Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kahvesimeraklılarına, menengiç

Menengiç Kahvesi...(Meraklılarına...)

Eski 08-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Menengiç Kahvesi...(Meraklılarına...)







Kahve hayatta vazgeçemeyeceğimiz bir tat
Menengiç ağacı Türkiyenin Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır
Latincede pistacia terebinthus diye anılan Menengiç, yörelere göre Çitlenbik, Çıtlık, Çitemik, Çedene, Bıttım gibi farklı isimler almıştır
Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvesinden üretilmektedir
İçerisinde kimyasal madde yoktur 100 DOĞALDIR
Faydaları
Öksürüğü keser, balgam söktürür, nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir, antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır Ayak terlemelerini önler, yaraları tedavi eder, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur, ses tellerine iyi gelir, mide ağrılarını dindirir
Hazırlanışı
Her fincan süt(sade suda olabilir) için bir tatlı kaşığı Menengiç kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte kaynatınız İsteğe göre şeker ilave derek servis yapınız
Pratik olarak hazırlamak için her fincana bir tatlı kaşığı Menengiç kahvesi iki tatlı kaşığı kahve kreması (süt tozu) kaynar su ilave derek servis yapınız
Pişirilmeden sade şekilde de yenebilir

Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvesinden üretilmektedir

Menengiç hakvesi ve ağacı
:Pistacia terebinthus L, Akdeniz ve Batı Asyanın tipik bir bitkisidir Anacardiaceae familyasına ait olan ağaç, Türkiyenin batı ve güney bölgelerinde yaygın olarak yetişir ve

menengiç adıyla bilinir Mart ve nisan aylarında açan, bir önceki yıla ait sürgünlerde gelişen

çiçekler kırmızımsıerguvan; küremsi küçük meyveler ise olgunlaştığında mavimsi yeşil

renktedir (Davis, 1976; Baytop,1984; Baytop,1994) Türkiyede menengiç ağacı, kıyı

kesimlerdeki kayalık ve tepelik yerlerde veya Toros dağlarındaki çam ormanlarında, yaklaşık

1600 m yükseklikte yetişir (Baytop, 1984; Baytop,1994)

Dünyanın değişik yerlerinde menengiç ağacının farklı organlarından çok yönlü

yararlanılmaktadır Türkiyede, arkeolojik bulgular menengicin eski çağlardan beri gıda olarak

kullanıldığını göstermiştir Taze sürgün ve meyvelerden beslenmede yararlanılır Meyveler

iştah açıcı olarak, özel köy ekmeklerinde, kahve ve çay şeklinde tüketilmektedir Halk

tıbbında yaprak dekoksiyonu midevidir Meyveler ise dahilen gastralgia ve romatizmada,

haricen öksürükte (stimülan, diüretik ve antitüsiv olarak) kullanılmaktadır (Walheim, 1981;

Baytop, 1984; Duke, 1989)

Pistacia türlerinin uçucu yağ bileşimiyle ilgili bazı çalışmalar yapılmıştır

Papageorgiou ve ark (1999), P terebinthus var chia (Plentiscus varlatifolius) reçinesinin

uçucu yağında temel bileşenler olarak #945;-pinen, #946;-pinen, sabinen ve terpinen-4-ol tespit
etmişlerdir Tümen ve ark (1996) ise aynı materyalin Türkiye orijinli olanını çalışmışlardır
Küsmenoğlu ve ark (1995), Pvera meyvesinin taze kabuk uçucu yağında ise ana bileşen
olarak #945;-pinen, terpinolen ve limonen saptamışlardır Bunun yanı sıra menengiç ağacı Robeva
ve ark (1990) tarafından bir uçucu yağ bitkisi olarak çalışılmıştır
buda menengiç agacı


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.