![]() |
Kurallı Cümle Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurallı Cümle ÖrnekleriKurallı Cümle Örnekleri Yüklemin cümlenin sonunda yer aldığı cümle çeşididir ![]() "Derinden derine ırmaklar ağlar ![]() "Mermeri oyardı ![]() Kaç yanık yolcuya soğuk su verdi ![]() "Kuruyan gözlere yaş gönderen bu ![]() "Ben de ah etsem eğer ![]() ![]() "Gözlerim gözlerinde dinlenirken eriyor Zerrelerim çözülmüş gibi sesler veriyor Ben sıcak denize inen buzdan bir dağım ![]() "Neşemin tılsımı hâlâ o demir pençededir ![]() "Gurbet ademden kara ![]() "Ben ömrümü harcadım; bu yollar tükenmedi ![]() * Hem fiil cümleleri ![]() ![]() Aşağıdaki paragrafta yer alan cümleleri inceleyelim: "Eylül bir ruh çözümlemesi romanıdır ![]() ![]() Vakası yok denecek kadar basittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçadaki bütün cümleler kurallı cümledir; ayrıca cüm*lelerin hepsi kurallı ![]() ![]() Şimdi bir de aşağıdaki paragrafın cümlelerine bakalım: "Bazı söz kalıpları ve söyleyiş biçimleri ulusların nitelik*lerini yansıtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçadaki tüm cümlelerin yüklemleri ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|