Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşık, edebi, eserleri, hayatı, kişiliği, veysel, şatıroğlu’nun

Aşık Veysel Şatıroğlu’Nun Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aşık Veysel Şatıroğlu’Nun Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Aşık Veysel Şatıroğlu’nun Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği
25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde dünyaya geldi 21 Mart 1973’te yine Sivrialan’da yaşamını yitirdi Çocukken çiçek hastalığı yüzünden bir gözünü, daha sonra bir kaza sonucu diğer gözünü kaybetti Saz çalmayı öğrendi

Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Emrah, Dadaloğlu gibi halk ozanlarından etkilenerek türkü yorumu ve sazda ustalaştı

İki kez evlendi 7 çocuğu oldu Anadolu’yu kent kent dolaşıp şiirlerini sazıyla seslendirdi Köy Enstitüleri’nde saz ve halk türküleri dersleri verdi Ölüm nedeni akciğer kanseri

En güzel şiirlerinden bazılarını ölümünden hemen önce yazdı Şimdi Şarkışla’da her yıl adına bir şenlik yapılır Türkçesi yalındır Dili ustalıkla kullanır Tekniği gösterişsiz ve nerdeyse kusursuzdurforumsinsinet Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içedir Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de var

Şiirleri: Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimi kitaplarında toplandı Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com