Fondu... |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fondu...Fondü İsviçre’ nin geleneksel bir yemeğidir Et ve peynir fondüsünden başka bir de küp biçiminde kesilmiş kuru kek ve bisküvilerin ya da çeşitli meyvelerin çikolatalı sosa bulanarak yenilen “ çikolatalı fondü” çeşidi de vardır Fondü çeşitlerinin en önemli özelliği ısıya dayanıklı bir kabın ispirto ocağı üzerinde masada bulundurulması ve yiyeceğin içine sokulup pişirilerek ya da sosa bulanarak yenmesidir Fondü takımı bakırdan ya da çelikten yapılmış tahta saplı ve ağzı dar bir tencere; altına konacak bir ispirto ocağı ve 6-8 adet fondü şişinden meydana gelir Fransızca kökenli Kaklon ( caquelon) denilen bu özel tencerenin – yağın dışarıya sıçramasını önlemek için- ağız kısmı dardır Fondü takımının çatalları ise – normal çatalın yarım misli büyüklüğünde – 30 cm kadardır alıntı |
|