![]() |
Yerli Yöresel Peynirler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yerli Yöresel PeynirlerÜlkemizde tüketimi en yaygın olan peynirler, beyaz peynir ve kaşar peyniridir ![]() ![]() //begin IE 4+ And NS6 dHTML Outlines function hideshow(which) { if (!document ![]() ![]() { return } else { if (document ![]() { oWhich = eval ("document ![]() } else { oWhich = eval ("document ![]() ![]() } } window ![]() if (oWhich ![]() ![]() { oWhich ![]() ![]() } else { oWhich ![]() ![]() } } //end IE 4+ And NS6 dHTML Outlines function initoutlineExpandible() { hideshow('outlineChild1') hideshow('outlineChild2') hideshow('outlineChild3') } Yerli-yöresel peynirler Ürünlerin bilgilerine ulaşmak için* tıklayın ![]() » Kaşar Peyniri Ma: 1 Kırklareli: Kaşar peyniri En iyi tanınan peynirlerimizden olan Kaşar peyniri, Kars, Erzurum, Muş gibi Doğu illerinde ve Kırklareli, Edirne, Tekirdağ gibi Batı illerinde koyun sütünden üretiliyor ![]() ![]() küflendirilip, sonra temizlenerek hazırlanan kaşar peynirin dışının küflü olması, kaşarın iyi kalitede olduğunu gösterir ![]() demektir ![]() yemeklerinde de sıkça kullanılıyor ![]() » Tulum Peyniri M: 2* Erzincan: Tulum peyniri Buzdolabının olmadığı zamanlarda, peynir, uzun süre korunmak için tuzlanarak hayvan derisinden tulumlara basılırdı ![]() gelen bu yöntemle hâlâ peynir üretiliyor ve korunuyor ![]() bölgelerinde üretilen tulum peyniri, beğenilen peynir türleri arasında yer alıyor ![]() mağaralarda iki, üç ay bekletiliyor ![]() de üretilen bu lezzetli peynir, yörelere göre küçük lezzet farklılıkları gösteriyor ![]() » Otlu Peynir M: 4* Van: Otlu peynir Koyun sütünden üretilen Van'ın geleneksel otlu peynirine tadını, yabani sarmısak otu veriyor ![]() olarak ya da salamurada iki, üç ay dinlendirilmeye bırakılıyor ![]() peynir, dayanıklı bir peynir çeşidi olduğu için uzun yola gidilirken, yolluk olarak kullanılmaya çok uygun ![]() tereyağı ilavesiyle sıcak pide arasında yemeniz! » Mihalıç peyniri M: 4* Balıkesir-Bursa: Mihalıç peyniri Marmara Bölgesi'nin çeşitli köşelerinde birçok iyi peynir çeşidi bulunur ![]() başka ![]() ![]() Sert, yağlı, tuzlu ve çok dayanıklı bir peynir olan Mihalıç'ın, bol gözeneklisi makbul ![]() makarnanın üzerine rendelendiğinde Parmesan peynirini aratmaz ![]() » Örgü peyniri M: 4* Diyarbakır: Örgü peyniri Lezzet olarak Çerkez peynirini andıran örgü peyniri İstanbul' da kolayca bulunuyor ![]() suda kaynatılıyor; lezzetinin sırrı da burada ![]() hafifçe esnek olanını tercih edin ve taze ekmek ve domates ile lezzetinin tadına varın! » Tel civil peyniri M: 4* Erzurum: Tel civil peyniri Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de yağı alınmış sütle hazırlanan yumuşak bir peynir türü ![]() ![]() Diyet yapanlara uygun ancak tuz oranı yüksek ![]() hafif ısıtıldıktan sonra üzerine yumurta kırarak yemenizi tavsiye ederiz ![]() » Çerkez peyniri M: 4* Bolu: Çerkez peyniri Çerkez kökenli ailelerin yerleştiği yörelerde üretilen bu epey tuzsuz peynirin en iyisi Düzce ve Hendek'te yapılıyor ![]() peynirin dokusu gözeneksiz, rengi krem veya açık sarı ![]() halinde satılıyor ![]() ![]() » Teneke tulumu M: 4* Ayvalık: Teneke tulumu Ege Bölgesi'nin tulum peynirleri, Orta ve Doğu Anadolu'daki türevlerinden farklı üretiliyor ![]() salamura ilave ediliyor ve soğuk hava depolarında bekletiliyor ![]() tulumu, kahvaltının yanı sıra, üzerine sızma zeytinyağı gezdirilerek salatalarda ve yeşil zeytinin yanında mükemmel bir tamamlayıcı ![]() » Gravyer peyniri M: 4* Kars: Gravyer peyniri Ülkemize dışarıdan gelen bu peynir, Kars'ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanıyor ![]() gravyer üretimi günümüzde de devam ediyor ![]() delikler bulunan, parlak sarı renkli gravyer peynirinin tadı, İsviçre'nin Emmental peynirine benzer ![]() porsiyonlar halinde tüketiliyor, hamburger ve peynir suflesinde de kullanılıyor ![]() » Dil peyniri M: 4* Bursa: Dil peyniri Dilimlerinin dile benzemesi dolayısıyla bu ismi alan dil peyniri, güçlü ve keskin tadı olan peynirlerden hoşlanmayanların sevdiği bir tür ![]() taze olarak tüketilen, kolayca liflere ayrılan dil peyniri, süt tadının yoğun olarak hissedildiği peynirlerden biri ![]() liflenmeyen, sert, tuzlu bir yapıya sahipse ve rengi beyaza yakın, hafif sulu değilse bilin ki kötü üretilmiş bir dil peyniri alıyorsunuz ![]() sade olarak tüketildiği gibi domates ve salatalık ile de yenilebilir, pizzalarda kullanılabilir ![]() peynirinin liflerini serperseniz, lezzeti bir anda değişecektir ![]() » Urfa peyniri M: 4* Urfa: Urfa peyniri Urfa'nın özgün beyaz peynirine "kız memesi" adı da veriliyor ![]() aşamasında yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılan peynir, bezlerin içine topak şeklinde bağlanarak süzülüp tuzlanıyor ve küçük toplar halinde satılıyor ![]() ![]() ziyade yolluk olarak kullanılan peynirin az miktarları bile doygunluk sağlıyor ![]() Taze pide ve tereyağı ile yenildiği gibi, salataların üzerine de rendelenebilir ![]() » Minzi peyniri M: 4* Trabzon: Minzi peyniri Karadeniz Bölgesi'nde üretilen, lor türevi bu peynir, 'minci'diye de adlandırılıyor ![]() Ahşap fıçılarda toprağa gömülerek hazırlanan minci, bekletildiği için koyu yeşile çalan bir renk alıyor ![]() ![]() Tereyağında hafif eritip, içerisine yumurta kırarsanız, tadına doyamazsınız ![]() » Kafkas gravyeri M: 4* Artvin: Kafkas gravyeri Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde Rus etkisi altında üretilen peynirlerden biri ![]() dokusu daha ince, rengi ise koyu sarı ![]() ![]() gibi, sufle benzeri sert ve aromalı peynir gerektiren yemeklerde de rahatlıkla kullanılabilir ![]() » Beyaz peynir M: 4* Ezine-Edirne: Beyaz peynir Her yerde bulunmasına rağmen, beyaz peynir Trakya Bölgesi'ne mal edilir ![]() Marmara Bölgesi'nde olduğu kadar, Ege ve Orta Anadolu'da da kaliteli çeşitleri üretilen beyaz peynir, ülkemizin en çok tüketilen peyniri ![]() Ezine ilçesindeki ise en ünlüsü ![]() lezzeti olmakla kalmıyor, börek, salata, kek ve poğaçada da bolca kullanılıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|