Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
peynirler, yerli, yöresel

Yerli Yöresel Peynirler

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yerli Yöresel Peynirler







Ülkemizde tüketimi en yaygın olan peynirler, beyaz peynir ve kaşar peyniridir Ancak ülkemiz yöresel peynir yönünde hayli zengindir Bu çeşitlerin bazıları şunlardır:


//begin IE 4+ And NS6 dHTML Outlines
function hideshow(which)
{
if (!documentgetElementById|documentall)
{
return
}
else
{
if (documentgetElementById)
{
oWhich = eval ("documentgetElementById('" + which + "')")
}
else
{
oWhich = eval ("documentall" + which)
}
}

windowfocus()

if (oWhichstyledisplay=="none")
{
oWhichstyledisplay=""
}
else
{
oWhichstyledisplay="none"
}
}
//end IE 4+ And NS6 dHTML Outlines
function initoutlineExpandible()
{
hideshow('outlineChild1')
hideshow('outlineChild2')
hideshow('outlineChild3')
}







Yerli-yöresel peynirler
Ürünlerin bilgilerine ulaşmak için* tıklayın


» Kaşar Peyniri







Ma:

1
Kırklareli: Kaşar
peyniri

En iyi tanınan peynirlerimizden olan Kaşar peyniri, Kars, Erzurum, Muş gibi
Doğu illerinde ve Kırklareli, Edirne, Tekirdağ gibi Batı illerinde koyun
sütünden üretiliyor Rengi hafif sarımsı, tadı ise baharatlı Üzeri önce
küflendirilip, sonra temizlenerek hazırlanan kaşar peynirin dışının küflü
olması, kaşarın iyi kalitede olduğunu gösterir Ama küf içine bulaşmışsa, bozuk
demektir Genellikle kahvaltılık olarak tüketilen kaşar peyniri, fırın
yemeklerinde de sıkça kullanılıyor




» Tulum Peyniri







M:

2*
Erzincan: Tulum peyniri

Buzdolabının olmadığı zamanlarda, peynir, uzun süre korunmak için
tuzlanarak hayvan derisinden tulumlara basılırdı Çok eski zamanlardan günümüze
gelen bu yöntemle hâlâ peynir üretiliyor ve korunuyor Erzincan'ın dağlık
bölgelerinde üretilen tulum peyniri, beğenilen peynir türleri arasında yer
alıyor Kıl keçisi tulumlara basılan peynir, yüzde 75-80 nem oranına sahip
mağaralarda iki, üç ay bekletiliyor Elazığ, Tunceli ve Konya bölgelerinde
de üretilen bu lezzetli peynir, yörelere göre küçük lezzet farklılıkları
gösteriyor




» Otlu Peynir






M:

4*
Van: Otlu peynir

Koyun sütünden üretilen Van'ın geleneksel otlu peynirine tadını, yabani sarmısak otu veriyor Hazırlandıktan sonra toprak küplerde basılarak, kuru
olarak ya da salamurada iki, üç ay dinlendirilmeye bırakılıyor Otlu
peynir, dayanıklı bir peynir çeşidi olduğu için uzun yola gidilirken,
yolluk olarak kullanılmaya çok uygun Size tavsiyemiz, bu leziz peyniri, biraz
tereyağı ilavesiyle sıcak pide arasında yemeniz!




» Mihalıç
peyniri







M:

4*
Balıkesir-Bursa: Mihalıç
peyniri

Marmara Bölgesi'nin çeşitli köşelerinde birçok iyi peynir çeşidi
bulunur Balıkesir-Bursa arasında üretilen Mihalıç peynirinin ise yeri bir
başka Susurluk'un meşhur tostları işte bu lezzetli peynirle hazırlanır
Sert, yağlı, tuzlu ve çok dayanıklı bir peynir olan Mihalıç'ın, bol gözeneklisi
makbul Mihalıç peyniri, kahvaltıda ve tostta kullanılabileceği gibi
makarnanın üzerine rendelendiğinde Parmesan peynirini aratmaz





» Örgü
peyniri






M:

4*
Diyarbakır: Örgü
peyniri

Lezzet olarak Çerkez peynirini andıran örgü peyniri İstanbul' da kolayca
bulunuyor Üretimi emek isteyen bu tuzsuz peynir, yapım aşamasında tuzlu
suda kaynatılıyor; lezzetinin sırrı da burada Satın alırken tuzsuz ve
hafifçe esnek olanını tercih edin ve taze ekmek ve domates ile lezzetinin tadına
varın!




» Tel civil
peyniri






M:

4*
Erzurum: Tel civil
peyniri

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de yağı alınmış sütle hazırlanan yumuşak
bir peynir türü Elle ovulunca iplik iplik olduğundan tele benzetilmiş
Diyet yapanlara uygun ancak tuz oranı yüksek Tereyağı eklenmiş tavada,
hafif ısıtıldıktan sonra üzerine yumurta kırarak yemenizi tavsiye ederiz




» Çerkez peyniri






M:

4*
Bolu: Çerkez peyniri

Çerkez kökenli ailelerin yerleştiği yörelerde üretilen bu epey tuzsuz
peynirin en iyisi Düzce ve Hendek'te yapılıyor Ağızda elastiki bir ses çıkaran
peynirin dokusu gözeneksiz, rengi krem veya açık sarı Yuvarlak kalıplar
halinde satılıyor Diyet yapanlara uygun




» Teneke tulumu






M:

4*
Ayvalık: Teneke tulumu

Ege Bölgesi'nin tulum peynirleri, Orta ve Doğu Anadolu'daki türevlerinden
farklı üretiliyor Peynir hazırlandıktan sonra tenekelere basılarak içerisine
salamura ilave ediliyor ve soğuk hava depolarında bekletiliyor Ayvalık
tulumu, kahvaltının yanı sıra, üzerine sızma zeytinyağı gezdirilerek
salatalarda ve yeşil zeytinin yanında mükemmel bir tamamlayıcı




» Gravyer peyniri












M:

4*
Kars: Gravyer peyniri

Ülkemize dışarıdan gelen bu peynir, Kars'ın tam yağlı inek sütlerinden
hazırlanıyor Rus işgali altındayken yabancı ustalar tarafından başlatılan
gravyer üretimi günümüzde de devam ediyor İçinde bir, iki cm çapında
delikler bulunan, parlak sarı renkli gravyer peynirinin tadı, İsviçre'nin
Emmental peynirine benzer Güçlü bir aromaya sahip olan Kars gravyeri, ufak
porsiyonlar halinde tüketiliyor, hamburger ve peynir suflesinde de kullanılıyor






» Dil peyniri






M:

4*
Bursa: Dil peyniri

Dilimlerinin dile benzemesi dolayısıyla bu ismi alan dil peyniri, güçlü ve
keskin tadı olan peynirlerden hoşlanmayanların sevdiği bir tür Tuzsuz,
taze olarak tüketilen, kolayca liflere ayrılan dil peyniri, süt tadının yoğun
olarak hissedildiği peynirlerden biri Eğer aldığınız peynir kolay
liflenmeyen, sert, tuzlu bir yapıya sahipse ve rengi beyaza yakın, hafif sulu
değilse bilin ki kötü üretilmiş bir dil peyniri alıyorsunuz Dil peyniri,
sade olarak tüketildiği gibi domates ve salatalık ile de yenilebilir,
pizzalarda kullanılabilir Evde hazırladığınız pizzaların üzerine dil
peynirinin liflerini serperseniz, lezzeti bir anda değişecektir






» Urfa peyniri






M:

4*
Urfa: Urfa peyniri

Urfa'nın özgün beyaz peynirine "kız memesi" adı da veriliyor Yapım
aşamasında yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılan peynir, bezlerin içine
topak şeklinde bağlanarak süzülüp tuzlanıyor ve küçük toplar halinde
satılıyor Hem taze olarak hem salamura olarak yenebiliyor Kahvaltıdan
ziyade yolluk olarak kullanılan peynirin az miktarları bile doygunluk sağlıyor
Taze pide ve tereyağı ile yenildiği gibi, salataların üzerine de
rendelenebilir




» Minzi peyniri






M:

4*
Trabzon: Minzi peyniri

Karadeniz Bölgesi'nde üretilen, lor türevi bu peynir, 'minci'diye de adlandırılıyor
Ahşap fıçılarda toprağa gömülerek hazırlanan minci, bekletildiği için
koyu yeşile çalan bir renk alıyor Bu yüzden tadı, geleneksel lordan farklı
Tereyağında hafif eritip, içerisine yumurta kırarsanız, tadına doyamazsınız




» Kafkas gravyeri






M:

4*
Artvin: Kafkas gravyeri

Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde Rus etkisi altında üretilen
peynirlerden biri Tat ve karakter olarak Kars gravyerine benzese de delikli
dokusu daha ince, rengi ise koyu sarı Aroması güçlü Kahvaltıda tüketildiği
gibi, sufle benzeri sert ve aromalı peynir gerektiren yemeklerde de rahatlıkla
kullanılabilir




» Beyaz peynir






M:

4*
Ezine-Edirne: Beyaz peynir

Her yerde bulunmasına rağmen, beyaz peynir Trakya Bölgesi'ne mal edilir
Marmara Bölgesi'nde olduğu kadar, Ege ve Orta Anadolu'da da kaliteli çeşitleri
üretilen beyaz peynir, ülkemizin en çok tüketilen peyniri Çanakkale'nin
Ezine ilçesindeki ise en ünlüsü Beyaz peynir, kahvaltının vazgeçilmez
lezzeti olmakla kalmıyor, börek, salata, kek ve poğaçada da bolca kullanılıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.