![]() |
Ordu'nun Dereleri Türküsünün Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ordu'nun Dereleri Türküsünün HikayesiOrdu'nun Dereleri Türküsünün Hikayesi Ordu'nun Dereleri Ordu'nun dereleri Aksa yukarı aksa Vermem seni ellere Ordu üstüme kalksa Sürmelim aman Oy Mehmet'im Mehmet'im Sana küstüm demedim Seni bana geçmişler Vallahi ben demedim Sürmelim aman Ordu'nun dereleri Kara yosun bağlıyor Kalk gidelim sevdiğim Annem evde ağlıyor Sürmelim aman Oy bağlamam bağlamam Zerdali dalı mısın Garip garip çalarsın Benden sevdalı mısın Yorum: Ordulu olduğumu öğrenenlerin istisnasız sorduğu şeydir bu: "Dereler yukarı akıyor mu?" Türkü öyle bir yer etmiş ki zihinlere ![]() ![]() ![]() Aşkın müthiş bir ifadesidir yukarıdaki dizeler ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdilerde yok böyle aşklar ![]() ![]() ![]() Mecnun`un Leyla için çöle düşmesinden, Ferhat`ın Şirin için dağlar delmesinden, Kerem`in Aslı için yanmasından daha güçlü ve öz bir ifadedir aşk için bu dizeler ![]() Bu yazıyı kaleme alma sebebim bu akşam dinlediğim bir türküydü ![]() "Oy ninoşum, ninnoşum Ben sana vurulmuşum ![]() Eller almış yarimi, Ben yarimsiz bir hoşum ![]() "Eller almış yarimi" dizelerini duyunca gülümsedim, aklıma bir olay geldiği için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basının göirevi soru sormak olduğu için devam eder gazeteciler: "Paşam, hangi müzikten hoşlanıyorsunuz?" "Halk müziği, der; en sevdiğim türkü de Ordu`nun Dereleri türküsüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen atılır biri: "Paşam, `Çarşamba`yı Sel Aldı` türküsü için ne diyeceksiniz?" "Hiç sevmem o türküyü, der Paşa ![]() Çarşambayı sel aldı Bir yar sevdim el aldı ![]() Yahu olur mu öyle şey? Ben seveceğim el alacak! ![]() ![]() Evet, beni gülümseten buydu ![]() Çarşambalılar kızmasın ama Ordu türküsündeki bu aşka sahip çıkma, aşkı uğruna dünyayı karşısına alma cesareti varken "Bir yar sevdim el aldı", "Eller almış yarimi" gibi türküleri duyunca yahu ne yapıyorsunuz siz diyor insan ![]() Nice Ordulu bilirim ![]() ![]() ![]() Ben mi? Geleneği bozanlardanım ben ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|