Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
krampları, önleriz

Krampları Nasıl Önleriz?

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Krampları Nasıl Önleriz?




Kramplar bacaklardaki ve ayaklardaki kasları etkileyen ağrılı kasılmalardır Bir kramp genellikle birkaç dakika sürer ve sonra kendiliğinden geçer Kas kasılmasını engellemek veya kasılma süresini kısaltmak için masaj ve esneme egzersizleri yardımcı olabilir Bunun yanı sıra doğru beslenmek de tekrar kasılmayı engellemekte önemli bir yardımcıdırBacak kramplarından musdarip kişiler arasında bazı bireyler özellikle dikkat çeker şöyle ki;Vücudumuzda karbonhidratın depolanmış şekli olan glikojeni yoğun aktivite sonucu hızla tüketenlerSıcak hava ve ağır terleme sonucu terle aşırı potasyum ve tuz kaybeden sporcular Hastalığı sebebi ile idrardaki potasyum seviyesini yükselteci ilaç kullananlar

İdrar söktürücü ilaç kullanan hipertansiyon hastalarıİdrarda daha fazla miktarda potasyum kaybeden hamileliğin son aylarındaki kadınlar


Beslenmenizde

POTASYUMU ARTIRIN Özellikle yukarıda sayılan grupta yer alıyorsanız ve kasılma ile kramplardan şikâyetçi iseniz diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir Bunun için potasyumu yüksek besinlerden bol bol yemeniz gerekir Örneğin biraz kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, narenciye suyu veya süt, bir dilim kavun, bir portakal veya bir muz potasyum için iyi kaynaktır Potasyum desteği bacak kramplarını tedavi için faydalıdır ve tekrarını önleyebilir


Beslenmenizde

KAFEİN VE NİKOTİNİ AZALTIN Beslenmenize potasyum eklerken bazı besinleri ise azaltmaya özen göstermeniz gerekir Örneğin kafein ve nikotin kan damarlarını daraltır ve kaslarda olan dolaşımı azaltarak kramplara katkıda bulunur Eğer kramplar bir sorunsa ve sigara içiyorsanız bırakmak için elinizden geleni yapın; ayrıca kafeinsiz içeceklere geçin


Günlük yaşamda

KASLARI KUVVETLENDİRİN Yatak veya sandalye istirahatinde uzun süre kalmak zorunda olan kişiler genelde bacak kramplarından musdariptir Beslenmeden ayrı olarak en iyi çare kasları kuvvetlendirmek ve dolaşımı artırmak için düzenli egzersizdir Hızlı bir şekilde 12 kere ayak parmaklarınızı kıvırıp açmayı deneyin veya bacağınızı düzleştirerek ayağınızı yukarı doğru bükün ve sonra ayağınızı gerin Bu egzersizleri gün boyunca tekrarlayın


UZUN SÜRELİ KRAMPLARI İHMAL ETMEYİN

Birkaç dakika süren ve arada sırada meydana gelen kramplar bir endişe nedeni değildir Başka belirtilere eşlik eden sık meydana gelen ve uzun süren kramplar veya kasılmalar, özellikle yaşı ileri yetişkinlerde bir doktor tarafından değerlendirilmelidir

Bazı kişiler geceleri bacağındaki kasların titremesi/seğirmesi ile uyanırlar, bazıları ise bir ağrı hissederek endişelenirler Tıp bu rahatsızlığa “huzursuz bacak sendromu” diyor Sinir sistemini etkileyen bazı ilaç tedavileri buna sebep olsa da genelde hiçbir görünür neden olmadan da meydana gelebiliyor Bu durumda bireyin beslenmesinin gözden geçirilmesinde fayda var Demir, folik asit veya magnezyum eksikliği bu durumu tetikleyebilir Diyete bu besinler açısından zengin yiyecekler eklebilir veya dışardan tablet olarak alınımı düşünülebilir Şikayet anında yataktan kalkmak ve yürümek veya sıklıkla pozisyon değiştirmek de biraz rahatlama sağlayabilir


Kasılmaları engellemek için BOL TÜKETİN

Dolaşımı idame ettirmek ve laktik asidin ve diğer atıkların kaslardan atılmasına yardımcı olmak için su

Kalsiyumun kas çekilmelerini düzenlemesi için az yağlı süt ürünleri

Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates, süt ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler

Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur işleri gibi karbonhidratlar

Enerji dönüşümü için gerekli olan demir için güçlendirilmiş tam tahıllı gevrekler ve kompleks B vitaminleri için tam tahıllı ekmekler


Şunları kısıtlayın:

Kaslara olan dolaşımı azaltacak olan kahve, çay ve koladaki kafein

Sıvı toplanmasına neden olabilecek çok tuzlu yiyecekler

Kaslarda kan kısmını engelleyen sigara


Aklınızda bulunsun

Alkoliklerin yüzde 60’ında folik asit yetersizliği görülür Bu nedenle, bu kişilerde folik asit ihtiyacı artar Pişirme ile sebzelerdeki folik asit miktarında önemli kayıplar olmaktadır En çok kayıp, bol suda pişirilen sebzenin suyu atılınca gerçekleşir Bu gibi pişirme yöntemlerinde kayıp oranı yüzde 90-95’e yükselir Bu yöntemde, sebzelerdeki C vitamini de kaybolduğu için folik asidin kullanılma oranı daha da düşer Kısa sürede, az suda, suyunu atmadan pişirme sürecinde, folik asit kaybı azdır Mayalandırma, besinin folik asit değerini artırır Örneğin, yoğurtta süttekinin üç katı folik asit olduğu bildirilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.