Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cemiyeti, enver, ittihat, paşa, terakkî

Enver Paşa (İttihat Ve Terakki Cemiyeti)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Enver Paşa (İttihat Ve Terakki Cemiyeti)

1821 yılında İstanbul'da doğdu Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi'nde öğrenim gördü Harp Okulu'nu 1899'da piyade teğmeni olarak bitirdikten sonra 1903'te kurmay yüzbaşı olarak Harp Akademisi'nden mezun oldu Selanik'teki üçüncü ordunun emrine girdi 1906'da binbaşı oldu İttihat ve Terakki Cemiyeti kurucuları arasına katıldı Bu topluluk içinde tutunup kendini sevdirdi II Meşrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadı

Makedonya Genel Müfettişliği ve Berlin Ateşemiliterliği gibi görevlerde bulundu 31 Mart Olayı'nda Hareket Ordusu'na katıldı İşkodra mutasarrıfı ve cephe komutanı olarak İtalyan saldırısına başarıyla karşı koyan Enver Paşa 1912'de yarbay oldu 23 Ocak 1913'te İttihat ve Terakki tarafından düzenlenen Babıali Baskını'na katıldı Sadrazam Kamil Paşanın istifasını sağladı

Böylece İttihat ve Terakki Cemiyetinin iktidarı ele geçirmesinden sonra Edirne'nin kurtarılmasında önemli rol oynadı Bu başarısından sonra albaylığa ardından da tuğgeneralliğe yükselen Enver Paşa 1914'te de Sait Halim Paşa Hükümeti'nde Harbiye Nazırı oldu Şehzade Süleyman'ın kızı ile evlendi Orduda bazı düzenlemeler yapan Enver Paşa Fransız modeli yerine Alman stilini uyguladı

Birinci Dünya Savaşına Almanların yanında katılmamızda etkin rol oynayanlar arasındaydı Dünya Savaşı'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisi ile sonuçlanmasından sonra İttihat ve Terakki Partili arkadaşlarıyla birlikte önce Odessa'ya oradan da Berlin'e gitti; daha sonra Rusya'ya geçti Anadolu'daki Milli Mücadele Hareketi'ne katılmak istediyse de kabul edilmedi

1920 Eylülünde Bakü'de Doğu Ulusları Toplantısı'na katıldı ve Batum'da Türkiye Şuraları Partisi'ni kurarak Türkistan'ı kurtarma hareketini başlattı Ancak Rus Kuvvetleri karşısında başarılı olamadı 4 Ağustos 1922'de Tacikistan'da Belcivan yakınlarında bir çarpışmada öldü ve Çeğen Köyü'ne defnedildi
Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com