Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürk, cumhuriyetçilik, ilkeleri

Atatürk İlkeleri (Cumhuriyetçilik) Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyet halkın kendi kendisini yönetmesi ve devlet içinde karar verecek en yetkili ve son makam olarak milleti kabul etmektedir Cumhuriyet rejimin*de esas yöneticilerin seçimle iş başına gelmeleridir
Halkın kendini doğrudan doğruya yönetmesi demek olan demokrasi ise cumhuriyet rejiminin ulaştığı en ideal yönetim biçimidir
Cumhuriyet yönetiminde millet adına karar verme yetkisi doğrudan millet tarafından seçilmiş olan meclise aittir Cumhuriyetçilik; demokrasi ve çûm*huriyet rejiminin korunması geliştirilmesi ve benim*senmesi için yapılan tüm çalışmalardır
UYARI:Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
TBMM‘nin açılması
1921 ve 1924 Anayasalarının yapılması
► Saltanatın kaldırılması
► Cumhuriyetin ilan edilmesi
► Siyasal partilerin kurulması
► Ordunun siyasetten ayrılması
► Kadınlara seçme ve seçilme haklarının verilmesi

Cumhuriyetin Kazandırdıkları
  • Ülkenin bir hanedan tarafından yönetilmesi uy*gulamasına son verilmiş vatandaşlar devlet yö*netimine eşit olarak katılma imkanı elde etmiş*lerdir
  • Temel hak ve özgürlükler devlet güvencesi altı*na alınmıştır
  • Herkesin kanun önünde eşitliği sağlanmış ka*nunları uygulama görevi bağımsız mahkemele*re verilmiştir
  • Düşünce özgürlüğü sağlanarak vatandaşlara huzurlu bir hayat sürme olanağı tanınmıştır
  • Gelişmemize engel olan unsurlar ortadan kaldı*rılarak çağdaş uygarlığa ulaşmayı sağlayacak bir ortam oluşturulmuştur
  • 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşına seçme ve halk oylamasına katılma hakkı ve sorumlu*luğu getirmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com