Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cümle, kurallı, örnekleri

Kurallı Cümle Örnekleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kurallı Cümle Örnekleri

Kurallı Cümle Örnekleri

Yüklemin cümlenin sonunda yer aldığı cümle çeşididir

"Derinden derine ırmaklar ağlar"

"Mermeri oyardı taşı delerdi;

Kaç yanık yolcuya soğuk su verdi"

"Kuruyan gözlere yaş gönderen bu"

"Ben de ah etsem eğer karşıki dağlar kül olur"

"Gözlerim gözlerinde dinlenirken eriyor

Zerrelerim çözülmüş gibi sesler veriyor

Ben sıcak denize inen buzdan bir dağım"

"Neşemin tılsımı hâlâ o demir pençededir"

"Gurbet ademden kara hasret ölümden acı"

"Ben ömrümü harcadım; bu yollar tükenmedi"

* Hem fiil cümleleri hem de isim cümleleri kurallı cümle ola*bilir

Aşağıdaki paragrafta yer alan cümleleri inceleyelim:

"Eylül bir ruh çözümlemesi romanıdır Edebiyatımızda bu yolda yazılmış romanların başarılı ilk örneğidir

Vakası yok denecek kadar basittir Üslup Halit Ziya'nın üslubundan daha sade ve özentisizdir Romandaki kişi kadrosu son derece sınırlıdır Eserin asıl olarak üç temel kahramanı vardır Bu üç kişiden ikisi olan Suat ile Süreyya evli bir çifttir"

Bu parçadaki bütün cümleler kurallı cümledir; ayrıca cüm*lelerin hepsi kurallı isim cümlesidir

Şimdi bir de aşağıdaki paragrafın cümlelerine bakalım:

"Bazı söz kalıpları ve söyleyiş biçimleri ulusların nitelik*lerini yansıtır Böyle sözlere bakıldığında o ulusun ya*şam biçimi zenginliği-yoksulluğu kolayca anlaşılabilir Atasözleri toplumun niteliklerini çok iyi yansıtır Bu sözler geniş halk yığınlarının yüzyıllar boyunca yaşadığı deneyimlerden ve bunlara dayanan düşüncelerden doğ*muştur Ulusun ortak düşünce inanış ve tutumunu belirtir; bize yol gösterir Atasözüyle belgelendirilen tutumun doğruluğu herkesçe kabul edilir"

Bu parçadaki tüm cümlelerin yüklemleri cümlenin sonun-dadır; yani bu cümleler birer kurallı (düz) cümledir Ayrıca bütün yüklemler birer çekimli fiil olduğu için bu cümleler fiil (eylem) cümlesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com