Osmanlı Et Yemekleri |
08-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı Et YemekleriOsmanlı Mutfağı Etli yemekler Kuzu Etli Ayva Kebabı Bu yemek için gerekli olan malzemeler 300 gr kuzu kuşbaşı 3 adet irice ayva 20-25 adet arpacık soğan 2 yemek kaşığı domates püresi 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ- bunun yerine az miktarda tereyağı da kullanılabilir Tuz, tarçın, karabiber, ½ limon suyu Yapılışı Kuzu etini kendi yağıyla iyice soteleyin Üzerleri iyice kahverengi olunca bir bardak sıcak su, az miktarda tuz /karabiber ve domates sosunu ekleyin Etler yumuşayana kadar pişirin Ayvaları yıkayıp ayıklayın Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra elma dilimler gibi dilimleyin Kesilen ayvaları limonlu suda beklemeye bırakın Arpacık soğanlarını ayıklayarak 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile soteleyin Ardından pişmiş etin içine koyun Ayvaları sudan alıp soğanları sotelediğiniz tavada 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ile alt üst dikkatlice çevirerek iyice pembeleştirin Sonra bir fırın kabının içine önce ayvaları sonra soğanları en üste de etleri koyun Bir miktar tuz, karabiber, tarçın ve etin suyunu da ekledikten önceden 180-200 dereceye ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar üzeri yağlı kağıtla örtülü olarak pişirin Sonra üzerini açıp fırının ısısını biraz düşürüp, 10 dakika kadar da üzerini kızartın Kuzu Etli Terkib-i Çeşidiyye Bu yemek için gerekli olan malzemeler 500 gr kemiksiz, iri kuşbaşı koyun eti 150 gr yağlı kuzu kıyması 150 gr kuru erik 150 gr tatlı badem 2 orta boy sert ve sulu elma 150 gr kuru kayısı 5 kaşık nar ekşisi 2 kaşık bal 1 bardak su 1 tatlı kasığı nişasta 1 mercimek tanesi kadar misk 1 kahve fincanı gülsuyu Tuz Yapılışı 1 bardak ılık su, 2 kaşık bal ve 5 kaşık nar ekşisi iyice eriyinceye kadar bir kasenin içinde karıştırılır ve nar ekşili bal hazırlanır Et yıkanarak tencereye konulur Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etlerin suyunu ve yağını salması beklenir Et suyunu saldıktan sonra, tencerenin kapağı açılır ve kendi yağında hafifçe kavrulur Kavrulan ete, hazırlanan tatlı-eksi karışım ve bir miktar tuz eklenir Kapağı kapatılır, kısık ateşte 35 – 40 dakika kadar pişirilir Suyunu çekerse, göz kararı su ilave edilebilir Kıymaya tuz eklenerek; yoğrulur ve küçük küçük köfteler hazırlanır Bademler sıcak suya konulur ve 15 dakika bekletildikten sonra kabukları soyularak ikiye ayrılır Kuru erikler de çekirdekleri ayıklandıktan sonra ikiye bölünür Etler yumuşamaya başlayınca, tencereye önce köfteler ve bademler; 15 dakika sonra da kayısı ve erikler eklenir Tuzu kontrol edilir ve 20 – 25 dakika kadar ağır ağır pişirilir Kayısılar yumuşayınca, elmalar soyulur ve yarım ay biçiminde, orta kalınlıkta doğranarak yemeğe katılır Kapağı kapalı olarak, çok hafif ateşte, arada bir suyu kontrol edilerek ve etler ile meyveler yumuşacık olana dek yaklaşık 20 dakika daha pişirilmeye devam edilir Ateşten almadan önce, yemeğin suyunu koyulaştırmak için bir tatlı kasığı nişasta, biraz gül suyu ile eritilerek tencereye dökülür Bir tasım kaynatılır ve ocaktan alınır Toplu iğne bası kadar bir misk parçası, geri kalan gül suyunda eritilir ve yemeğe katılır Meyveleri zedelememeye dikkat ederek karıştırılır ve servis tabağına alınır Afiyet olsun |
|