|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bileşik, cümle, kullanılır, nedirbileşik |
![]() |
Bileşik Cümle Nedir?-Bileşik Cümle Nasıl Kullanılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bileşik Cümle Nedir?-Bileşik Cümle Nasıl Kullanılır?Bileşik Cümle Nedir?-Bileşik Cümle Nasıl Kullanılır? Tek bir yüklemi olan ve içinde yan cümlecik bulunan cümlelerdir ![]() ![]() a ![]() ![]() Örnek: “Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Çiçekleri koparan çocukları sonunda yakaladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Kimsenin kalbini kırmadan görevini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: Bazen yan cümlecik yüklemin içinde de olabilir ![]() Örnek: “Kimsenin bilmediği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı cümlelerde ise fiilimsi yüklem görevindedir ![]() Örnek: “Romancının görevi okuyucuyu aydınlatmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz ![]() ![]() ![]() Örnek: “Sınava iyi hazırlanmışsa ![]() ![]() ![]() ![]() Şart anlamı veren her cümle yapıca şart cümlesi değildir ![]() Örnek: “Yarın gelmek üzere şimdi dağılabilirsiniz ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: “Anladım ki o da beni seviyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() Örnek: “İçeriye girerken duyduğum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlenin yüklemine göre gösterdiği durum da çoğu zaman yapıyla birlikte adlandırılır ![]() Örnek: “Bu konuyu iyi bilmek çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|