Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cumhuriyet, devri, edebiyatı, türk, özellikleri

Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatı Özellikleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı Divan edebiyatının terk edilmesinden sonra teşekkül eden Tanzimat Servet-i Fünun Fecr-i Ati ve Millî Edebiyat adlarıyla anılan edebiyat tarzları vasıtasıyla oluşturulan zemin üzerine kurulmuştur
Cumhuriyet devri edebiyatının ilk dönem eserleri değişen siyasî sosyal ve kültürel çerçevenin etkilerini taşır
Dildeki sadeleşme hareketi artık yerleşmiştirAruz bırakılarak hece kullanılmıştır
Şiirde ve düz yazıda toplumun her kesiminden gelen sanatçılar sayesinde konular oldukça genişletilmiştir Buna bağlı olarak mekânlar da çeşitlilik kazanmıştır
Anadolu’ya daha çok yer verilmiştir Roman ve hikâyelerde toplum sorunları gözleme dayanan bir gerçeklikle anlatılmıştır
Kurtuluş Savaşı ve bu dönemdeki toplum hayatı da konu edilmiştir
Tiyatro eserlerinde de millî konular işlenmiştir
-Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yeni bir kültür oluşturma çabası ortaya çıkmıştırBu kültürü oluşturma görevi de aydınlara verilmiştirBu nedenle bu fikirlerin edebiyata yansıması normaldir
-Bu dönemin yazarları yeni kurulan devletin görüşlerini halka akta- rmayı vazife edinmişlerdir
-Milli edebiyatın sade dil görüşü TDK (Türk Dil Kurumu) ile resmi –leşmiştir
-TDK’nın başını çektiği öztürkçecilik hareketidildesağlıklı olmayan bir “arı dil”anlayışıyla yabancı kelimeleri atıp yerine Türkçe kelimeler uydurma çabasıdır
-Anadolu neredeyse kutsal bir toprak olarak algılanıyordu
-Bu dönemde AtatürkKurtuluş SavaşıÇanakkale Savaşı destanlaştı- rılmıştır
-Milliyetçilik gelişmiştir
-Bu dönemin dil anlayışı milli edebiyatın dil anlayışıdır
Nurullah ATAÇ
Necip Fazıl KISAKÜREK
Cahit KÜLEBİ
Kemal TAHİR
Behçet NECATİGİL
Necati CUMALI
Sait Faik ABASIYANIK (1906-1954) (0)
Cevat Şakir KABAAĞAÇLI Halikarnas Balıkçısı (0)
Abdülhak Şinasi HİSAR
Cahit Sıtkı TARANCI
Ahmet Muhip DIRANAS (SEMBOLİST)
Ahmet Kutsi TECER
Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962) (0)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com