|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
5bölüm, ateşli, barışı, büyük, gelen, gelişmeler, görüşmeleri, konferansı, lozan, meclisinde, mecliste, meydana, millet, nutuk, tartışmalar, türkiye, üzerine |
![]() |
Nutuk > 5.Bölüm > Lozan Barışı Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meydana Gelen Gelişmeler > Lozan Konferansı Görüşmeleri Üzerine Mecliste Ateşli Tartışmalar > |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nutuk > 5.Bölüm > Lozan Barışı Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meydana Gelen Gelişmeler > Lozan Konferansı Görüşmeleri Üzerine Mecliste Ateşli Tartışmalar >18 Şubat 1923 günü, İsmet Paşa ile Eskişehir'de birleşerek Ankara'ya birlikte geldik ![]() Baylar, İsmet Paşa Ankara'ya dönerken benim de geziden dönmekte olduğum anlaşılınca Ankara'da, tuhaf ve anlaşılmaz bir düşünce uyanmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meclisin görüşünü öğrenmek gerekli görüldü ![]() ![]() ![]() Anlaşıldığına göre, karşıcıllar, Delegeler Kurulumuza ve İsmet Paşa'ya amansız düşman kesilmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27 Şubat 1923 günlü gizli oturumda başlayan saldırılar, 6 Mart 1923 gününe değin ateşli, coşkulu bir biçimde sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mecliste yaptığım genel açıklama ile durumun her yönünü açıkladım ![]() ![]() ![]() ![]() Delegeler Kurulumuzun, Bakanlar Kurulunca verilmiş yönergeye aykırı iş görüp görmediğini söylemeye, Mecliste bulunan Bakanlar Kurulunun yetkili olduğunu söyledim ![]() En sonu dedim ki: "Delegeler Kurulu, Bakanlar Kuruluna karşı sorumludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yön üzerindeki görüşümü de şöyle belirttim: "Musul sorununun geçici ertelenmesinden söz etmemek üzere, yönetim, siyasa, iktisat işleriyle ilgili konularda ve öbür sorunlarda ulusun ve ülkenin haklarını, bağımsızlığını tam ve sağlam olarak elde etmek ve kurtardığımız yerlerin kesin olarak boşaltılmasını istemek temel koşuldur ![]() Sözlerime şunları da ekledim: "Delegeler Kurulumuz, kendine verilen görevi tam yetkin olarak yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Meclisin, söz konusu sorun üzerindeki tartışmaları durdu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|