|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açıklığı, açıklık, bozan, cümlede, etmenler, nedircümlede |
![]() |
Cümlede Açıklık Nedir?-Cümlede Açıklığı Bozan Etmenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlede Açıklık Nedir?-Cümlede Açıklığı Bozan EtmenlerCümlede Açıklık Nedir?-Cümlede Açıklığı Bozan Etmenler Cümle bir yargı birimidir ![]() ![]() ![]() isteğin tam anlatılmasıdır cümle ![]() ![]() yargıyı ![]() ![]() gerekir ![]() ![]() ![]() cümle çeşitli anlamlara gelirse hem öyle bir anlam çıkar hem de böyle bir anlam çıkarsa ![]() değildir ![]() ![]() ![]() ![]() yönden üzerinde özellikle durmamız gerekli noktalardan biridir ![]() Çünkü ![]() ![]() ![]() ![]() hakkında bir şeyler söyleme işidir ![]() söylediklerimizin açıklığına ve anlaşılırlığına bağlıdır ![]() Yazımızın açıklığını ![]() vardır: Söylediklerimizin soyut ya da somutluğu ![]() geliştirilip geliştirilmediği ![]() ![]() yani düşünsel düzenin sağlanıp sağlanmadığı önemlidir ![]() ![]() doğrudan doğruya etkileyen etmenlerden biri ve en önemlisi ![]() cümlelerimizin açık ve anlaşılır olmayışıdır ![]() engelleyen noktalar nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz ki cümlelerimiz açık ve anlaşılır olsun? Bunları şöylece sıralayabiliriz: 1 ![]() ![]() söylenmek istenene tam karşıt bir anlamın ortaya çıkmasına ya da anlaşılmamasına yol açar ![]() “Kötü bir anlayışın ve düşüncenin verimi olan dil devrimini kökünden yıkma çabaları hızlandı ![]() Bu cümleyi yazanın ereği ![]() bir anlayış ve düşüncenin ürünü oluşunu göstermektir ![]() ![]() hâliyle cümleden bu anlam çıkmaktadır ![]() ![]() durumla karşılaşmaktadır: Dil devrimi mi kötü bir anlayış ve düşüncenin verimi ![]() İkisi de anlaşılıyor cümleden ![]() ![]() birden çok anlaşılmaya yol açarsa o cümlede açıklık yok demektir ![]() Cümleyi şöyle kurarsak açıklığı sağlamış oluruz: “Dil devrimini kökünden yıkma çabaları kötü bir anlayış ve düşüncenin verimidir ![]() çabalar hızlanmıştır ![]() 2 ![]() cümlelerin açıklığını engeller ![]() “Dana ahırına doğru koştu ![]() Bu cümleden anlayacağınız ![]() koşmuş olmasıdır ![]() ![]() işaretinin kullanılmayışı böyle bir yanlışlığa ve belirsizliğe yol açmıştır ![]() Söylenilmek istenen: “Dana ![]() ![]() ![]() 3 ![]() anlaşılırlığını etkiler ![]() ![]() “Ben ![]() ![]() Bu biçimiyle cümle açık değildir ![]() şudur: “Şiiri de seviyorum ![]() ![]() ![]() fazla seviyorum ![]() çıkardığımız anlama tam karşıttır: “Ben de ![]() ![]() ben şiiri ![]() ![]() Böyle bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için cümleyi şu biçimde kurabilirdik: “Ben ![]() severim ![]() 4 ![]() ![]() Şu cümleye bakalım: “Nuri ![]() dersiyle ilgilenmesini istedi ![]() Dersiyle ilgilenmesini istediği babası mıdır ![]() öğretmeni mi? Belli değil ![]() “onun” sözü hem matematik öğretmeninin yerini tutmakta hem de babanın ![]() ![]() ![]() adı karşılayacak yolda kullanmamak gerekir ![]() Buraya değin söylediklerimiz ![]() örgüsü yönünden sık sık yaptığımız yanlışlıkları somutlaştırmaktadır ![]() Gerçekte ![]() ![]() değişik biçimde anlatma olanağı vardır ![]() ![]() ![]() Diyelim ki şöyle bir cümle kurduk: “Hava güzel değildir ![]() ![]() “Hava kapalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Önemli olan ![]() karşılamadığını bir tartıdan geçirmektir ![]() |
![]() |
![]() |
|