Nutuk > 6.Bölüm > Ankara'nın Başkent Olması,Barış Dönemi Meclisi,Cumhuriyetin İlanı Ve Gelişen Olaylar > |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nutuk > 6.Bölüm > Ankara'nın Başkent Olması,Barış Dönemi Meclisi,Cumhuriyetin İlanı Ve Gelişen Olaylar >Yeni Türkiye Devletinin Başkenti:ANKARA Meclis Fethi Bey'in Başkanlığındaki Bakanlar Kuruluna ve Fethi Bey'in Kendisine Karşı Taşlamalar ve Eleştiriler Başladı Uygulamak İçin Sırasını Beklediğim Tasarının Uygulanması Zamanı Gelmişti Fethi Bey'in Başkanlığındaki Bakanlar Kurulu Çekiliyor Bakanlar Kurulu Aday Listeleri ve Bakanlar Kurulu Başkanlığına Seçileceği Umulan Kişiler Ulusal Egemenliğimizi Her Şeye ve Her Şeye Karşı Koruyalım,Diyen Kişi Parti Yönetim Kurulu da Kesin Bakanlar Kurulu Listesi Çıkaramadı Cumhuriyetin Kurulacağını Nerede,Kimlere Söyledim Cumhuriyetin Kuruluşuna İlişkin Yasa Tasarısını İsmet Paşa İle Hazırladık 29 Ekim 1923 Günü Halk Partisi Grubunda Yapılan Görüşmeler Ben Genel Başkan Olarak Sorunun Çözülmesiyle Görevlendirildim 28 - 29 Ekim Gecesi Hazırladığım Yasa Tasarısını Önerdim Ne Olursa Olsun Hükümetimizin Biçimi Cumhuriyet Olacaktır Önerim Parti Grubunda ve Hemen Mecliste Görüşülerek "Yaşasın Cumhuriyet" Sesleri Arasında Kabul Olundu Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Oybirliğiyle Beni Seçti Cumhuriyetin Kuruluşu Üzerine Ulusun Duyduğu Genel ve İçten Sevince Katılmaktan Çekinenler Rauf Bey'in Cumhuriyetin İlanı Üzerine Gazetecilerle Konuşması İstanbul Halkının Temsilcileri Cumhuriyetin İlanını Nasıl Karşılamışlardı Cumhuriyetin İlanıyla Boşa Çıkan Umutlar Cumhuriyetin İlanı Üzerine Halifeye Yaptırılmak İstenen Rol ve Halife İçin Yapılan Yayın Rauf Bey'in Ankara'ya Gelerek Birtakım Propagandalarla, Parti Üyelerini Bize Karşı Kışkırtmaya Koyulması Rauf Bey'in Oynatmak İstediği Oyunu Anlayanların Kendisini Bir Parti Toplantısında Sınava Çekmeleri Kazım Paşa'ya "Cumhuriyetin İlanını Önleyebilirsen Yurda Büyük Yardımlarda Bulunmuş Olursun" Diyen Rauf Bey Hiçbir Zaman Cumhuriyetçi Olamaz Padişahlıktan Cumhuriyete Geçiş ve Bu Dönemde İki Görüşün Sürekli Çarpışması İsmet Paşa'nın Mecliste Rauf Bey'e Verdiği Yanıtlar |
|