Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
acıların, çeşitlerinin, özellikleri

Açıların Çeşitlerinin Özellikleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Başlangıç noktası aynı olan iki ışının birleşmesi sonucu açı meydana gelirİki ışının başlangıç noktası olan ortak uçaçının köşesidirOluşan açı bulunduğu düzlemi iç bölge ve dış bölge olmak üzere ikiye ayırırAçının kolları arasında kalan bölgeye açının iç bölgesikolları dışında kalan bölgeye açının dış bölgesi denirBirde açının üzeri yani kendisi vardırBu iki bölgede olmayan noktalar açının üzerinde olur

Açı Çeşitleri

Komşu Açılar
Köşeleri ve bir kenarları ortak olan açılara komşu açılar denirKomşu demek yan yana demektir bu yüzden komşu açıların bir duvarları ortaktır

Tümler Açılar
Ölçüleri toplamı 90 derece olan iki açıya tümler açılar denirBu açılar eğer komşu ise komşu tümler açılar denirBir açının tümleri veya tümleyeni sorulduğunda 90 dereceden çıkarırız

50 derecenin tümleyeni 40 derecedir A açısın tümleyeni 90-A ‘dır

Bütünler Açılar
Ölçüleri toplamı 180 derece olan iki açıya bütünler açılar denirBu açılar eğer komşu ise komşu bütünler açılar denirBir açının bütünleri veya bütünleyeni sorulduğunda 180 dereceden çıkarırız

150 derecenin bütünleyeni 30 derecedir A açısın bütünleyeni 180-A ‘dır

Ters Açılar
Kesişen iki doğru üzerinde meydana gelen 4 açıdan zıt yöne bakan açılara ters açılar denirTers açıların ölçüleri birbirine eşittir

Dar Açı
Ölçüsü 0 derece ile 90 derece arasında olan açılara dar açı denir

Dik Açı
Ölçüsü 90 derece olan açılara dik açı denir

Geniş Açı
Ölçüsü 90 derece ile 180 derece arasında olan açılara geniş açı denir

Doğru Açı
Ölçüsü 180 derece olan açılara doğru açı denir

Tam Açı
Ölçüsü 360 derece olan açılara tam açı denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com