Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kulturu, miken

Miken Kulturu...

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Miken Kulturu...

Miken (Mykēnai) kültürü

tunç silahlı Hint - Avrupa göçebe topluluklarından Akaların MÖ 1800'lü yıllarda Yunanistan'ı istila ederek yerli neolitik çiftçiler üzerinde feodal-askeri bir egemenlik kurmasıyla başlayan bir kültürdür
İzleyen yüzyıllarda Yunanistan yarımadasının tüm hâkimiyetini ele geçiren Miken uygarlığının en parlak dönemi MÖ 1400'lü yıllarla MÖ 1100'lü yıllar arasındadır Bu dönemin başlarında Girit adasındaki Minos uygarlığını yıkan Miken kralları tüm Doğu Akdenizdeki Minos ticaretini de kontrol altına almışlardır Daha doğrusu Doğu Akdeniz'deki Minos ticaret gemilerinin yerini Yunanistan Batı Anadolu kıyıları ve Girit'in oluşturduğu üçgenin pek dışına çıkamamakla birlikte Miken korsan gemileri almıştır
MÖ 1400'lü yıllardan itiibaren geliştirilen Doğrusal B hece yazısı Miken Yazısı ya da Miken Yunancası olarak bilinir
Doğu Akdeniz'de Minos deniz ticareti egemenliğinin bu şekilde yok olması Fenike kentlerinin ticari anlamda tüm Akdeniz'e yayılmalarına olanak sağlamış Akdeniz'deki pek çok Fenike kolonisinin yanında Kartaca'nın da kurulmasına ve giderek gelişmesine yol açmıştır
Miken yayılması kara yönünde Teselya Trakya ve Çanakkale Boğazı yoluyla Batı Anadolu yönünde olmuştur Bu ilerlemede ilk engel olan Troya MÖ 1150 yılları dolaylarında Miken birleşik ordusunca yıkılmıştır Homeros'un İlyada destanında konu edilen Troya Savaşı sırasında Miken savaşçıları Batı Anadolu yerleşimlerine akınlar düzenlemişlerdir Bunun sonucunda tüm Batı Anadolu yerleşimleri Troya'ya birlik göndererek destek olmuşlardır
Miken siyasi varlığı MÖ 1100 yılları dolaylarında Makedonya'dan gelen demir silahlı Dor akınlarıyla son bulmuştur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com