Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölgesinde, marmara, nelerdir, yetiştirilen, ürünler

Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Ürünler Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Ürünler Nelerdir?

Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Ürünler Nelerdir? - Marmara Bölgesinde Hangi Tarım Ürünleri Yetiştirilir?

Türkiye'de bölge yüzölçümüne göre ekili - dikili alanın en fazla olduğu bölge Marmara Bölgesi'dir Buna yol açan faktör arazinin fazla engebeli olmaması düzlüklerin geniş yer kaplaması ve makineli tarımın yaygın olmasıdır Bölgede tarımın gelişmesinde ulaşım kolaylığı sulamanın yaygınlığı tüketici nüfusun fazla olması rol oynar

Bölgede aynı anda üç değişik iklim tipinin görülmesi tarım ürün çeşidini artırmıştır

Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına karşın bölgenin nüfusunun fazla olması diğer bölgelerden de tarım ürünü almasına neden olur

Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri

Zeytin : Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir Özellikle Gemlik zeytinleri ülkemizin en kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur

Pamuk : Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde özellikle Balıkesir yöresinde yetiştirilir

Tütün : Bölgenin çeşitli yörelerinde üretimi yapılmakla beraber kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir

Ayçiçeği : Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir Özellikle Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir

Şeker pancarı : Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir

Buğday : Bölgenin hemen hemen her tarafında yetiştirilir Çeşitli endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilirBölgeye düşen ortalama yağışın yeterli olmasından dolayı sulanamayan topraklarda da ekimi yapılmaktadır

Pirinç : Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir Özellikle Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir

Mısır: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir

Bölgede çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bazı ürünlerde önde olmasına karşın diğer bölgelerden ürün alır Çünkü göçlerle nüfusu hızla artmakta üretim yetersiz kalmaktadır

Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir Özellikle Bursa çevresinde çilek elma armut kiraz şeftali ve kestane üretimi oldukça fazladır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com