![]() |
Fabl Nedir? Fabl Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fabl Nedir? Fabl ÖrnekleriFabl Nedir? Fabl Özellikleri Nelerdir? Bir tür küçük öyküdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fabllerde soyut konular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fabl'da Kişiler: Fablin konusu olan olay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fabl'da Olay: Fablin konusu insan başına gelebilecek her hangi bir olaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serim: Olayın türüne ![]() ![]() Düğüm: Olay o çevrede verilmek istenen derse göre gelişir ![]() ![]() Çözüm: Olay beklenmedik bir sonuçla biter ![]() ![]() Öğüt: Ana fikir bu bölümde öğüt niteliğinde verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Fabl'da Yer: Tasvir yapılmaz fakat çevre çok iyi verilmelidir: Orman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fabl'da Zaman: Her olay gibi fabldeki olay da bir zaman diliminde geçer ![]() ![]() Dünyanın en ünlü fabl yazarları Ezop ve Jean de La Fontaine'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fabl Özellikleri Nelerdir? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FABL ÖRNEKLERİ Keçi Can Pazarında Keçiciğin aklı bir karış havada ya ![]() ![]() ![]() ![]() "Heh ![]() ![]() ![]() Keçicik ![]() ![]() "Eh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Suç sende değil bende ![]() ![]() ![]() Zamansız bir işe kalkışmanın sonu budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horoz ile Tilki Görmüş geçirmiş ![]() Tünemiş bir ağacın dalına ![]() Kurnaz tilki ![]() ![]() Dedi ki: "Kardeşçiğim ![]() Barış oldu hayvanlar arasında ![]() Müjde getirdim sana ![]() Ama Allah aşkına oyalanma; Çünkü bilirisin ya ![]() ![]() Oysaki siz serbestsiniz daima ![]() İşleri düşünemeye bilirsiniz; Hem artık siz yardım da ederiz ![]() Ama ![]() ![]() Doya doya öpeyim gözlerinden" "Kardeşim" dedi horoz ![]() Daha güzel bir haber almazdım şüphesiz ![]() Bu nefis Bu mutlu haberinden ![]() Üstelik bunu senden öğrenmekle Sevincim iki kat oldu ![]() ![]() ![]() Bunu müjdelemek için olacak ![]() Bak iki tazı geliyor koşarak" Hızlı da koşuyorlar; haydi ben ineyim de Hep birden öpüşelim tazılar geldiğinde ![]() "Hoşça kal " dedi tilki ![]() ![]() Kutlarız bu barışı yeniden buluşunca ![]() Çabuk toplayıp tası tarağı ![]() Külhani bir anda tırmandı dağı ![]() Bir iş çıkmamıştı numarasından ![]() O sırada çalının arkasından ![]() İhtiyar horoz kıs kıs gülüyordu ![]() Oyunbazı oynatmak pek tatlı oluyordu ![]() La Fontaine'den çeviren; Orhan Veli Kanık Aslan ile Fare Herkes herkese yardım etmeli ![]() Ben büyük ![]() İki masalım var bunun üstüne ![]() Başka da bulurum isteyene ![]() Aslan toprakla oynuyormuş bir gün; Birde bakmış pençesinde fare ![]() Aslan ![]() ![]() Kıymamış canına ![]() ![]() Boşuna gitmemiş bu iyiliği ![]() Kimin aklına gelir ![]() Farenin aslana iyilik edeceği? Etmiş işte ![]() ![]() Günün birinde aslan Biraz çıkayım derken ormandan ![]() Düşmüş bir tuzağa ![]() Ağla içinde kalmış; Kükremiş durmuş boşuna; Bereket fare usta yetişmiş imdada; Bu iş kükremekle değil ![]() Kemirmekle olur demiş ![]() Başlamış incecik dişlerini işletmeye Gelmiş ipin hakkından kıtır kıtır ![]() Bir ilmik kopunca ağdan hayır mı kalır? Sabır ![]() Güçten ![]() ![]() La Fontaine Masalları (Çev ![]() |
![]() |
![]() |
|