Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmeli, çocuklar, hiperaktif

Hiperaktif Çocuklar Nasıl Beslenmeli

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hiperaktif Çocuklar Nasıl Beslenmeli




Bazı anne ve babalar çocuğunun çok hareketli ve atak olduğundan, konsantrasyon bozukluğu yaşadığından şikayetçidir Hiperaktivite tanısı konmuş çocuklarda, huzursuzluk, sabırsızlık, dikkat kaybı, unutkanlık, öğrenme güçlüğü gibi davranış bozuklukları saptanmıştır Hiperaktif çocukların beyin kimyasındaki dengesizlikler sonucunda anormal davranışlar gösterebildiği görülmüş fakat hâlâ tam anlamıyla nedeni tanımlanamamıştır Çocuğunuzun çok hareketli ve atak olduğundan, konsantrasyon bozukluğu yaşadığından şikayetçi iseniz mutlaka bir hekime danışın


Hiperaktifliği artırıyor


Hiperaktivite kızlara oranla erkek çocuklarında daha çok görülüyor ve çocuklardaki dikkat dağınıklığı genelde üç yaşında başlıyor Bu dönemlerde önemsenmeyip kontrol altına alınmazsa çocuğunuzun ileriki yaşamını olumsuz yönde etkileyecek problemler ortaya çıkıyor Bu da çocuğun özellikle ergenlik dönemini daha çalkantılı ve başarısız geçirmesine sebep oluyor

Yapılan bilimsel çalışmalar, katkı maddeleri eklenmiş besinlerin ve aşırı şeker tüketiminden sonra çocuklardaki hiperaktifliğin arttığını kanıtlıyor Ayrıca çalışmalar yeterli ve sağlıklı beslenmeyen çocukların hiperaktif olduklarını ortaya koyuyor bu sebeple henüz kesin bir sonuca varılamıyor


Davranışlarına dikkat edin


Hiperaktif bir çocuğunuz varsa şeker ve şekerli besinler tükettiğinde çocuğunuzun davranışlarına özellikle dikkat edin Eğer bu besinleri tükettikten sonra daha hareketli olup yerinde duramıyorsa ve konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsa bu tür besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız


Ayrıca hiperaktif çocukların bir çoğu, salisilatlar ve fenolik bileşiklere karşı çok daha duyarlılık göstermektedir bu sebeple salisilat oranı düşük besinleri daha fazla tercih edin

Salisilat oranı düşük meyveler; muz, kabuksuz şeftali ve papayadır Salisilat oranı düşük sebzeler; lahana, nohut, bezelye, marul ve patatestir Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve tahıllarında salisilat oranı düşüktür Fakat tüketimlerine dikkat edilmelidir çünkü çocuğunuz bu besinlere karşı duyarlılık da gösterebilir


Tüketiminde dikkat edilmesi gereken yiyecekler;


Asitli içecekler ve hazır meyve suları, şekerlemeler ve boyalı besinler, beyaz şeker, boya ilave edilmiş süt ve süt ürünleri, cips gibi atıştırmalıklar, konserveler, hazır çorba ve baharat karışımları, şarküteri ürünler (sucuk,salam,sosis gibi), et suyu tabletleri, hazır puding ve kekler gibi tüm koruyucu ve katkı maddesi içeren yiyeceklerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır

Kafein içeren içeceklerden de uzak durulmalıdır Gerekli 50 besin öğesini sağlayabilmek için ( karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller) her gün beş besin grubu dengeli şekilde tüketilmelidir Bu beş besin grubunu hafızalarınızda tazelemekte fayda var:

1-Süt yoğurt

2-Et grubu

3-Ekmek ve tahıllar

4-Sebze meyve

5-Yağ ve şeker( sınırlı)


Öneriler;

Haftada iki kez balık tüketimine özen göstermelisiniz Özellikle yağlı balıklarda bulunan o****-3 hiperaktif davranışlarda anlamlı düşüşler meydana getirmektedir

Araştırmalarda hiperaktif çocukların günlük diyetlerine çinko ve demir minerallerinin eklenmesiyle davranışlarda olumlu değişiklikler sağladığını görülmüş

Besin koruyucu ve renklendiricilerinin diyetten çıkarılmasıyla hiperaktif davranışlarda önemli azalmalar olduğu gözlenmiştir

Hiperaktif çocuklarda çikolata, şeker ve kafeinli besinler insülin ve buna bağlı olarak adrenalinin salınımını artırdığından, bu tür gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır

Aşırı adrenalin salgılandığında hızla harcanan magnezyumun yetersizliğinin önlenmesi için de ek magnezyum verilmesi önerilebilir


Japon mutfağı sevenler ve formuna dikkat edenler için tavsiyeler:


UZAK DURUN:


Tempura: Tereyağlı kızartılmış

Agemono: Koyu soslu ve kızartılmış

Yağ ve kalori alımınızı kontrol etmek için kızartılmış yemeklerden uzak durun, fakat damak tadınızı da unutmayın, bu tür yemekleri diğer düşük yağlı seçeneklerde dengeleyebilirsiniz


TERCİH EDİN:


Nimono: kısık ateşte pişirme

Yaki: Fırın ızgara

Yakimono: Izgara bunlara örnek olarak verilebilir

Düşük yağlı diğer seçenekler

Sashimi veya sushi deneyebilirsiniz Yalnız bu yemeklerin yanında çok falza sosu kullanmamaya dikkat edebilirsiniz

Domburi: Kase içinde sebze, et veya tavuk ve bazen de yumurta ile birlikte sunulan pirinç yemeği Kolesterol tüketmemek için yemeği yumurtasız isteyin Sodyum tüketiminize dikkat ediyorsanız soya sosu, miso sosu veya teriyaki sosu gibi yüksek sodyum içerikli sosları ve et suyu ile turşuları tüketmeyin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.