![]() |
Hz Yusuf'un Rüyasında Gördüğü 11 Yıldız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz Yusuf'un Rüyasında Gördüğü 11 YıldızHer yıldız bir güneştir ve her güneşin de kendine tâbi gezegenlerinin olması tabiidir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Hani Yûsuf babasına söyle demişti; Babacığım ben rüyada, gerçekten onbir yıldızla, güneş ve ayı gördüm; onları bana secde ederlerken gördüm ![]() Onbir yıldız, bazı müfessirlerce Hz ![]() ![]() Bu arada müfessirler, onbir yıldız adının geçtiği bir hadîse de yer verdiler ki bu hadis, yıldız isimlerindeki bazı küçük farklarla birlikte hadisçi Hâkim 'in kitabında da bulunmaktadır ![]() Birinci derecedeki sahih hadis kaynaklarında bulunmayan bu hadiste anlatıldığına göre, ehl-i kitaptan biri Peygamber (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâkim'in kitabına aldığı hadiste bu onbir kevkebin, göğün yan taraflarıyla kuşatılmış oldukları kaydı da vardır ![]() ![]() Âyette, yıldızların ay ve güneşle beraber söylenişi ve onların "necm" yerine "kevkeb" kelimesiyle dile getirilişi, bunların gezegen olma ihtimallerini güçlendirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetteki "kevkeb" kelimesini genelde olduğu gibi gezegen anlamında ele alır ve bunu da Yûsuf 'un kardeşlerinin yanı sıra doğrudan gezegenlere yorumlarsak o takdirde Yûsuf ailesi gibi güneş ailesinin on bir gezegene sahip olduğuna hükmedebiliriz ![]() Güneş ailesinin elbet gezegenlerden başka çok sayıda kuyruklu yıldızları, gezegenlere ait ayları, ve bir çok küçük gezegenler (:asteroidler) i vardır ve bu aile sanıldığı kadar küçük değildir ![]() ![]() Dipnot: 1- Kurtubî ve diğer tefsirlerde verilen isimler farklılıklarıyla beraber şöyledir, Harsan (ceryân, cerbân), tank, zeyyâl, kâbis, mısbâh, darûh (sarûh), zü'l-ketifeyn (zü'l-kenfât), zü'l-kar' (zü'l-farg), falık, vessâb, amûdân ![]() ![]() ![]() 2- Kur'an-ı Kerîm'de genellikle yıldız için "necm", gezegen türünde olanlar için de "kevkeb" denildiği anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Bu konu ve uzaydan bahseden diğer konularla ilgili ayetlerinin yorumu için bkz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|