yaptıklarımı babama bir bir anlatırdı B) Şırıl şırıl akan bir derenin kenarında saatlerce yürüsem de hiç yorgunluk hissetmem ![]() C) Günümüzde insanlar eş dost ziyaretlerini de unutur hale geldiler ![]() D) Bayramlarda komşularımızı bir bir ziyaret ederdik ![]() E) Araban olmadığına üzüleceğin yerde evi barkı olmayan insanların halini düşünsen iyi edersin ![]() 13 ![]() A) Yalvarmak, yakarmak nafile, delikanlılık çağındaki cevher, gözünün yaşına bakmadan gider B) Neden böyle düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar ![]() C) Gökyüzünün başka rengi de varmış, geç fark ettim taşın sert olduğunu ![]() D) Hayata beraber başladığımız dostlarla da ayrıldı yollar bir bir ![]() E) Neylersin, ölüm hepimizin başında; uyudun uyanamadın olacak, kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında ![]() 14 ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Belirtili ad tamlaması kullanılmıştır B) Zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır C) Belirtisiz ad tamlaması kullanılmıştır ![]() D) Soyut ad kullanılmıştır ![]() E) Tamlayanı düşmüş bir ad tamlaması kullanılmıştır ![]() 15 ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() III ![]() ![]() IV ![]() ![]() V ![]() Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde belirtili ad tamlaması kullanılmıştır? A) I ![]() ![]() B) II ![]() ![]() C) II ![]() ![]() D) III ![]() E) IV ![]() ![]() 16 ![]() ![]() Yukarıdaki atasözünde bulunan altı çizili tamlamanın özdeşi aşağıdaki atasözlerinin hangisinde vardır? A) Baba malı tez tükenir, malı evlat kazana ![]() B) El yarası geçer, dil yarası geçmez ![]() C) İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı ![]() D) Kurtla ortak olan tilkinin hissesi ya bağırsaktır, ya tırnak ![]() E) Dağ başından duman, yiğit başından boran eksik olmaz ![]() 17 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisi bu açıklamaya örnek gösterilemez? A) Annemin yıllar önce ördüğü yün kazağı hâlâ kullanıyorum ![]() B) Gece evimize giren hırsızlar, annemin altın bileziklerini alıp kaçmışlar ![]() C) Marmara'da deprem olduğunda eğlencesine ara vermeyen katı yürekli insanlar da var bu memlekette ![]() D) Adana'daki taş köprü çok eski zamanlardan beri ulaşım için kullanılmaya devam ediyor ![]() E) Artık evlerimizi süsleyen saksılardaki çiçeklerin yerlerini naylon çiçekler aldı ![]() Cevap Anahtarı: 1)A 2)B 3)C 4)B 5)E 6)D 7)D 8)D 9)C 10)B 11)B 12)C 13)E 14)B 15)E 16)D 17)C |
![]() |
![]() |
|