Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divan, geleneği, nelerdir, özellikleri, şiiri

Divan Şiiri Geleneği Ve Özellikleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Divan Şiiri Geleneği Ve Özellikleri Nelerdir?

Divan Şiiri Geleneği ve Özellikleri Nelerdir?

*Divan edebiyatı saray ve çevresinde gelişen ve aydın zümreye hitap eden bir edebiyattır "Klasik Türk Edebiyatı" ismiyle de anılır

*Bu döneme ait şairlerin şiirlerini topladıkları "divan" adı verilen birer defterleri vardır Her şairin bir divanı olduğu için divan edebiyatı ifadesi daha yaygındır

*Divan şiirinin dilinde Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar sıkça görülür Bu dönemin Türkçesine "Osmanlı Türkçesi" denir

*Nazım birimi beyittir

*Aruz vezni kullanılmıştır

*Şiirlerde aşk tabiat din tasavvuf gibi genellikle ferdi konular işlenmiştir

*Şiirlerde konu bütünlüğüne ve bütün güzelliğine değil beyit güzelliğine yer verilmiştir Yani en güzel şiiri yazmak değil en güzel beyti yazmak amaçlanmıştır

*Kaside gazel mesnevi murabba terkib-i bend rubai şarkı gibi nazım şekilleri vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com