![]() |
Virgül İşaretinin Kullanıldığı Yerler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Virgül İşaretinin Kullanıldığı YerlerVirgül ( , ) İşareti ve Kullanıldığı Yerler 1 ![]() Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan ve biraz da korkudan sonra bu sıcak, aydınlık ve sevimli odanın havasında erir gibi oldum ![]() Sessiz dereler, solgun ağaçlar, sarı güller Dillenmiş ağızlarda tutuk dilli gönüller (Faruk Nafiz Çamlıbel) Zindana atılan mahkûmlar gibi titreşerek, haykırarak geri geri kaçmaya uğraşıyorduk ![]() 2 ![]() Bir varmış, bir yokmuş ![]() Umduk, bekledik, düşündük ![]() Fakat yol otomobillere yasak olduğundan o da herkes gibi tramvaya biner, kimse kendisine dikkat etmez ![]() 3 ![]() Binaenaleyh, biz her vasıtadan, yalnız ve ancak, bir noktainazardan istifade ederiz ![]() 4 ![]() Saniye Hanımefendi, merdivenlerde oğlunun ayak seslerini duyar duymaz, hasretlisini karşılamaya atılan bir genç kadın gibi, koltuğundan fırlamış ve ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti ![]() 5 ![]() Şimdi, efendiler, müsaade buyurursanız, size bir sual sorayım ![]() 6 ![]() Akşam, yine akşam, yine akşam, Göllerde bu dem bir kamış olsam! (Ahmet Haşim) Kopar sonbahar tellerinden Derinden, derinden, derinden Biten yazla başlar keder musikisi (Yahya Kemal Beyatlı) 7 ![]() Datça'ya yarın gideceğim, dedi ![]() Şehirde ilk önce hükûmet doktoruyla karşılaştım ![]() - Bugünlerde başımı kaşımaya vakit bulamıyorum, dedi ![]() 8 ![]() Bahçe kapısını açtı ![]() - Bu anahtar köşkü de açar, dedi ![]() 9 ![]() Peki, gideriz ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, kırk seneden beri Türkçe merhale merhale Türkleşiyor ![]() 10 ![]() Bu, tek gözlü, genç fakat ihtiyar görünen bir adamcağızdır ![]() Bu gece, eğlenceleri içlerine sinmedi ![]() 11 ![]() Efendiler, bilirsiniz ki hayat demek, mücadele, müsademe demektir ![]() Sayın Başkan, Sevgili Kardeşim, Değerli Arkadaşım, 12 ![]() 38,6 (otuz sekiz tam, onda altı), 25,33 (yirmi beş tam, yüzde otuz üç), 0,45 (sıfır tam, yüzde kırk beş) ![]() 13 ![]() ![]() Falih Rıfkı Atay, Tuna Kıyıları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938 ![]() Yazarın soyadı önce yazılmışsa soyadından sonra da virgül konur: Ergin, Muharrem, Dede Korkut Kitabı, Ankara, 1958 ![]() UYARI: Metin içinde ve, veya, yahut bağlaçlarından önce de sonra da virgül konmaz: Nihat sabaha kadar uyuyamadı ve şafak sökerken Faik'e bol teşekkürlerle dolu bir kâğıt bırakarak iki gün evvelki cephe dönüşü kıyafeti ile sokağa fırladı ![]() Ben Atatürk'le üç veya iki defa karşılaştım ![]() Ya şevk içinde harap ol ya aşk içinde gönül Ya lale açmalıdır göğsümüzde yahut gül! (Yahya Kemal Beyatlı) UYARI: Metin içinde tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar ![]() Ya bu deveyi gütmeli ya bu diyardan gitmeli ![]() Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır ![]() Siz ister inanın ister inanmayın, bir gün bile durmam ![]() Ne kız verir ne dünürü küstürür ![]() UYARI: Cümlede pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan da / de bağlacından sonra virgül konmaz: İmlamız, lisanımız düzelince lisanımız da kafamız düzelince düzelecek, çünkü o da ancak onlar kadar bozuktur, fazla değil! (Yahya Kemal Beyatlı) UYARI: Metin içinde -ınca / -ince anlamında zarf-fiil görevinde kulla*nılan mı / mi ekinden sonra virgül konmaz: Ben aç yattım mı kötü kötü rüyalar görürüm nedense ![]() Öyle zekiler vardır, konuştular mı ağızlarından bal akıyor sanırsın ![]() UYARI: Şart ekinden sonra virgül konmaz: Tenha köşelerde ağız ağıza konuşurken yanlarına biri gelecek olursa hemen susuyorlardı ![]() Gör gözlerinle de aklın yatarsa anlatıver millete ![]() ![]() UYARI: Metin içinde zarf-fiil ekleriyle oluşturulmuş kelimelerden sonra virgül konmaz: Cumaları bahçede buluştukça kıza kendisinin adi bir mektep talebesi olmadığını anlatmaya çalışıyordu ![]() Şimdiye dek, ben kendimi bildim bileli kimse Değirmenoluk köyünden kaçıp da başka köyde çobanlık, yanaşmalık etmedi ![]() Meydanlığa varmadan bir iki defa İsmail kendisini gördü mü diye kahveye baktı ![]() Ancak yemekte bir karara varıp arkadaşına dikkatli dikkatli bakarak konuştu ![]() |
![]() |
![]() |
|