Nutuk > 1.Bölüm > Harekete Geçmek İçin Yapılan Ön Hazırlıklar > Yunan Ordusunun Manisa Ve Aydın Çevresine Girişi > |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nutuk > 1.Bölüm > Harekete Geçmek İçin Yapılan Ön Hazırlıklar > Yunan Ordusunun Manisa Ve Aydın Çevresine Girişi >Bu tarihe değin Yunan ordusunun Manisa ve Aydın çevrelerini de ele geçirdiğini (işgal) öğrendim Ama İzmir'de ve Aydın'da bulunduklarını bildiğim kuvvetlerin ne durumda olduklarını gösterir açık bir bilgiyi daha hiçbir yerden elde edemiyordum Doğrudan doğruya bu kuvvetlerin komutanlarına da birtakım buyruklar yazmıştım Bunun üzerine, 29 Haziranda, 56 Tümen Komutanı Bekir Sami Bey'in, iki gün önceki tarihi taşıyan, bir şifresini aldım 56 Tümene İzmir'de Hurrem Bey adında bir kişi komuta ediyormuş Bu komutan ve İzmir'deki iki alayın kılıç artıkları, subaylarıyla birlikte, hemen hepsi tutsak olmuşlar Yunanlılar bunları gemilerle Mudanya'ya götürmüşler Bekir Sami Bey bu kılıç artıklarının komutasını üzerine almak için gönderilmiş Bekir Sami Bey 27 Haziran 1919 günlü telinde, 22 Haziran 1919 günlü iki buyruğumu ancak 27 Haziranda Bursa'ya vardığında alabildiğini söylüyor ve verdiği bilgiler ve yaptığı açıklamalarda: "Ulusal amaçları gerçekleştirecek yeter araçları bulamadığımdan, tümenimi düzene sokmayı başarırsam daha iyi hizmetler yapılabileceği kanısında olduğumdan, 21 Haziran sabahı Kula'dan Bursa'ya doğru yola çıkmak zorunda kaldım Bununla birlikte, birçok engeller olduğu halde, ulusal eylemin ülkenin kurtarılması için çok gerekli olduğu düşüncesini her yana yaymayı başardım" diyor Düşündüklerimin ve yaptıklarımın doğruluğuna sağlam inancı olduğunu bildiriyor ve bu konuda hemen işe giriştiğini; Çine'de bulunan 57 Tümene de buyruk vermekliğimi ve kendisine de buyruk vermeyi sürdürmemi istiyordu (belge: 20 |
|