Menengiç Kahvesi...(Meraklılarına...) |
08-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Menengiç Kahvesi...(Meraklılarına...)Kahve hayatta vazgeçemeyeceğimiz bir tat Menengiç ağacı Türkiyenin Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır Latincede pistacia terebinthus diye anılan Menengiç, yörelere göre Çitlenbik, Çıtlık, Çitemik, Çedene, Bıttım gibi farklı isimler almıştır Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvesinden üretilmektedir İçerisinde kimyasal madde yoktur 100 DOĞALDIR Faydaları Öksürüğü keser, balgam söktürür, nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir, antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır Ayak terlemelerini önler, yaraları tedavi eder, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur, ses tellerine iyi gelir, mide ağrılarını dindirir Hazırlanışı Her fincan süt(sade suda olabilir) için bir tatlı kaşığı Menengiç kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte kaynatınız İsteğe göre şeker ilave derek servis yapınız Pratik olarak hazırlamak için her fincana bir tatlı kaşığı Menengiç kahvesi iki tatlı kaşığı kahve kreması (süt tozu) kaynar su ilave derek servis yapınız Pişirilmeden sade şekilde de yenebilir Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvesinden üretilmektedir Menengiç hakvesi ve ağacı :Pistacia terebinthus L, Akdeniz ve Batı Asyanın tipik bir bitkisidir Anacardiaceae familyasına ait olan ağaç, Türkiyenin batı ve güney bölgelerinde yaygın olarak yetişir ve menengiç adıyla bilinir Mart ve nisan aylarında açan, bir önceki yıla ait sürgünlerde gelişen çiçekler kırmızımsıerguvan; küremsi küçük meyveler ise olgunlaştığında mavimsi yeşil renktedir (Davis, 1976; Baytop,1984; Baytop,1994) Türkiyede menengiç ağacı, kıyı kesimlerdeki kayalık ve tepelik yerlerde veya Toros dağlarındaki çam ormanlarında, yaklaşık 1600 m yükseklikte yetişir (Baytop, 1984; Baytop,1994) Dünyanın değişik yerlerinde menengiç ağacının farklı organlarından çok yönlü yararlanılmaktadır Türkiyede, arkeolojik bulgular menengicin eski çağlardan beri gıda olarak kullanıldığını göstermiştir Taze sürgün ve meyvelerden beslenmede yararlanılır Meyveler iştah açıcı olarak, özel köy ekmeklerinde, kahve ve çay şeklinde tüketilmektedir Halk tıbbında yaprak dekoksiyonu midevidir Meyveler ise dahilen gastralgia ve romatizmada, haricen öksürükte (stimülan, diüretik ve antitüsiv olarak) kullanılmaktadır (Walheim, 1981; Baytop, 1984; Duke, 1989) Pistacia türlerinin uçucu yağ bileşimiyle ilgili bazı çalışmalar yapılmıştır Papageorgiou ve ark (1999), P terebinthus var chia (Plentiscus varlatifolius) reçinesinin uçucu yağında temel bileşenler olarak #945;-pinen, #946;-pinen, sabinen ve terpinen-4-ol tespit etmişlerdir Tümen ve ark (1996) ise aynı materyalin Türkiye orijinli olanını çalışmışlardır Küsmenoğlu ve ark (1995), Pvera meyvesinin taze kabuk uçucu yağında ise ana bileşen olarak #945;-pinen, terpinolen ve limonen saptamışlardır Bunun yanı sıra menengiç ağacı Robeva ve ark (1990) tarafından bir uçucu yağ bitkisi olarak çalışılmıştır buda menengiç agacı |
|