Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşmasının, lozan, maddeleri, nelerdir

Lozan Antlaşmasının Maddeleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1-SINIRLAR
Doğu Sınırı: Görüşülmedi Kars antlaşması geçerli oldu Irak Sınırı : Musul konusunda anlaşmazlık çıkması üzerine
Türkiye ile İngiltere arasında ikili görüşmelere bırakıldı
Suriye Sınırı: 20 Ekim 1921′de imzalanan Ankara Antlaşması*na göre belirlendi
Batı Sınırı: Meriç nehri sınır oldu
Ege Adaları : Bozcaada ve Gökçeada Türkiye’ye Oniki Ada İtalya’ya diğer bütün Ege adaları silahsızlandı*rılması şartıyla Yunanistan’a verildi II Dünya savaşından sonra imzalanan Paris Antlaşması ile 12 Ada Yunanistan’a verildi
2-BOĞAZLAR
  • Boğazların yönetimi başkanlığını bir Türk’ün yapacağı ulus*lararası komisyona bırakılacak
  • Boğazların her iki yakasında yirmişer km’lik alan silahsızlan*dırılacak
  • Ticaret gemileri serbestçe boğazlardan geçebilecek
  • Savaş gemilerine tonaj sınırlaması getirilecek
  • Savaş ihtimali olduğunda Türkiye boğazlan silahlandırabilecek
3-İSTANBUL’UN DURUMU
İstanbul‘un Lozan antlaşması’nın TBMM‘de onaylanmasın*dan sonra bir buçuk ay içerisinde İtilaf devletlerince boşaltıl*ması kararlaştırıldı
4-KAPİTÜLASYONLAR
Kapitülasyonların bütün sonuçlarıyla birlikte kaldırılması kabul edildi
5-D BORÇLAR
  • En çok Fransa ile aramızda bu konuda sorun çıktı
  • Düyun-u Umumiye İdaresi kaldırıldı
  • Osmanlı borçları Osmanlı Devleti’nden ayrılan devletler ara*sında paylaştırıldı
  • Borçların önemli bir kısmını Türkiye ödeyecekti
  • Borçlar Türk lirası ya da Fransız frangı ile ve taksitler halinde ödenecekti
6-PATRİKHANE
  • Yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartıyla patrikhane İstan*bul’da kalacak + Seçilen patriği Türk hükümeti onaylayacak
7-YABANCI OKULLAR
  • Türkiye’de bulunan bütün yabancı okullar Türk Milli Eğitim sistemine bağlı olacak
  • Bu okullar Türk müfettişlerince denetlenecek
8-SAVAŞ TAZMİNATI
  • Yunanistan’dan savaş tazminatı olarak sadece Edirne‘nin Karaağaç istasyonu alındı
9-AZINLIKLAR
  • Türkiye’de bulunan bütün azınlıklar Türk vatandaşı sayıldı Böylece Avrupalı devletlerin içişlerimize karışmaları önlendi
  • Batı Trakya Türkleri ile İstanbul Rumları hariç Yunanistan’da*ki Türkler ve Türkiye’deki Rumların yer değiştirmesi kararlaş*tırıldı
LOZAN ANTLAŞMASI‘NIN ÖNEMİ
Türkiye’nin bağımsızlığı tanındı
Türk milleti açısından I Dünya savaşı sona erdi
Lozan Antlaşması uzun süre geçerli olması açısından diğer
antlaşmalara örnek oldu
Boğazlar komisyonunun varlığı milli egemenliğimize gölge
düşürdü
Uzun yıllar süren kapitülasyonlar dış borçlar azınlıklar gibi sorunlar çözümlendi
Irak sınırı hariç diğer sınırlarımız belirlendi
Türk bağımsızlık savaşı diğer esir milletlere örnek oldu
Antlaşmadan Sonra Sorun Olan Konular
Musul Sorunu
Hatay Sorunu
Boğazlar Sorunu
Dış borçların ödenme şekli
Nüfus mübadelesi
Yabancı okullar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com