|
|
Konu Araçları |
anlatım, bozukluğu, eksikliğinden, eylem, kaynaklanan, yardımcı |
Yardımcı Eylem Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozukluğu |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yardımcı Eylem Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım BozukluğuYardımcı Eylem Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozukluğu Türkçe'de sık karşılaşılan anlatım bozukluklarından biri de yardımcı eylem eksikliğinden doğan anlatım yanlışlarıdır Özellikle sıralı ve bağlı cümlelerde yardımcı eylemlerin unutulması cümlede anlatım bozukluğuna yol açmaktadır Aşağıdaki cümleleri inceleyelim • Öğretmenlerin içinde bulunduğu koşullar tesbit ve bu koşullar eğitimi olumlu yönde geliştirecek biçimde düzeltilmelidir "tesbit" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "edilmeli" biçimi getirilmelidir • Öğrencilerimizi tebrik ve hepinizin adına teşekkür ederim "tebrik" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "eder" şekli getirilmeli Ayrıca "adına" sözcüğünden sonra "kendilerine" sözcüğü getirilerek cümledeki dolaylı tümleç eksikliği de giderilmelidir • Okullardaki eşyayı tahrip ve onlara zarar verenler disiplin kuruluna verilir "tahrip" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "eden" biçimi getirilmelidir |
|